Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις για τον Κήρυκα Χανίων και το δάνειο των 300.000 ευρώ"
"Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις για τον Κήρυκα Χανίων και το δάνειο των 300.000 ευρώ" thumbnail

"Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εξηγήσεις για τον Κήρυκα Χανίων και το δάνειο των 300.000 ευρώ"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, κατήγγειλε τη χορήγηση δανείου 300.000 ευρώ στον Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


Ο Κήρυκας Χανίων, του οποίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, έλαβε το δάνειο 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το οποίο δεν αποπλήρωσε ποτέ. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ όταν χορηγήθηκε το δάνειο.


Το Δεκέμβριο του 2015 η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τη σύμβαση, καθώς δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλος στην κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ότι θα πρέπει να δει αυτή την περίπτωση και να επανέλθει, υπογραμμίζοντας πως το "να μην έχει πληρωθεί τίποτα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι λογικό"."Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, υπήρξαν αποκαλύψεις σχετικά με την εφημερίδα "Κήρυκας Χανίων", που εκθέτουν πλήρως τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


"Όπως αναγράφεται  στο πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη για το 2012, ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι μέτοχος της εταιρείας "Κήρυξ ΑΕ", η οποία το 2005 έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, διάρκειας 2 ετών, το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2015, η τράπεζα προχώρησε στην καταγγελία του συγκεκριμένου δανείου, καθώς δεν είχε εισπράξει ούτε 1 ευρώ!" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτοντας το επίμαχο σημείο από το πόθεν έσχες του Προέδρου της ΝΔ."Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ενδεικτικές του συστήματος διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πλέον και άμεσα εμπλεκόμενος. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, που με κάθε ευκαιρία προβαίνει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη διαφάνεια και το "'νοικοκύρεμα", να δώσει άμεσα εξηγήσεις τόσο σχετικά με το ποσόν που χρωστούσε η εφημερίδα όταν προχώρησε στη σύναψη του δανείου όσο και για το συνολικό ποσό στο οποίο ανέρχονται σήμερα τα χρέη της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος" καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ρεπορτάζ της Εφημερίδας Συντακτών για το θέμα


‘Κήρυκας της διαπλοκής’


Συγκεκριμένα, στις 28 Απριλίου 2005, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, δόθηκε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 300.000 ευρώ στην εταιρεία που εξέδιδε την εφημερίδα "Κήρυκας Χανίων", συμφερόντων του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της ΝΔ Κων/νου Μητσοτάκη (ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με την επωνυμία "Κήρυξ Δημοσιογραφική-Εκδοτική) και ενώ η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ.


Οι διασυνδέσεις


Οπως έγινε γνωστό χθες, από το δάνειο, τα 265.000 είναι ακάλυπτα, ενώ πλέον το χρωστούμενο ποσό φτάνει τα 691.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ιστορική εφημερίδα έχει σταματήσει να κυκλοφορεί από το 2011 και χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε περίπου 30 εργαζόμενους, οι οποίοι έμειναν στον δρόμο μετά το κλείσιμό της, το οποίο είχε αποδοθεί στην οικονομική κρίση.


Το εντυπωσιακό στοιχείο που προδίδει τον επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε -ακόμη και στην επαρχία- Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία είχαν συγκεκριμένες πολιτικές διασυνδέσεις, αποτελεί το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός πως παρότι από το 2005 δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου ή των τόκων, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε πρωτοβουλίες να ζητήσει τα χρήματά της 10 χρόνια και 6 μήνες αργότερα!


Συγκεκριμένα, και ενώ η τράπεζα γνώριζε, προέβη στην καταγγελία του δανείου μόλις στις 4 Δεκεμβρίου 2015, λίγες εβδομάδες πριν από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.


Τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαίωσε χθες στην εξεταστική επιτροπή ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλος, ο οποίος ήρθε σε αμήχανη θέση όταν κλήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πολλά στοιχεία.


"Επαιξε κάποιο ρόλο στο να μη κινηθεί καθόλου η τράπεζά σας κοντά 11 χρόνια και ενώ δεν είχε πληρωθεί καμμία δόση το γεγονός ότι η εν λόγω εφημερίδα είναι συμφερόντων του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βάσει των δικών σας στοιχείων είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας;", ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός.


"Δεν ξέρω την περίπτωση, θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία, πάντως το να μην έχει πληρώσει τίποτα ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι λογικό" απάντησε χαρακτηριστικά ο Γ. Πουλόπουλος.


Το "πόθεν έσχες"


Ο "Νέος Κήρυκας" αποτελούσε τη συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας "Κήρυξ", που ίδρυσε το 1901 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και εξέφραζε την οικογένεια Μητσοτάκη. Το τελευταίο φύλλο είχε κυκλοφορήσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005.


Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, το 80% της "Κήρυξ Α.Ε." ανήκε στον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (του έχει μεταβιβαστεί από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και το 20% στον Στέλιο Νικηφοράκη, ο οποίος ήταν Διευθυντής της επί 19 χρόνια (1985-2004). Στην τελευταία δήλωση "πόθεν έσχες" ο νυν Πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι είναι κάτοχος μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας.


Πηγή: tvxs.gr, enikos.gr, efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X