Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στον απόηχο του διορισμού Τζόνσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών
Στον απόηχο του διορισμού Τζόνσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών  thumbnail

Στον απόηχο του διορισμού Τζόνσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Αντιδράσεις – κυρίως έκπληξη και δυσαρέσκεια – προκαλεί και στη Γερμανία ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία. Με τον διορισμό του η κυρία Μέι έβαλε τον ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή την θέση", δήλωσε η Σ. Πέτερ, προβλέποντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διχάσει περαιτέρω τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και τους Βρετανούς.


Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αλήθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».


Κριτική όμως άσκησε και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) για την επιλογή προσώπων από την Τερέσα Μέι και κυρίως τον Μπόρις Τζόνσον. «Πώς μπορεί στην εναρκτήρια ομιλία της να μιλάει για εθνική ενότητα και μετά να διορίζει υπουργό Εξωτερικών τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντένις Σνόουερ και προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτό για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα.


Με τον Μπόρις Τζόνσον, η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο ως νέο της υπουργό Εξωτερικών, σε μια στιγμή που στη θέση αυτή χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόσωπο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.


Για τη Γαλλία, που είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, ο Τζόνσον θεωρείται βασικός πρωταγωνιστής στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και στην οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Ο Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Φόρεϊν Όφις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται έναν "σαφή, υπεύθυνο και αξιόπιστο" εταίρο.


"Ουδεμία ανησυχία έχω όσον αφορά τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το ύφος του, η μέθοδός του", δήλωσε ο Ερό στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit "είπε πολλά ψέματα" κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, "και τώρα είναι αυτός που είναι με την πλάτη στον τοίχο", τόνισε.


Η επιλογή της νέας Πρωθυπουργού Τερέσα Μέι να του εμπιστευτεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, "αποκαλυπτική της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της βρετανικής ψήφου".


Τώρα, "δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ". Πρέπει να "δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει στις σωστές συνθήκες".


"Και γι’ αυτό χρειάζομαι έναν εταίρο με τον οποίο να μπορώ να διαπραγματεύομαι, ο οποίος να είναι ξεκάθαρος, υπεύθυνος και αξιόπιστος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη διφορούμενη, θολή κατάσταση να σύρεται … προς τα συμφέροντα των Βρετανών", δήλωσε ο σοσιαλιστής υπουργός, του οποίου το αυστηρό ύφος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό του εκκεντρικού και ενίοτε υπερβολικού πρώην δήμαρχου του Λονδίνου.


Ο 52χρονος Τζόνσον διορίστηκε χθες βράδυ επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ωστόσο δεν είναι αυτός που θα αναλάβει τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του διαζυγίου του Λονδίνου με την Ευρώπη. Η Μέι διόρισε υπουργό αρμόδιο για το Brexit τον 67χρονο ευρωσκεπτικιστή Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.


"Αυτόν δεν τον γνωρίζω", σχολίασε απλά ο Ερό.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέκρινε σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέσα Μέι, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιον, "έχει σκοπό κυρίως να ικανοποιήσει την εσωτερική συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος" και "επικεντρώνεται λιγότερο στο μέλλον της χώρας".


"Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σπάσει αυτό τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη", ανέφερε σε δήλωσή του ο Σουλτς.


"Η ευημερία της χώρας δεν είναι το κύριο κριτήριο στη λήψη πολιτικής απόφασης" της Μέι, "αλλά οι εσωτερικοί πολιτικοί υπολογισμοί" στο συντηρητικό κόμμα, είπε ακόμη ο Σουλτς.


"Αυτό προκύπτει δυστυχώς από την αφετηρία αυτού του ατυχούς δημοψηφίσματος", εκτίμησε. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου πριν από την επανεκλογή του το 2015 με σκοπό κυρίως να κάνει να σιωπήσουν οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματός του.


"Βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη και δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι εκείνοι που εμπλέκονται πρέπει να ενεργήσουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα", εκτίμησε ο Σουλτς.


Ο Γερμανός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύθηκε ωστόσο να "εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο" με τη νέα κυβέρνηση, "σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν".


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


Διαβάστε ακόμη: 


http://www.boro.gr/137666/mporis-tzonson-to-provlhma-sthn-akoh-oi-toyrkikes-rizes-ta-skandala-kai-oi-ekswsyzygikes-sxeseis

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X