Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Μήπως τα ρίγη, οι εξάψεις, η κούραση και τα νεύρα δεν οφείλονται σε γυναικολογικά αίτια;
Μήπως τα ρίγη, οι εξάψεις, η κούραση και τα νεύρα δεν οφείλονται σε γυναικολογικά αίτια; thumbnail

Η ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Μήπως τα ρίγη, οι εξάψεις, η κούραση και τα νεύρα δεν οφείλονται σε γυναικολογικά αίτια;

Αναγνώστρια μας ρωτά: 


Καλησπέρα είμαι 48 ετών και έχω συμπτώματα εμμηνόπαυσης,  μεγάλα διαστήματα δίχως περίοδο, εξάψεις και πρήξιμο. Επίσης έχω και πολλά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, ρίγη, μουδιάσματα, κόπωση, άγχος, αύξηση βάρους, κυκλοθυμία. Στο παρελθόν είχα διαγνωσθεί με υποθυρεοειδισμό δίχως φαρμακευτική αγωγή όμως και δεν έκανα έλεγχο για πολλά χρόνια. Μέχρι πρότινος δεν τον είχα σκεφθεί. Όμως ξαφνικό πρήξιμο στο κάτω μέρος του λαιμού μου -και γενικότερα στο λαιμό μου- με έβαλε σε σκέψεις. Μήπως τελικά τα συχνά ρίγη και οι εξάψεις, η κούραση και τα νεύρα δεν οφείλονται σε γυναικολογικά αίτια; Υπάρχει περίπτωση να έχω δίκιο; Ευχαριστώ!


 


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής Μαιευτήρας – ΓυναικολόγοςΗ κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση αποτελούν μία αναπόφευκτη φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας και ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη-αναπαραγωγική φάση της ζωής της. Σύμφωνα με τον ακριβή ορισμό της εμμηνόπαυσης θα πρέπει η απουσία της εμμήνου ρύσεως λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών να υπάρχει για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, δηλαδή η γυναίκα να μην έχει περίοδο για 1 χρόνο, και να έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Η εμμηνόπαυση όπως αναφέραμε είναι ένα φυσιολογικό γεγονός, που εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από μία σειρά αλλαγών στον κύκλο της γυναίκας (αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου, στην ποσότητα του αίματος κλπ) και αυτή η περίοδος των αλλαγών ονομάζεται περιεμμηνόπαυσιακή περίοδος ή κλιμακτήριος. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι περίπου το 51ο έτος της ηλικίας μίας γυναίκας, ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης συμπτωμάτων περιεμμηνόπαυσης είναι το 45ο έτος.


Τα συμπτώματα της περιεμμηνοπαυσιακής  περιόδου και της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά τυπικά και οφείλονται στην μειωμένη ποσότητα οιστρογόνων. Ένα από τα πρωταρχικά συμπτώματα που απασχολούν τη γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο είναι οι διαταραχές της περιόδου ή η απουσία περιόδου (αμηνόρροια). Σταδιακά και ανάλογα με τη γυναίκα εμφανίζονται και τα υπόλοιπα κλασσικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα κόλπου κτλ.


Πιθανόν λοιπόν τα συμπτώματά σας να είναι φυσιολογικά για μία γυναίκα που βρίσκεται στην κλιμακτήριο, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οφείλονται και σε άλλες αιτίες και καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε και με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό σας και να σας κατευθύνει κατάλληλα για το αν χρειάζεται να κάνετε κάποιες βασικές αιματολογικές/ορμονολογικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνοντας και εξετάσεις θυρεοειδούς, ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα και φυσικά αν δεν το έχετε κάνει πρόσφατα ένα τεστ-Παπ.


 


Τα εργαστήρια Vichy με τη σειρά Neovadiol είναι κοντά στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προσφέροντας εξειδικευμένη λύση αναφορικά με την περιποίηση του προσώπου.


 


Ανακαλύψτε τη νέα Neovadiol νύχτας που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντας αναδόμηση και μείωση της θερμοκρασίας του προσώπου έως και -2.7o C κατά την εφαρμογή.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X