Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κον Μπεντίτ: η καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα
Κον Μπεντίτ: η καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα thumbnail

Κον Μπεντίτ: η καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα

Δεν μπορούσε καν να φανταστεί το Βrexit ο πράσινος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος βλέπει τη Μεγάλη Βρετανία να γίνεται Μικρά Βρετανία. Την έξοδό της πάντως από την ΕΕ τη θεωρεί ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πράγματα στην Ευρώπη και προτείνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.


«Eάν η Μ. Βρετανία παρέμενε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήμασταν ισχυρότεροι. Αλλά  η Μ. Βρετανία ουσιαστικά ήταν ανέκαθεν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την ΕΕ. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο, είναι με το ένα έξω και με το άλλο μέσα. Από Μεγάλη Βρετανία θα γίνει Μικρά Βρετανία αν οι Σκωτσέζοι μείνουν στην ΕΕ και οι Βορειοϊρλανδοί ενωθούν ενδεχομένως με την Ιρλανδία»  είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.


Το ηγετικό στέλεχος του Μάη του '68 θεωρεί ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Δεν πίστεψα ποτέ στο Brexit, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Παρ’ όλα αυτά βλέπω τώρα μια ευκαιρία να φροντίσουμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από το αρνητικό να βγάλουμε το θετικό. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις στην Δανία και την Σουηδία. Οι υποστηρικτές της ΕΕ αυξάνονται. Ιδίως σε μια ευρωσκεπτικιστική χώρα σαν τη Δανία. Είναι σαφές ότι οι πολίτες πήραν το μάθημά τους. Το παιχνίδι με την αποχώρηση είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εξάλλου και η Μέρκελ βγήκε κερδισμένη. Σίγουρα υπάρχει εδώ κάποια σχέση με το Βrexit».


Για τα κόμματα και τη στάση τους ως προς το μέλλον της Ευρώπης ο Κον Μπεντίτ είπε «Tα κόμματα πρέπει τώρα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ευρωπαϊκή προοπτική. Πώς θα πρέπει δηλαδή να εξελιχθεί η Ευρώπη δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισορροπίας. Το χειρότερο θα ήταν η αδράνεια. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Μπορεί κανείς να διαχειρισθεί την ακινησία όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ή να επεξεργασθεί μελλοντικά οράματα για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, πρέπει να προωθήσουμε την πολιτιστική Ευρώπη, τις ανταλλαγές εντός αυτής. Πρέπει να επιτύχουμε επιτέλους την ομοσπονδία».


Κάνει μάλιστα και μια συγκεκριμένη πρόταση για την πορεία της Eυρώπης: «Χρειαζόμαστε καταρχάς ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη. Η πρότασή μου είναι η εξής: Να κάνουμε στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019 μια πραγματική ευρωπαϊκή αντιπαράθεση. Θα συντασσόμουν υπέρ ενός νέου εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με το οποίο θα εκλεγούν κανονικά οι βουλευτές όπως σήμερα σε κάθε χώρα. Επειδή όμως λόγω του Brexit έχουμε 70 λιγότερους, αυτές τις έδρες να τις κρατήσουμε για μια διευρωπαϊκή λίστα. Φαντάζομαι δηλαδή μια πανευρωπαϊκή περιφέρεια με κόμματα και υποψήφιους από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Οι επικεφαλής αυτής της διευρωπαϊκής λίστας θα είναι ταυτόχρονα και οι υποψήφιοι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν».


Τέλος, ο Κον Μπεντίτ καταφέρεται με σφοδρότητα κατά των νικητών του Brexit Φάρατζ και Τζόνσον: «Και οι δύο γνώριζαν φυσικά ότι όταν αναλάβουν την εξουσία θα σαρωθούν. Οι Αγγλοι λειτουργούν σαν χαμένοι, οι νικητές κρύβονται στη μαμά τους ελπίζοντας πως θα περάσει η θύελλα, οι δε χαμένοι και οι αναποφάσιστοι πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κομμάτια. Η καμπάνια του Βrexit ήταν τόσο πολύ ψευδής, πρόκειται για την πολιτική κλοπή του αιώνα».


Πηγή: amna.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X