Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γιατί αναβλήθηκε η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens
Γιατί αναβλήθηκε η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens  thumbnail

Γιατί αναβλήθηκε η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens

Σε φιάσκο εξελίσσεται η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens μετά τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο ανέβαλε επ' αόριστον τη δίκη, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το 3.368 σελίδων βούλευμα στα γερμανικά.


Οι δικαστές έκαναν δεκτή την ένσταση των 16 Γερμανών κατηγορουμένων περί ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς τους έχει επιδοθεί μόνον μέρος του βουλεύματος μεταφρασμένο στη γλώσσα τους.


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εκτιμώμενη καθυστέρηση στην επανέναρξη της δίκης μπορεί να ξεπεράσει και τους δώδεκα μήνες –πράγμα που οδηγεί στο όριο της παραγραφής τις κατηγορίες για την κύρια σύμβαση του σκανδάλου που είχε υπογραφεί το 1997.


Ο Εισαγγελέας της έδρας Χ. Τζώνης είχε προτείνει την απόρριψη της ένστασης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι.


Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η αναβολή έως την ολοκλήρωση της μετάφρασης του βουλεύματος ήταν μονόδρομος, καθώς οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να προσφύγουν και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με την επίκληση μη δίκαιης δίκης και να διεκδικήσουν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.


Δικαστικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το "Εθνος", ανέφεραν ότι είχαν γίνει κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος.


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η σχετική αλληλογραφία της Εισαγγελέας Εφετών με τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε ξεκινήσει μήνες πριν από την προσδιορισμένη για τις 27 Νοεμβρίου του 2015 έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.


Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Εισαγγελία ζήτησε τη μετάφραση συγκεκριμένων σελίδων –και όχι του συνόλου του βουλεύματος- παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είχαν μεταβληθεί για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, πράγμα που καθιστούσε –σύμφωνα με τα δικονομικά ισχύοντα- απαραίτητη τη μετάφραση του συνόλου του βουλεύματος και την επίδοσή του σε αυτούς.


Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.


Στην αλληλογραφία μεταξύ Εισαγγελίας και υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται αναφορά στις αδυναμίες της Μεταφραστικής Υπηρεσίας: τονίζεται χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Εθνος, ότι διαθέτει μόλις 6 μεταφραστές, ενώ κάθε χρόνο δέχεται περί τα 1200 ανάλογα αιτήματα.


Η αντίδραση του ΥΠΕΞ


Ως "ψευδείς και ανυπόστατες" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ.


Οπως διαβεβαιώνει η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών. Συγκεκριμένα, οι "πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες στις 13.05.2016" σημειώνει σε ανακοίνωσή της.


"Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες", καταλήγει.


Τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών μετά των σχετικών αποδείξεων επισφράγισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ερωτηθείς για το θέμα της καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο συνέντευξης για την ελληνική εξωτερική πολιτική που παραχώρησε στον Πάνο Χαρίτο.


Ο κ. Κοτζιάς, με τα σχετικά έγγραφα στο χέρι, ανέφερε ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.


Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1.087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1.580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.


Κύκλοι ΥΠΕΞ για το βούλευμα στην υπόθεση Siemens


"Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού" τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.


ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το φιάσκο στη δίκη της Siemens


Ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης που αφορά τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποδίδει η ΝΔ.


Πηγές της Συγγρού έλεγαν ότι "εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη". Πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.


Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.


"Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών", τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν "συστηματική προσπάθεια", όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.


"Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας "μεθόδευση", σχολιάζουν σκωπτικά ότι "ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη".


Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες "έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες". Παραπέμποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι "τουλάχιστον θράσος" να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων "έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες", είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα "μαύρα λεφτά" που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.


O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.


 


Πηγή: AΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X