Αρχική / Σχέσεις / Επαγγελματικό άγχος: Πώς μπορεί να επηρεάσει το σεξ
Επαγγελματικό άγχος: Πώς μπορεί να επηρεάσει το σεξ  thumbnail

Επαγγελματικό άγχος: Πώς μπορεί να επηρεάσει το σεξ

 


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


  


Ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το άγχος για θέματα επαγγελματικά επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή, είναι λίγα τα σχετικά ερευνητικά δεδομένα.


Δεδομένα από τη Νορβηγία, την Κροατία και την Πορτογαλία μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση των δύο.


Οπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες με επαγγελματικές ανησυχίες δήλωσαν λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν είχαν σημαντικές επαγγελματικές ανησυχίες.


Συγκεκριμένα, οι άνδρες με επαγγελματικές ανησυχίες είχαν σχεδόν τη διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα. Επιπλέον, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν τον μηχανισμό που κάνει τις επαγγελματικές ανησυχίες να επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή. Φάνηκε ότι η σχέση των δύο οφει'λεται στο γενικό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.


Με άλλα λόγια, οι επαγγελματικές ανησυχίες επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, όταν ο άνδρας έχει γενικά επιβαρυμένη ψυχική διάθεση.


Ποιοι παράγοντες προστατεύουν τη σεξουαλική ζωή από τις αρνητικές επιδράσεις του επαγγελματικού άγχους;


Η μελέτη εντόπισε παράγοντες που μείωναν την πιθανότητα αναφοράς σεξουαλικών προβλημάτων ακόμη και όταν υπήρχαν επαγγελματικές ανησυχίες. Οι παράγοντες αυτοί ήταν η συναισθηματική εγ/ύτητα με τη σύντροφο, το να έχουν παιδιά, καθώς και το υψηλό εισόδημα.


Τα αποτελέσματα αυτά δε διέφεραν σύμφωνα με το κοινωνικό ή πολιτισμικό περιβάλλον. Η παραπάνω μελέτη δείχνει πως η σεξουαλική ζωή των ανδρών μπορεί να πληγεί από τις επαγγελματικές ανησυχίες, αλλά οι συντροφικές και γονείκές σχέσεις έχουν προστατευτικό ρόλο.


 Stulhofer A Traeen Β, Carvalhe/ra A (2013) Job-related strain and sexual health difficulties among heterosexual men from three European countries: the role of culture and emotional support J Sex Med 70:747-756.


Απόσπασμα από το βιβλίο της Δρ. Κυράνα 100 ΜΙΚΡΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις ΦΥΛΑΚΤΟΣ για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X