Αρχική / More / Life stories / Χρήστος Καλογρίτσας: Ποιος είναι ο αριστερός εργολάβος που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια
Χρήστος Καλογρίτσας: Ποιος είναι ο αριστερός εργολάβος που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια thumbnail

Χρήστος Καλογρίτσας: Ποιος είναι ο αριστερός εργολάβος που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια

Όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα που διεκδικούν τις τηλεοπτικές άδειες πριν από μερικές μέρες, έκπληξη ίσως αποτέλεσε το όνομα του Χρήστου Καλογρίτσα. Ο μεγαλοεργολάβος με την κίνηση του αυτή, θυμίζει σε πολλούς την προηγούμενη προσπάθεια του στις εκδόσεις πριν από περίπου 25 χρόνια. Παλιός παράγοντας του Περισσού και με στενές σχέσεις μέσα στους κόλπους του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι είναι ένας από τους επιχειρηματίες που θέλουν να επανέλθουν στα μίντια. Τι θα μπορούσε όμως να υπάρχει πίσω και από αυτή του την επιλογή; Πώς έγινε η αρχή;


Σήμερα, διανύει το 69ο έτος της ηλικίας του και όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν αυθεντικό Καρδιτσιώτη, ευφυή άνθρωπο και δραστήριο αλλά με έναν ήπιο χαρακτήρα που προτιμά να μένει στην αφάνεια. Σπούδασε μηχανικός στην Ιταλία και για λίγο δοκίμασε τις δυνάμεις του στην κατασκευαστική εκεί. Στην αρχή της καριέρας του στις κατασκευές δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε το πρώτο όνομα. Σταδιακά και σταθερά, αν και στην αρχή χρειάστηκε την τεχνογνωσία, κατάφερε να συμμετέχει νομίμως και διαφανώς σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου, κάπως έτσι άρχισε να αναγνωρίζεται στον κλάδο. 


Ως εργολάβος καθιερώθηκε μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης «Θέμις». Ανέλαβε επί υπουργείας του Βαγγέλη Γιαννόπουλου την ανέγερση του νέου Εφετείου της Αθήνας, στον ανεκμετάλλευτο χώρο πίσω από τον Αρειο Πάγο. Νομίμως στα υπόγεια του εφετείου, ανέθεσε σε υπεργολάβο να κατασκευάζει διαφημιστικά ταμπλό υποψήφιων βουλευτών όλων των κομμάτων, με τη διαφορά ότι αυτός υπερέβαλε στα διαφημιστικά έντυπα υπέρ του εκλογικού αγώνα τότε υπουργού Δικαιοσύνης και ένθερμου κήρυκα της δόξας της Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια, ανέλαβε την κατασκευή φυλακών δικαστικών μεγάρων κ.λπ. Αυτή ήταν η αρχή και από εκείνη τη στιγμή και μετά αναλάμβάνει αρκετά έργα, ανάμεσα τους και βιομηχανικά και ενεργειακά έργα καθώς και εκείνων της διαχείρισης αποβλήτων. 


Η σύνδεσή του με την ΑριστεράΠαράλληλα, μέσω του γιού του, μπαίνει στο μετοχικό σχήμα της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO. Η εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Η εταιρεία με τη σειρά της εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα. Και οι συνέργειες δεν σταματούν εκεί, μιας και κάνει συνέργειες ακόμα με τον Άκτωρ. 


Πολλοί ένοικοι του Μέγαρου Μαξίμου είναι παλιοί γνωστοί του. Ο Νίκος Παππάς είναι γνωστό πως εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την πορεία του Καλογρίτσα. Μια πιο στενή σχέση τον δένει με τον Πάνο Καμμένο, αυτή της κουμπαριάς. Τον έχει παντρέψει με τη δεύτερη σύζυγό του τη δικηγόρο Έλενα Τζούλη και έχει βαφτίσει δύο παιδιά τους. Η βάφτιση μάλιστα του μικρού Λευτέρη το 2007 στον Αγιο Κωνσταντίνο Γλυφάδας αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός, συμπεριλαμβανομένης της δεξίωσης που παρατέθηκε στη Βουλιαγμένη μετά το μυστήριο. 


Πριν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά με τον πρώην γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ακόμα κι αν τους χώριζαν αρκετά χρόνια διαφορά. Θεωρούταν μάλιστα κάτι περισσότερο από «έμπιστος» του Φλωράκη με τους πιο κακόπιστους να λένε πως ήταν το στέλεχος που έπαιζε το ρόλο του «ταμία» του γγ του κόμματος και των κοντινών του προσώπων κατά την ψυχροπολεμική περίοδο. Είχε καταφέρει πάντως να εξισορροπήσει τις αρχές της Αριστεράς με τον ορθολογισμό του επιχειρηματία. 


Τα πρώτα βήματα στις εκδόσεις


Το 1986, η εφημερίδα "Πρώτη" κρεμιέται σε όλα τα περίπτερα Ήταν βέβαια ένα αριστερό μέσο λίγο όμως πιο μοντέρνο σε σχέση με τον κλασικό Ριζοσπάστη. Ξεκίνησε με 90.000 φυλλάδες για να περιοριστεί σιγά σιγά στα 30.000 και 20.000 και να κλείσει το 1990. Κάνει άλλο ένα εγχείρημα το 1990 με την έκδοση του «Επτάμισι» που και αυτό δεν έζησε πολύ. Παράλληλα διατηρούσε τη συχνότητα του Σταθμού 96,8. Η εταιρεία συνεχίζει δραστήρια και ο Χρήστος Καλογρίτσας παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το όνομά του αρχίζει να ακούγεται και να συζητιέται ξανά το 2009. 


Η 17 Νοέμβρη


Το όνομά του είχε ακουστεί σε μια συνομιλία του που εντόπισε ο υπερκοριός της ΕΥΠ ανάμεσα στον  ισοβίτη Παναγιώτη Βλαστό της 17Ν, κατηγορούμενο για συμμετοχή στο κύκλωμα που οργάνωσε απαγωγές και τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας ΚΕΡΚΕΤΕΥΣ Γιώργο Τρομπούκη. Ο τελευταίος μάλιστα τον κατονόμαζε και ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη. Ο Καλογρίτσας αρνήθηκε ότι γνώριζε τον ισοβίτη και σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κίνηση αυτή του Τρομπούκη είχε ως απώτερο σκοπό μόνο να βλάψει την δραστηριότητα του επιχειρηματία. Ακόμα, με εξώδικό του ανακοίνωσε ότι δεν είχε ποτέ κοινή επιχείρηση με τον Γιώργο Τρομπούκη, ούτε υπήρξε ποτέ συνεταίρος του.Η προσωπική του ζωή


Αν και δεν προτιμά τα φλας των φωτογράφων, οι εμφανίσεις του δεν μένουν ασχολίαστες ούτε και αυτές του εκδοτικού οίκου βιβλίων Ηλέκτρα, που φέρει το όνομα της μικρότερης κόρης του, σε σικ στέκια στου Ψυρρή ή στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Παρόλα αυτά όταν είναι προσκεκλημένος σε κοινωνικά γεγονότα, δίνει πάντα το παρόν. Εκτός από τον Πάνο Καμμένο, έχει παντρέψει και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, επισφραγίζοντας μια μακροχρόνια φιλία. Ο τελευταίος είναι διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας GPO, που μετοχικά ελέγχεται κατά 75% από τα τρία παιδιά του κατασκευαστή, τον Ιωάννη, την Κωνσταντίνα και την Ηλέκτρα.Η γυναίκα του, Μικελίνα


Δεν λείπουν βέβαια και οι πολυτέλειες, όπως μια πολυτελής λιμουζίνα ή ένα τερατώδες τζιπ με φιμέ τζάμια, ενώ στον γιο του λέγεται ότι αντιστοιχούσε μια Φεράρι. Η 62χρονη γυναίκα του Μικελίνα γεννήθηκε στο Λαβέλο της Βασιλικάτας, αλλά μεγάλωσε στη Σικελία όπου ο πατέρας της Βίτο Κρίνκολι σταδιοδρόμησε στον κατασκευαστικό κλάδο του νησιού. Με την κόρη του, Ηλέκτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X