Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Δεδομένα από την ίριδα του ματιού 430.000 ατόμων έχει το FBI
Δεδομένα από την ίριδα του ματιού 430.000 ατόμων έχει το FBI thumbnail

Δεδομένα από την ίριδα του ματιού 430.000 ατόμων έχει το FBI

Δεδομένα από την ίριδα του ματιού περίπου 430.000 ατόμων φέρεται να έχει συγκεντρώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) κατά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Verge.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα στοιχεία της έρευνας, το εγχείρημα του FBI που ξεκίνησε ως πιλοτικό το 2013 εξελίχθηκε τελικά σε μια σημαντική βάση δεδομένων «χωρίς να έχει προηγηθεί καμμία δημόσια συζήτηση επί του θέματος ή εποπτεία».


Το FBI αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης ενός συστήματος για τη φωτογράφιση και αναγνώριση της ίριδας του ματιού.


Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με το FBI να συνεργάζεται με φορείς, τόσο στο Τέξας και το Μιζούρι, όσο και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.


Τα δεδομένα από τη «σάρωση» της ίριδας του ματιού, τα οποία συνέλεξε το Γραφείο από κρατουμένους, μπορούν να καταγράφονται μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.


Κατά τη διάρκεια της σάρωσης δημιουργείται μια λεπτομερής εικόνα της επιφάνειας του χρωματιστού μέρους των ματιών, μέρος που είναι τόσο μοναδικό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα.


Σύμφωνα με τα έγγραφα που συνέλεξε το The Verge, περίπου 189 σαρώσεις γίνονταν κατά μέσο όρο καθημερινά στην Καλιφόρνια στις αρχές του τρέχοντος έτους.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο την «αξιολόγηση της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων και την ανάπτυξη ενός συστήματος ικανού να εκτελεί υπηρεσίες αναγνώρισης της ίριδας του ματιού», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του FBI.


Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση και άμεση σύλληψη εγκληματιών και υπόπτων που προσπαθούν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο.


 


Πηγή: ΑΜΕ, ΜΠΕ

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X