Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων κατά τη διάσωση μιας τράπεζας
Τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων κατά τη διάσωση μιας τράπεζας thumbnail

Τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων κατά τη διάσωση μιας τράπεζας

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ανταγωνισμό δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στις εν εξελίξει συνομιλίες με την Ιταλία για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και οι επενδυτές δεν χρειάζεται απαραιτήτως να υποστούν ζημίες πριν από τη διάσωση μιας τράπεζας, σε μια απόφαση που ίσως λειτουργήσει υπέρ της Ιταλίας την ώρα που η χώρα προσπαθεί να διασώσει τις τράπεζές της χωρίς να επηρεάσει τους επενδυτές.


Ερωτηθείσα εάν η απόφαση θα έχει αντίκτυπο στις συνομιλίες, η Επίτροπoς Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε: «Όχι».


Οι κανόνες της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές μιας τράπεζας πριν τη διάσωση της θεωρήθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών στη Σλοβενία.


Ωστόσο, οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη, ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία περιορίζει κάπως τις αρμοδιότητες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών.


Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανάληψη ζημιών από τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.


Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη-μέλη, μπορεί παρόλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα χωρίς να επιβάλει ζημίες στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X