Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Αλτσχάιμερ σε μικρή ηλικία – τι πρέπει να ξέρουμε
Αλτσχάιμερ σε μικρή ηλικία - τι πρέπει να ξέρουμε thumbnail

Αλτσχάιμερ σε μικρή ηλικία – τι πρέπει να ξέρουμε

Tο αλτσχάιμερ σε σχετικά μικρή ηλικία προσβάλλει λιγότερο από 5% των ανθρώπων με αυτή την εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.


Περίπου 5,3 εκατ. άνθρωποι είχαν υπολογιστεί με αλτσχάιμερ το 2015 και είναι η έκτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αλλά μόνο 200,000 από αυτούς διαγνώστηκαν με την ασθένεια σε ηλικία πριν τα 65, σύμφωνα με την Ενωση για το Αλτσχάιμερ.


Το αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη ασθένεια που επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια μνήμης και επιφέροντας βλάβη στην ικανότητα σκέψης. Μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους στην ηλικία των 40. Οταν αυτό συμβαίνει "τα συμπτώματα μπορεί να μην ξεκινήσουν με τυπική απώλεια μνήμης" αναφέρει γνωστικός νευρολόγος που δουλεύει με ασθενείς με αλτσχάιμερ στην κλινική Cleveland. Ο ίδιος αναφέρει ότι μερικές φορές λανθασμένα εκλαμβάνεται στην αρχή για κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. "Μπορεί να μιλάμε για αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, αλλαγές στην κρίση ή τις οργανωτικές ικανότητες."


Παρόλο που η εμφάνιση του αλτσχάιμερ σε σχετικά μικρή ηλικία είναι σπάνια, οι άνθρωποι κάτω από την ηλικία των 65 δεν πρέπει να παραβλέπουν τα προβλήματα μνήμης, αναφέρει ο Διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την επιστήμη στην Ενωση για το Αλτσχάιμερ.


"Μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος που οι άνθρωποι ενδεχομένως εμφανίζουν προβλήματα μνήμης. Κάποια από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν οπότε δεν πρέπει οι ασθενείς να φοβούνται να τα συζητήσουν με το γιατρό τους. Πρέπει όμως να απευθυνθούν σε κάποιον που εξειδικεύεται στα γνωστικά και τα θέματα μνήμης."


Η θεραπεία για το αλτσχάιμερ εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση των επιπτώσεων της ασθένειας στη ζωή των ασθενών. Υπάρχουν πέντε εγκεκριμένα φάρμακα στην αγορά που μπορούν να επιβραδύνουν τα συμπτώματα του αλτσχάιμερ αλλά κανένα μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τα αναστρέψει.


Παρόλο που οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις αιτίες που προκαλούν το αλτσχάιμερ, σε ομάδα υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά την εκδήλωση του σε μικρότερη ηλικία βρίσκονται άνθρωποι με ιστορικό της ασθένειας στην οικογένεια. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν την ασθένεια σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων και άλλες που αποτελούν ένδειξη υψηλού ρίσκου.


Διάφορες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη με την ελπίδα να μάθουμε περισσότερα για τη γενετική σύνδεση και να την εφαρμόσουμε σε νέες θεραπείες.


Στην περίπτωση που το αλτσχάιμερ εκδηλώνεται σε μικρότερη ηλικία συχνά παρατηρείται πιο ραγδαία επιδείνωση απ' ό,τι στους ηλικωμένους. Επίσης οι νεώτεροι ασθενείς έχουν την τάση να πέφτουν σε κατάθλιψη, να αισθάνονται απογοητευμένοι ή αδύναμοι σαν συνέπεια της κατάστασης τους. Αλλάζει άρδην η δουλειά, τα σχέδια συνταξιοδότησης και η αποταμίευση καθώς πολλοί από όσους διαγιγνώσκονται με πρώιμο αλτσχάιμερ βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους. Οικογένειες πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τη ζωή τους και να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες για μακροπρόθεσμη φροντίδα. Γι' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση το να γίνει σωστή διάγνωση.


Η πολλά υποσχόμενη έρευνα σήμερα εστιάζει στο πώς να εντοπίσουμε την ασθένεια νωρίτερα και να παρεμποδίσουμε τις συνέπειες της. Η τομογραφία στον εγκέφαλο μπορεί να δείξει τη συσσώρευση πρωτεϊνών (protein fragments) και κόμπων (tangles) για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι σκοτώνουν τα νευρικά κύτταρα (nerve cells). Ετσι δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίς.


Τα φάρμακα επιδρούν μόνο στα υγιή κύτταρα. Αν μεγάλες ποσότητες νευρώνων καταστραφούν ή υποστούν βλάβη, τα φάρμακα καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων.


"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φάρμακα που θα εμποδίζουν την εξασθένιση και την απώλεια αυτών των νευρώνων. Εκεί οδηγείται η έρευνα σήμερα."


Διαβάστε ακόμη: 


http://www.boro.gr/137922/h-anoia-phre-th-mama-moy-kai-thn-efere-pisw


http://www.boro.gr/136724/apories-gia-to-altsxaimer-vriskoyn-apanthsh


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X