Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Εμμηνόπαυση: Επηρεάζεται η σεξουαλική επιθυμία ή όχι;
Εμμηνόπαυση: Επηρεάζεται η σεξουαλική επιθυμία ή όχι;  thumbnail

Εμμηνόπαυση: Επηρεάζεται η σεξουαλική επιθυμία ή όχι;

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


 


Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών μεταβάλλεται ουσιαστικά μετά την εμμηνόπαυση Με την πάροδο της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά την κλιμακτήριο, υπάρχει εμφανής καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφύγρανσης του κόλπου. Μετά την εμμηνόπαυση ο κολπικός σωλήνας χάνει την προηγουμένως μεγάλη ελαστικότητά του. Η ακροποσθία της κλειτορίδας ατροφεί και αυτό την κάνει πιο ευαίσθητη στα χάδια Είναι σαφώς βραχύτερη στις γυναίκες του ηλικιακοΰ φάσματος των 50-70 ετών


Με την πρόοδο όμως της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά την κλιμακτήριο υπάρχει εμφανής καθυοτέρηοη οτην εφύγρανοη του κόλπου. Δηλαδή, η γυναίκα αντιδρά όπως και ο άνδρας της αντίστοιχης ηλικίας, που καθυστερεί να εμφανίσει στύση σε σχέση με παλαιότερα. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν χάδια για 1-2 min, καμιά φορά και 4 ή 5, πριν αναπτυχθεί κάποια κολπική εφύγρανση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Δύο Βασικοί μηχανισμοί θεωρούνται υπεύθυνοι γι’ αυτή την καθυστέρηση:


(α) Οι περισσότερες λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται με την πάροδο της ηλικίας και η καθυστέρηση της κολπικής εφύγρανσης δεν είναι παρά μια εκδήλωση αυτής της προόδου της ηλικίας, (β) Με την πάροδο της ηλικίας σημειώνεται μια φυσιολογική υποστροφή της ωοθηκικής λειτουργίας, με επακόλουθο τη μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, εξαιτίας της οποίος τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο λεπτά και ατροφικά. Όταν λοιπόν το ενδοθήλιο του κόλπου ατροφήσει, η μέσω της εξίδρωσης κολπική εφύγρανση δεν θα επιτευχθεί με την ίδια ευκολία όπως παλαιότερα. Αν σε αυτά προστεθεί και κάποια μείωση της έντασης της διάτασης του κόλπου, γίνονται αντιληπτές οι αιτίες της φυσιολογικής καθυστέρησης της εφύγρανσης αλλά και της σχετικής μείωσης της ποσότητάς της. Μετά την εμμηνόπαυση, ο κολπικός σωλήνας χάνει επίσης την προηγουμένως μεγάλη ελαστικότητά του.


Η κλειτορίδα παρουσιάζει και αυτή ορισμένες μεταβολές μετά την εμμηνόπαυση. Η ακροποσθία της ατροφεί, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευαίσθητη στα χάδια. Γενικότερα, η κλειτοριδική περιοχή είναι πιο ευαίσθητη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και εύκολα κάποια απρόσεκτη ανδρική προσέγγιση μπορεί να προ-καλέσει ερεθισμό, τσούξιμο ή τραυματισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η γυναίκα αντιδρά λιγότερο στο σεξουαλικό ερεθισμό. Δεν υπάρχει επίσης καμιά ένδειξη ότι η ένταση της σεξουαλικής διέγερσης που αρχίζει από την κλειτορίδα είναι λιγό-τερο αρεστή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση απ’ ό,τι στις νεαρότερες.


Φάση οργασμού. Η φάση του οργασμού είναι σαφώς βραχύτερη στις γυναίκες του ηλικιακού φάσματος των 50-70 ετών. Οι συσπάσεις του οργασμού επιτελού-νται με μεσοδιαστήματα 0,8 sec, αλλά είναι συνήθως μόνο 4-5, αντί για 7-15 στις νεότερες ηλικίες. Οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον οργασμό, που ανέρχονται σε 3-5 στις νεαρές ηλικίες, τώρα είναι μόνο 1-2 και εξελίσσονται με δύο τρόπους. Κατά τον πρώτο τρόπο, οι συσπάσεις ακολουθούν την ίδια διαδικασία όπως και σε νεαρότερη ηλικία, δηλαδή ξεκινούν από το θόλο, προχωρούν στο σώμα της μήτρας και καταλήγουν στο μη συσπώμενο κατώτερο μέρος της. Κατά το δεύτερο τρόπο, η αντίδραση της μήτρας είναι ένας σπασμός μάλλον παρά οι συνηθισμένες συσπάσεις. Αυτός ο σπασμός μπορεί να διαρκεί μέχρι και 1 min ή σπανιότερα και περισσότερο και βιώνεται υποκειμενικά από τις γυναίκες κατά ή μετά την εμμηνόπαυση ως πόνος στο υπογάστριο και μερικές φορές μπορεί να ακτινοβολεί κατά μήκος του κολπικού σωλήνα μέχρι τα μεγάλα χείλη. Πάντως, αυτός ο επώδυνος σπασμός, που καμιά φορά αναφέρεται από τις γυναίκες ως αρκετά έντονος, δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο.


Aπό τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκο Βαιδάκη 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X