Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κριτική στους χειρισμούς του ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης από το Γραφείο Εσωτερικής του Αξιολόγησης
Κριτική στους χειρισμούς του ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης από το Γραφείο Εσωτερικής του Αξιολόγησης thumbnail

Κριτική στους χειρισμούς του ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης από το Γραφείο Εσωτερικής του Αξιολόγησης

Κριτική στους χειρισμούς που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε κρίση, ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ταμείου με έκθεσή του, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.


Η FAZ αναμεταδίδει τμήματα της έκθεσης, που διέρρευσε σε μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τη Sueddeutsche Zeitung. Η κεντρική κριτική του Γραφείου ασκείται για τη μορφή και τον τρόπο, με τον οποίο το Ταμείο λειτούργησε ως ανεξάρτητος διαχειριστής κρίσεων.


Στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ «έχασε τη χαρακτηριστική ικανότητά του ως διαχειριστής κρίσεων», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τη διαρροή. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, οι συνεργάτες του ΔΝΤ «ήταν εκτεθειμένοι στις τεχνικές αναλύσεις τους από την αρχή σε πολιτική πίεση».


Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ασκούν κριτική στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν πολύ αισιόδοξες, όπως σημειώνουν, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το ΔΝΤ δεν μπόρεσε από την άποψη αυτή να στηρίξει τη φήμη του ως «ανεξάρτητου, τεχνοκρατικού θεσμού», αναφέρεται στην έκθεση.


Οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν, επίσης, την ταλάντευση του ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης. Παράλειψη θεωρούν ότι το Ταμείο δεν θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να δίνονται δάνεια σε νομισματικές ενώσεις, οι χώρες των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος.


 


Πηγή: amna.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X