Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω υπέρβασης ορίων δημοσιονομικού ελλείμματος
Διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω υπέρβασης ορίων δημοσιονομικού ελλείμματος thumbnail

Διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω υπέρβασης ορίων δημοσιονομικού ελλείμματος

Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυρώσεις αυτές δε θα ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.


Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο, σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Β. Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων.


«Το Συμβούλιο βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την Επιτροπή και δεν είχαμε κανένα δράμα σήμερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Πίτερ Καζιμίρ, ο υπουργός Oικονομικών της Σλοβακίας που έχει την Προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια έξυπνη λύση, ένας καλός συμβιβασμός» ανέφερε ο ίδιος.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X