Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε συμπληγάδες για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών
Σε συμπληγάδες για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών thumbnail

Σε συμπληγάδες για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα και ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.


Η ταχύτητα με την οποία θα εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου είναι αυτή που θα καθορίσει το πόσο γρήγορα θα κλείσει η υπόθεση, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία για το καθεστώς του πολιτικού ασύλου και τις πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες ενός τόσο λεπτού θέματος που άπτεται άμεσα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ώρα που η Τουρκία ζητά την έκδοση –το ταχύτερο δυνατό- των οκτώ Τούρκων.


Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρουσία, στην αίθουσα του δικαστηρίου, Τούρκου δικηγόρου από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως, προκειμένου να ζητήσει την έκδοσή των πραξικοπηματιών, όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.


Σε επαγρύπνηση το ελληνικό Πεντάγωνο


Για επιφυλακή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, λόγω της αστάθειας στην Τουρκία, έκανε λόγο στον Realfm 97,8, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας.


Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη και απαντώντας στο ερώτημα εάν έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα για το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν ξανά Τούρκοι να περάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το έχουμε στο μυαλό μας αυτό που λέτε" και συμπλήρωσε: "Υπάρχει τέτοια πιθανότητα".


Εντός των ημερών οι αιτήσεις ασύλου


Ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες υποβολής αίτησης ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς. Οι οκτώ θα οδηγηθούν στις 12 το μεσημέρι στην αρμόδια υπηρεσία, όπου θα φωτογραφηθούν και θα δώσουν τα ακριβή στοιχεία τους.


Τις επόμενες μέρες θα κληθούν εκ νέου για να περάσουν από την μεγάλη συνέντευξη, όπου θα πρέπει να εκθέσουν αναλυτικά τους λόγους που αιτούνται παροχής πολιτικού ασύλου.Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής τους, μπορούν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή που θα αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη της αίτησης τους. Εφόσον όμως υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.


Σημειώνεται πως Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται με διεθνείς συμβάσεις οι οποίες απαγορεύουν την έκδοση κρατουμένων κάτω από προϋποθέσεις όπως διαφορετικό νομικό καθεστώς μεταξύ των χωρών, ενώ απευθείας έκδοση δεν μπορεί να γίνει αν πρόκειται για στρατιωτικά ή πολιτικά εγκλήματα.


Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δεν επιτρέπει την θανατική ποινή, την οποία δεν εφάρμοσε ούτε καν στην υπόθεση Οτσαλάν.


Το μεσημέρι της Πέμπτης θα δικαστούν οι οκτώ κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην χώρα μετά την αναβολή που πήραν χθες.


Οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν την πλημμεληματική κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι οκτώ, είχαν επικαλεστεί μηχανική βλάβη του ελικοπτέρου τους, με στόχο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία. Οι Τούρκοι αξιωματικοί παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με κρυμμένα τα πρόσωπά τους υπό τον φόβο αντιποίνων στην Τουρκία σε βάρος των οικογενειών τους.


Ο υποπρόξενος, ο δικηγόρος και τα τουρκικά μέσα


Η εμφάνιση των Τούρκων αξιωματικών, χθες, στο μονομελές πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης έγινε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων από την Τουρκία, του υποπροξένου της γειτονικής χώρας στην Κομοτηνή και του δικηγόρου, μέλους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη που ζήτησε την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.


Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Δρ. Ραμαζάν Αριτσέκ και είναι δικηγόρος, μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθε αυτοβούλως στην Αλεξανδρούπολη μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση των "πραξικοπηματιών", όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές κατά της ζωής τους, άτομα που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιτέθηκαν στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, χθες το μεσημέρι, μέσα στην αίθουσα του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκαν για να δικαστούν, παίρνοντας τελικά τριήμερη αναβολή.Την ίδια ώρα ένας άνδρας με περίεργη συμπεριφορά, ενδεδυμένος με τήβεννο, που εμφανιζόταν πως εκπροσωπεί μια ένωση δικηγόρων της Τουρκίας, ζητούσε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των οκτώ συμπατριωτών του, τους οποίους αποκαλούσε πραξικοπηματίες, με σκοπό να πετύχει την έκδοση και την τιμωρία τους στη γειτονική χώρα, όπως έλεγε.


Στο δικαστήριο βρέθηκαν ως παρατηρητές ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Τοβούτ Οτζάμ, με έναν μεταφραστή και δύο δικηγόρους της μειονότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπεράσπιση των οκτώ στρατιωτικών, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για την καταγραφή των ονομάτων τους, που εκφωνήθηκαν από την έδρα, γεγονός που θορύβησε τους κατηγορουμένους.


"Θα μας σκοτώσουν"


"Μας αποκαλούν σκυλιά και προδότες και μας απειλούν πως θα μας σκοτώσουν", είπαν κάποιοι κατηγορούμενοι στη δικηγόρο τους, Βασιλική Μαρινάκη, η οποία κατήγγειλε το γεγονός στους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι απομάκρυναν τους συγκεκριμένους πολίτες, που κάθονταν στην "πλάτη" των κατηγορουμένων και πιθανότατα ανήκουν στην μειονότητα, και δημιούργησαν μια "ζώνη" προστασίας ανάμεσα στο εδώλιο και στο ακροατήριο.


Μέσα σε μια ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τα ονόματα των οκτώ κατηγορουμένων, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους τελευταίους, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους και δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.Οι οκτώ στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη πτήση (ο πιλότος) και για ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση οι υπόλοιποι, θα δικαστούν την Πέμπτη, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους και έδωσε τριήμερη αναβολή προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Έως τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα των Φερών. Κατά τη μεταφορά τους προς και από τα δικαστήρια είχαν πάλι καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μπλούζες.


Τα δικαστήρια κατακλύστηκαν από Τούρκους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από τη γειτονική χώρα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Κάθε εισερχόμενος υποβαλλόταν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο, κατά τον οποίο αφαιρούνταν κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές.


Μεταξύ όσων βρέθηκαν εκεί ήταν και ο Ρ. Αριτούρκ, κατά δήλωσή του δικηγόρος που εκπροσωπεί δικηγορική ένωση στην Τουρκία. Φορώντας τήβεννο δήλωνε στα ΜΜΕ πως οι οκτώ συλληφθέντες είναι πραξικοπηματίες και πως πρέπει να εκδοθούν και να δικαστούν στην Τουρκία. Όπως είπε, θα επιστρέψει την Πέμπτη, φέρνοντας όλα τα αποδεικτικά έγγραφα για την ιδιότητά του και προτίθεται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής!


Σήμερα το πρωί οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να μεταφερθούν στην υπηρεσία ασύλου, στην περιοχή της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης, για τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στο πλαίσιο της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά από το βράδυ του Σαββάτου.


Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο. "Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα".


Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: "Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με".


Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.


Πηγή: real.gr, enikos.gr, Εθνος 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X