Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Άνδρες προσοχή! Πώς οι ύπνος επηρεάζει την τεστοστερόνη
Άνδρες προσοχή! Πώς οι ύπνος επηρεάζει την τεστοστερόνη thumbnail

Άνδρες προσοχή! Πώς οι ύπνος επηρεάζει την τεστοστερόνηΗ κακή ποιότητα ύπνου που έχουν άνδρες μέσης ηλικίας, σχετίζεται με την μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στον οργανισμό, αλλά τώρα φαίνεται πως συμβαίνει και το αντίστροφο: η μειωμένη τεστοστερόνη οδηγεί σε χειρότερο ύπνο. 

Όταν οι άνδρες φθάνουν στην ηλικία των 30 ετών, η τεστοστερόνης αρχίζει μειώνεται με ρυθμό 1% έως 2% κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι από την ηλικία περίπου των 40 ετών αρχίσει να χαλάει ο ύπνος των ανδρών. 

Στους νέους ο βαθύς ύπνος αποτελεί το 10% έως 20% της συνολικής διάρκειας του ύπνου, στην ηλικία των 50 ετών ο βαθύς ύπνος δεν αποτελεί πάνω από το 5% έως 7%, ενώ στην ηλικία των 60 ετών ο βαθύς ύπνος (που οδηγεί σε άριστη ανάκτηση των δυνάμεων του σώματος και του νου), μπορεί να έχει εξαφανιστεί εντελώς, με συνέπεια ο άνδρας να ξυπνά με το αίσθημα ότι δεν έχει ξεκουραστεί.

Η έρευνα, που έγινε από τον Ζόραν Σεκέροβιτς του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δείχνει ότι με το πέρασμα των χρόνων ο εγκέφαλος υφίσταται νευρωνικές απώλειες και χάνεται ο συγχρονισμός της εγκεφαλικής δραστηριότητας, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης


Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να εξηγήσει περίπου το 20% της αδυναμίας των ανδρών μέσης ηλικίας να βιώσουν «βαθύ ύπνο». 

Ο Σεκέροβιτς υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί με ορμονική θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης, η οποία όμως μπορεί να έχει παρενέργειες.

Από την άλλη, άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι, ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο Γαλλόφωνο Συνέδριο Γνώσης του Καναδά.
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X