Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS από τις ελληνικές αρχές-το χρονικό
Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS από τις ελληνικές αρχές-το χρονικό thumbnail

Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS από τις ελληνικές αρχές-το χρονικό

Έρευνα στην κατοικία πρώην στελέχους της τράπεζας UBS πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές, πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η έρευνα έγινε στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου και οι αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί.


Η εφημερίδα Financial Times επισημαίνει ότι στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές αρχές.


Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια διευθυντικό στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Η ελληνική έρευνα βασίζεται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.


Η ελληνική έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών και στη συνέχεια των ελληνικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Οι Έλληνες φοροελεγκτές έχουν καταρτίσει λίστα 1000 ύποπτων φοροφυγάδων, ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς. Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στο Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.


Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, ανακοίνωσε: «Δεν έχουμε ειδοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με φερόμενη έρευνα για την UBS» και απέφυγε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


Η UBS είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε Γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «αναμένει κι άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.


Η ελβετική τράπεζα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο ελέγχων από τις φορολογικές αρχές. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτη της UBS. To 2009, η UBS ήλθε σε συμφωνία με Αμερικανούς Εισαγγελείς, σύμφωνα με την οποία, ως αντάλλαγμα για την αποφυγή ποινικών διώξεων για διευκόλυνση Αμερικανών να φοροδιαφύγουν, η τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. Ο Birkenfeld εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο κύκλωμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες.


Ο πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν το απόρρητο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών-βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.


«Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη», δήλωσε στους Financial Times o τραπεζίτης.


Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, και οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, όπως γράφουν οι Financial Τimes, για να αυξήσει τα έσοδα αλλά επίσης για να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της, καθώς οι Έλληνες πλήττονται σκληρά από νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.


Η διαδρομή του χρήματος


2005: Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.


2008: Η διερευνητική επιτροπή του αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.


2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με Αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.


2012: Οι αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.


2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.


2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία.


«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με το δημοσίευμα των FT για τις πρακτικές της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.


«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτή των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.


«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».


Μέσω του δικηγόρου του Αλέξανδρου Στρίμπερη, ο Χρήστος Σκλαβούνης απαντά στο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία του στο πλαίσιο διευρυμένης έρευνας για ύποπτους φοροδιαφυγής.


Αναλυτικά η απάντησή του:


«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.


Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.


Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμμία απολύτως δίωξη από την ελληνική δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.


Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.


Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το κράτος δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.»


Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times για τις έρευνες στην κατοικία του πρώην στελέχους της τράπεζας UBS, Χρήστου Σκλαβούνη.


«Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα πως η ΝΔ είναι το κόμμα των off shore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» ανέφερε αρχικά σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.


Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, παρέθεσε και σχετικό λινκ, επισημαίνοντας πως «τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τον τέως διευθυντή της ελβετικής τράπεζας στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του κόμματος, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης».


ΝΔ: Αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου


«Αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε νέες αθλιότητες», ανέφερε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία απάντησε στην Κουμουνδούρου.


«Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και off shore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη-Υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την "Αυγή"», πρόσθεσε η Λ. Συγγρού.


Η απάντηση της Κουμουνδούρου


«Τα στοιχεία για την UBS ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να τα παραλάβει από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει. Τώρα η ΝΔ καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη, όπως έκανε στο παρελθόν με τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Χαρδούβελη. Λογικό και αναμενόμενο. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ.


«Ο Μητσοτάκης της Siemens και της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. πρέπει να περιστοιχίζεται από τους αντίστοιχους συνεργάτες. Στον τομέα της ανάπτυξης, καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Σκλαβούνης παραμένει υπεύθυνος, ακριβώς γιατί ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει στο μυαλό του μια ανάπτυξη συνώνυμη με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» κατέληξε το σχόλιο της Κουμουνδούρου.


ΝΔ: Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει


«Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, ανταπαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.


«Η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει», σημειώνει η Συγγρού.


ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια δεν κρύβεται


Απάντηση στη νέα ανακοίνωση της ΝΔ έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Η ΝΔ έχει ως υπεύθυνο ανάπτυξης τον κ. Σκλαβούνη, για να προσφέρει τις συμβουλές του για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία και τη φοροδιαφυγή. Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικογένεια Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος: αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε.»


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr, real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X