Αρχική / Σχέσεις / Πώς μια γυναίκα στεναχωρεί τον άνδρα χωρίς να το καταλαβαίνει
Πώς μια γυναίκα στεναχωρεί τον άνδρα χωρίς να το καταλαβαίνει  thumbnail

Πώς μια γυναίκα στεναχωρεί τον άνδρα χωρίς να το καταλαβαίνει

Πολλοί καλοπροαίρετοι άντρες κάνουν το λάθος να προσπαθούν να “διορθώσουν” τις γυναίκες τους. Το ίδιο και πολλές γυναίκες έχουν την ανόητη τάση να θέλουν να “διορθώσουν” τον άντρα τους, ακριβώς τη στιγμή που ο εκείνος μιλάει για κάτι που τον απασχολεί. Αρκούν ένα-δυο αρνητικά σχόλια για να σταματήσει ο άντρας να μιλάει. Συνήθως η γυναίκα, τη στιγμή εκείνη, ούτε που διανοείται ότι ανταγωνίζεται τον άντρα της. Δεν συνειδητοποιεί ότι κάθε προσπάθεια για να τον “βοηθήσει” ή να τον “διορθώσει” θα είναι προσβλητική για κείνον. Ας εξετάσουμε τέσσερα παραδείγματα.


Ο Μπιλ και η Μαίρη: Ο Μπιλ είναι ανήσυχος γιατί έβαλε χρέος για την επισκευή του σπιτιού του. Τώρα προσπαθεί να δει πώς θα πληρώσει την εφορία. eπιστρέφοντας σπίτι, λέει με μάλλον αποκαμωμένο ύφος: "Δεν ξέρω πώς θα πληρώσουμε φέτος τους φόρους μας".


Η Μαίρη του απαντά: "Το ήξερα ότι έπρεπε να ξοδέψουμε λιγότερα για την επισκευή". Ο Μπιλ σωπαίνει και δεν θέλει να ξαναμιλήσει. Η Μαίρη νιώθει άσχημα και δεν έχει ιδέα πώς τον πλήγωσε.


Αν ο Μπιλ δεν ήταν τόσο εκνευρισμένος, είναι πιθανό να μην είχε ενοχληθεί από το σχόλιο της Μαίρης. Θα είχε πει έχεις δίκιο, ξετιναχτήκαμε". Οπειδή όμως ο Μπιλ ήταν ήδη εκνευρισμένος και ένιωθε αποκαμωμένος, με το που ανέφερε η Μαίρη τη λέξη επισκευή, νόμισε ότι προσπαθούσε να του κάνει κήρυγμα σχετικά με την υπευθυνότητα, επίσης ένιωσε πληγωμένος και προσβεβλημένος γιατί διέκρινε κι άλλα υπονοούμενα στην παρατήρησή της.


"Δεν το πιστεύω ότι είναι δυνατό να λέει τέτοια πράγματα", σκέφτεται. "Μήπως φαντάζεται ότι είμαι ηλίθιος; Λες να πιστεύει πως δεν το ξέρω ότι έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά; Πώς τολμάει να υπαινίσσεται ότι είμαι ανεύθυνος με τα χρήματα. Συνήθως έτσι γίνεται, όλοι ξεπερνούν τον προϋπολογισμό τους σε μια επισκευή. Τι το σπουδαίο βρίσκει σ’ αυτό; Πόσο σιχαίνομαι όταν με μεταχειρίζεται σαν να είμαι κανένα παιδί και προσπαθεί να με αλλάξει. Είναι η τελευταία φορά που της μιλάω για τις σκοτούρες μου. Της είναι τόσο δύσκολο να μ’ ακούει απλώς και να με υποστηρίζει; Αρπάζει την πρώτη ευκαιρία για να με κρίνει".


Ο Τζο και η Μάρθα: Ο Τζο, εκνευρισμένος με τις χαμηλές πωλήσεις που είχε στο γραφείο, επιστρέφει σπίτι σιωπηλός και απόμακρος. Η Μάρθα τον ρωτάει: "Τι συμβαίνει Τζο;"


Ο Τζο απαντά λυπημένα: "Δεν κάναμε τις πωλήσεις που είχαμε προγραμματίσει γι’ αυτόν το μήνα".


Η Μάρθα απαντάει: "Τι να κάνουμε, κάθε δουλειά έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Δεν νομίζω ότι θα ήταν και τόσο άσχημα, αν είχαμε προετοιμαστεί για τέτοιες στιγμές".


Στο σημείο αυτό, ο Τζο κόβει την κουβέντα. Αισθάνεται χωρίς στήριξη και θυμωμένος. Από μέσα του σκέφτεται: "Δεν ζήτησα τη γνώμη της. Πόσο μου τη δίνει όταν αρχίζει το κήρυγμα για το πώς πρέπει να ενεργεί ένας επιχειρηματίας. Για ηλίθιο με περνάει; Ασφαλώς ξέρω ότι κάθε δουλειά έχει τα σκαμπανεβάσματά της". 6κείνο που χρειαζόταν ο Τζο ήταν να τον ακούσει η Μάρθα και να τον αφήσει να μιλήσει. Οποιαδήποτε συμβουλή που δεν την έχει ζητήσει τη θεωρεί προσβλητική.


Ακόμη και μια συμβουλή, που σκοπό έχει να πλατύνει την αντρική αντίληψη, μπορεί να φέρει απροσδόκητα αποτελέσματα, όπως θα δούμε στην παρακάτω ιστορία.


Ο Στιβ και η Τζάνετ: Ο Στιβ επιστρέφει σιωπηλός στο σπίτι. είναι φανερό ότι είναι εκνευρισμένος και σε υπερένταση. Η Τζάνετ, προσπαθώντας να τον ηρεμήσει, τον ρωτάει: "Τι σου συμβαίνει;".


Εκείνος απαντάει: "Μπα, τίποτα. 'Εχω δυσκολίες με τη γραμματέα μου. Η αντίσταση που προβάλλει σε ό,τι της ζητήσω με κάνει έξαλλο”.


Η Τζάνετ καταλαβαίνει τον εκνευρισμό του, καταλαβαίνει όμως και τη δυσκολία της γραμματέας του όταν αντιμετωπίζει τον Στιβ. Νομίζει ότι εκείνος θα μπορέσει να χειριστεί καλύτερα την κατάσταση αν δείξει κατανόηση και στην άποψη της γραμματέας του. Δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή για να του το πει. Εκείνος έχει ανάγκη να νιώσει ότι η σύντροφός του Βλέπει με συμπάθεια τη δική του άποψη. Η Τζάνετ όμως…


Με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει, του λέει: "Ξέρεις, βάζω στοίχημά ότι θα είχες καλύτερη ανταπόκριση από τη γραμματέα σου, αν της έδινες την ευκαιρία να την ακούσεις. Της μιλάς τόσο σπάνια. Πες της αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι".


Αμέσως ο Στιβ βουβαίνεται. Πρώτα μένει κατάπληκτος και μετά θυμώνει. Νιώθει προδομένος απ’ τη γυναίκα του. "Πώς τολμάει να πάρει το μέρος της γραμματέας μου!", σκέφτεται. "Η γυναίκα μου πιστεύει ότι εγώ είμαι το πρόβλημα. Ποτέ δεν νομίζει ότι μιλάω αρκετά. Κουβεντιάζω με τη γραμματέα μου. Δεν μ’ ακούει όμως – αυτό είναι το πρόβλημα. Ήμουνα ήδη έξαλλος μ’ εκείνη, τώρα είμαι και με τη γυναίκα μου".


Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον Στιβ να διευρύνει την κατανόησή του, η Τζάνετ, χωρίς να το θέλει, τον απωθεί.


Ο Ρίκι και η Σάρα: Ο Ρίκι πήγε με τη Σάρα να φάνε σ’ ένα ωραίο εστιατόριο. Περιμένοντας τρία τέταρτα για τραπέζι, ο Ρίκι άρχισε να εκνευρίζεται. Μίλησε κάμποσες φορές με τον μαιτρ, προσπαθώντας να επισπεύσει τη διαδικασία. Αρκετά άτομα που ήρθαν μετά απ’ αυτόν είχαν ήδη καθήσει. Ο Ρίκι εκνευρι-ιζόταν όλο και παραπάνω, αν και ήξερε πολύ καλά ότι οι καινούργιοι πελάτες είχαν κλείσει τραπέζι, ενώ αυτός δεν είχε.


ΚΗ Σάρα ασφαλώς είπε το μόνο που δεν έπρεπε να πει! Όταν ο Ρίκι είπε: "Είναι απίστευτο πόσο αργούν σ’ αυτό το μέρος η Σάρα σχολίασε: "Νομίζεις ότι θα περιμέναμε τόσο πολύ αν είχαμε κρατήσει τραπέζι;".


Η απάντηση του Ρίκι είναι ένα θυμωμένο Βλέμμα και μια παγωνιά. Μουρμουρίζει: "Όχι!", ενώ από μέσα του αφρίζει.


Όλος ο θυμός του, που ήταν για τον εαυτό του που δεν είχε κλείσει τραπέζι, μετατοπίστηκε στη Σάρα. Έξαλλος με το σχόλιό της, σκέφτεται: "Τι Βλακεία ήταν κι αυτή που είπε!… Αν νομίζει ότι είναι τόσο έξυπνη, τότε την άλλη φορά να με πάει αυτή στο εστιατόριο. Αν θέλει κρατήσεις, ας τις κάνει. Δεν πρόκειται να σκάσω. Αλλά μου τη δίνει όταν τα Βάζει μαζί μου. Μήπως νομίζει πως δεν το κατάλαβα ότι έπρεπε να είχα κλείσει τραπέζι; Κάνει λες και πρέπει εγώ να θυμάμαι τα πάντα. Ούτε που θέλω να της μιλήσω πια".


Ο Ρίκι ήθελε να είναι η Σάρα με το μέρος του, κι όχι ν’ αδράξει την πρώτη ευκαιρία για να του κάνει παρατήρηση. Το σχόλιό της είχε σκοπό να του υποδείξει πώς μπορούσε ν’ αποφύγει να περιμένει στο μέλλον και να τον βοηθήσει να γίνει πιο υπεύθυνος. Αντίθετα, τον ενόχλησε γιατί τόνισε κάτι που ήταν ήδη προφανές. Αυτό που ήθελε ν’ ακούσει από κείνη θα ήταν: "Ναι, αργούν πολύ".Σε καθένα απ’ αυτά τα παραδείγματα, ο άντρας προσπαθεί να βρει συναισθηματική στήριξη από τη σύντροφό του και απογοητεύεται με κάθε προσπάθειά της να τον Βοηθήσει, να τον συμβουλέψει ή να τον διορθώσει. Είναι σημαντικό να προσέξουμε ότι σε όλα τα παραδείγματα, ο άντρας δεν ζητούσε ούτε συμβουλή ούτε βοήθεια. Απλά συζητούσε κι επιθυμούσε μια παθητική στήριξη απ’ τη σύντροφό του. Αντίθετα, εκείνη προσπάθησε να τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος.


Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γυναίκες, χωρίς να υποψιάζονται πόσο προσβάλλουν τον άντρα που είναι κοντά τους. Οι άντρες έχουν κι αυτοί τη γυναικεία πλευρά τους, και πότε πότε νιώθουν την ανάγκη να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για να αισθανθούν καλύτερα. Όταν συμβαίνει αυτό, οι γυναίκες κάνουν λάθος να τους κλείνουν το στόμα. Αρκούν μερικές τέτοιες δυσάρεστες εμπειρίες για να πάψει ο άντρας να μοιράζεται αυτό που έχει ανάγκη να μοιραστεί.


Πότε ο άνδρας χρειάζεται τη συμβουλή της γυναίκας 


Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που ένας άντρας θέλει μια συμβουλή και η προσπάθεια της γυναίκας να τον βοηθήσει μπορεί και πάλι, άθελά της, να τον απομακρύνει. Όταν τον απασχολεί ένα πρόβλημα και δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του, ίσως θελήσει να μιλήσει γι’ αυτό. Αφού το παρουσιάσει, θα ρωτήσει κάτι σαν: "Τι σκέφτεσαι γι’ αυτό;". Αυτό είναι ένδειξη ότι ψάχνει ακόμα για λύση. 'Ενας άλλος άντρας, ακούγοντάς τον, θα του πρότεινε κάτι που ίσως θα του έλυνε το πρόβλημα. Αυτό ακριβώς αναζητά, για να καταλάβει ότι παίρνει στήριξη.


Μια γυναίκα, όμως, μπορεί να κάνει ένα σωρό λάθη προσπαθώντας να βοηθήσει τον άντρα της την ώρα που ψάχνει για μια λύση. Ισως προσπαθήσει να τον παρηγορήσει, κάτι που θα τον απωθήσει, ή μπορεί να τον κάνει να δει το πρόβλημα σε μεγαλύτερη διάσταση, κάτι που πιθανόν να τον αναστατώσει.


Όταν οι γυναίκες ακούνε, συχνά προσβάλλουν τους άντρες από απροσεξία, γιατί οι γυναίκες, κατά κανόνα, από ένστικτο προσεγγίζουν τα προβλήματα με τρόπο γυναικείο. Οι γυναίκες μπορεί να κουβεντιάσουν σχετικά με τον τρόπο που δημιουρ-γήθηκε το πρόβλημα ή πώς να το αποφύγει κανείς, ή να το μεγαλοποιήσουν περιγράφοντας πώς τους επηρεάζει. Με καθένα απ’ αυτούς τους τρόπους, μια γυναίκα μπορεί να απωθήσει έναν άντρα σε βαθμό που να μη θέλει πια να συζητήσει κανένα πρόβλημα μαζί της.


Επιπλέον, μια γυναίκα μπορεί ν’ απογοητεύσει έναν άντρα προσπαθώντας να καταλάβει πώς νιώθει εκείνος με το πρόβλημά του ή ακούγοντάς τον με υπερβολικό ενδιαφέρον και κατανόηση. Όταν ένας άντρας που ψάχνει για μια λύση, σας ρωτήσει, "Τι σκέφτεσαι;", εκείνο που ζητάει δεν είναι καμιά ιδιαίτερη φροντίδα και κατανόηση γι’ αυτά που περνάει. Αυτό που θέλει είναι μια συγκεκριμένη πρόταση.


ας το δούμε πρακτικά σε ένα από τα παραπάνω παραδείγματα 


Ο Μπιλ και η Μαίρη: Ο Μπιλ επιστρέφει στο σπίτι και λέει στη Μαίρη: "Δεν ξέρω πώς θα πληρώσουμε τους φόρους. Δεν πήρα το επίδομα και η επισκευή του σπιτιού μάς έριξε πολύ έξω. Θα πρέπει να ξοδέψουμε λιγότερα για τις διακοπές μας, αλλιώς θα χρειαστεί να βάλουμε κι άλλη υποθήκη στο σπίτι. Τι λες κι εσύ;".


Η Μαίρη απαντά: "Αν τουλάχιστον δεν είχαμε ξοδέψει τόσα πολλά για την επισκευή. Ο Χάρης μάς είχε προειδοποιήσει ότι θα κόστιζε παραπάνω". Ο Μπιλ είναι τώρα απογοητευμένος. Η Μαίρη μοιράζεται μαζί του τα συναισθήματά της σχετικά με την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα, ενώ ο Μπιλ θέλει να βρει μια λύση.


Από μέσα του σκέφτεται: "Το ξέρω. Το ξέρω ότι ξοδέψαμε πάρα πολλά. 6ίναι κάμποσος καιρός που το ’χω καταλάβει. Γιατί, Θεέ μου, το κάνει αυτό; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα πια!;".


Ο Μπιλ έδωσε ένα μήνυμα, ότι θέλει να συζητήσει για να λύσει το πρόβλημα του. Πόσο θα ’θελε να είχει πει η Μαίρη: "Αυτό νομίζω κι εγώ. Πρέπει να ξοδέψουμε λιγότερα στις διακοπές και να προσπαθήσουμε να μη βάλουμε κι άλλο χρέος", ή "Δεν ξέρω τι να κάνουμε. Έχουμε άλλες επιλογές;". Θα μπορούσε επίσης να του δώσει μια καινούργια ιδέα, όπως: "Τι λες να πουλάγαμε το σκάφος μας; Το έχουμε ξανακουβεντιάσει αυτό".


Με λίγα λόγια, όταν ο Μπιλ ζητάει τη γνώμη της θα ήθελε να συγκεντρώσει την προσοχή της να βρει λύσεις σύμφωνα με τον τρόπο που εκείνος της το παρουσίασε.


Κείμενο του ψυχολόγου John Gray από το βιβλίο τι θέλουν οι άνδρες τι θέλουν οι γυναίκες. Ευχαριστούμε τις ρκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X