Θοδωρής Αθερίδης: Ο «πολυμήχανος» καλλιτέχνης που λατρεύει το κοινό – Οι κρίσεις πανικού, η νικηφόρα μάχη με τον αλκοολισμό και η περηφάνια για την κόρη του

Ο Θοδωρής Αθερίδης είναι αδιαμφισβήτητα ένας ηθοποιός που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης ενώ έχει υπάρξει και παρουσιαστής. Θα λέγαμε ότι είναι από εκείνους που τον έχουν αγαπήσει τόσο το θέατρο όσο και η τηλεόραση με τον κινηματογράφο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Οι παλιότεροι είναι εκείνοι που τον θυμούνται από τους «Άγαμοι Θύται» αλλά και από τη σειρά που χαράχτηκε στη μνήμη μας το «Σ’αγαπώ, Μ’ αγαπάς». Οι διάλογοι του με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου είναι από εκείνους που δεν τους βαριέσαι ποτέ!
Φέτος θα τον δούμε στο υπόγειο του Μικρού Παλλάς μαζί με τον Άλκη Κούρκουλο και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο στο έργο «ART» το οποίο σκηνοθετεί ο ίδιος.

Αξίζει να δούμε την πορεία του αγαπημένου ηθοποιού τόσο την επαγγελματική αλλά και την προσωπική. Ο Θοδωρής Αθερίδης μας δίνει την αίσθηση από τον τρόπο που μιλάει ότι αγαπάει την ειλικρίνεια. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μας έχει δώσει μέσα από τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Τα παιδικά του χρόνια ήταν περιτριγυρισμένα από γυναίκες

Ο Θοδωρής Αθερίδης γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1965 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες έπαιζαν από την πρώτη στιγμή μεγάλο ρόλο στη ζωή του γι αυτό κι εκείνος της αγαπάει και τις φροντίζει. Σε συνέντευξή του θυμούμενος τα παιδικά του χρόνια είχε πει:
«Μεγάλωσα σε μοδιστράδικο, η μαμά μου είχε μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και κάτω από αυτό ήταν ένα ημιυπόγειο όπου ράβονταν τα ρούχα. Εκεί βρίσκονταν έξι-επτά μοδίστρες και κοπτοραπτούδες. Ήταν ένας κόσμος γυναικών κι ένιωθα πάντα οικεία. Δεν τις φοβάμαι τις γυναίκες, δεν είμαι μισογύνης. Ξέρω πώς σκέφτονται. Από την άλλη, είχα τους φίλους μου και τις αλητείες μας κι έβλεπα τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, τις παρεξηγήσεις που γίνονταν − παρεξηγήσεις που εγώ καταλάβαινα, επειδή ακριβώς είχα μεγαλώσει με γυναίκες, ενώ οι φίλοι μου όχι. Με αγαπάνε οι γυναίκες, γιατί τις αγαπάω κι εγώ και δεν τους φέρομαι άσχημα. Δεν ξέρω, όμως, να τελειώνω μια σχέση και αυτό μου το χρεώνουν».

Στο σχολείο είχε πέσει θύμα bullying αλλά είχε γίνει και ο ίδιος θύτης: «Ήταν άγριες οι εποχές τότε. Τον αδύναμο και τον διαφορετικό τον στοχοποιούσαμε.» θυμάται σε συνέντευξή του. Πριν τα 15 του ήταν ένα ατίθασο παιδί που έμπλεκε σε καυγάδες με όλους και είχε πολλή οργή και πολύ θυμό. Την ίδια περίοδο τον πιάνει η εφηβεία και ένας πανικός.

thodoris-atheridis
Φωτογραφία: facebook/Thodoris Atheridis

Ο Θοδωρής Αθερίδης ποτέ δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομά τους ακόμη και όταν έπρεπε να παραδεχτεί τους φόβους του. Είχε και αρνητικά βιώματα στη Θεσσαλονίκη αφού οι φοβίες που είχε ως παιδί δεν ήταν και το πιο απενεχοποιημένο πράγμα εκείνη την εποχή.

«Θυμάμαι κάτι συναισθηματικές τρύπες που είχα, ένα συναισθηματικό bullying που είχα υποστεί λόγω αναπηρίας με κρίσεις πανικού και φοβίες, μια εποχή που δεν ήταν της μόδας. Ένιωθα θύμα κοροϊδίας, ήμουν φοβικό παιδί και οι φίλοι μου με κορόιδευαν γιατί δεν ήταν διαδεδομένο κάτι τέτοιο.» έχει εξομολογηθεί παλιότερα.

Μόλις αντιλήφθηκε ότι το αλκοόλ λειτουργεί ως αγχολυτικό, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τότε τη ζημιά που κάνει, το συνέχισε για 19 χρόνια. Η καλλιτεχνική ανησυχία υπήρχε μέσα του από το Λύκειο όταν και άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Η πορεία του σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο

Αποφοίτησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1987 και σιγά σιγά έφτασε προς την καταξίωση. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, φτιάχνουν το μουσικό γκρουπ «Άγαμοι Θύται». Αυτό ήταν που τους οδήγησε να κατέβουν στην Αθήνα. Παράλληλα, αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ξεκινούν οι πρώτες εμφανίσεις του στο θέατρο.

Όπως μάλιστα έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του δεν έχει κάνει άλλη δουλειά εκτός από ηθοποιός παρά μόνο για λίγες ημέρες.
«Έχω δουλέψει για δύο ημέρες μόνο ως βοηθός σερβιτόρου για να μαζέψω κάποια χρήματα και να πάω διακοπές. Έχω δουλέψει και μία εβδομάδα και ως πωλητής σε παντοφλάδικο. Αλλά γενικά ό,τι δουλειά έχω κάνει, έχει σχέση με θέατρο σινεμά και τηλεόραση.» είχε πει.
Δειλά δειλά, ξεκινά τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση από το 1995 παίζοντας σε κωμικές σειρές όπως «Έναν ελληνικό», «Καλά ξεμπερδέματα», «Είμαστε στον αέρα» και «Ποτέ δεν είναι αργ»ά. Αξέχαστος θα μείνει μάλλον ως Θοδωρής στο «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» όπου με την Δήμητρα Παπαδοπούλου μας χάρισαν πολλές στιγμές γέλιου.

Πιο πρόσφατα τον έχουμε δει στο «Φίλα τον βάτραχο σου», «Πίσω στο σπίτι» και στο «Κάτω Παρτάλι» σε μια guest εμφάνιση.
Στον κινηματογράφο δεν έχει εμφανιστεί μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης. Έχει γράψει το σενάριο και ήταν σκηνοθέτης της ταινίας «Μια Μέλισσα τον Αύγουστο», ενώ έχει συγγράψει και πέντε θεατρικά έργα: «…από Έρωτα» , «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» , «Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει» , «…Από μακριά» και «Άγρια Δύση».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Η μάχη με το ποτό από την οποία βγήκε νικητής

 

Με το ποτό, έχει πια ξεκόψει τις σχέσεις του ήδη από το 1999: »Επτά Σεπτεμβρίου, τη μέρα του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα, πήρα τη μεγάλη απόφαση. Και έχω μείνει καθαρός από τότε» Το έκοψε πηγαίνοντας στους Ανώνυμους Αλκοολικούς: «Τήρησα τον κανόνα των ΑΑ και είπα «όχι» στο πρώτο ποτήρι. Πολύ δυνατός χαρακτήρας! Πολλοί δεν το κόβουν μια κι έξω. Δεν πάει έτσι. Όσο πιο μεγάλος είναι ο τρόμος που σε έκανε να το κόψεις τόσο πιο εύκολα θα απομακρυνθείς από αυτό. Και εγώ το τρέμω το αλκοόλ. Αν το κόψεις επειδή δεν αισθάνεσαι και πολύ καλά και σε ενοχλεί απλώς, τότε εύκολα το αρχίζεις ξανά. Αν τα δεις όλα και βρεθείς στο χείλος της καταστροφής, τότε το κόβεις εντελώς.»

Δεν μπήκε σε κλινική διότι δεν είχε σωματικά στερητικά αλλά ψυχικά…

Πότε έφτασε στον πάτο; «Όταν πέρασα ένα καλοκαίρι, σαράντα μέρες, χωρίς να έχω κοιμηθεί. Εκεί άρχισα να τρελαίνομαι, να αντιλαμβάνομαι ότι «κάτι δεν πάει καλά εδώ» και πήγα να ζητήσω βοήθεια. Έπινα είκοσι τρεις ώρες και μια ώρα κοιμόμουν. Ξύπναγα στις τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα με μπίρες, έπινα τουλάχιστον είκοσι πέντε μέχρι το απόγευμα, συνέχιζα με ουίσκι και τελείωνα με ρακές και τσίπουρα.»

https://www.youtube.com/watch?v=KPhAiL0Wl9s

Η κόρη του τότε ήταν 9 ετών και δεν είχε καταλάβει τίποτα: «Ήμουν ήπιος αλκοολικός, δεν είχα βίαιη συμπεριφορά, δεν είχα ατυχήματα με το αμάξι, δεν έκανα φασαρίες. Η μαλακία που έκανα ήταν ότι οδηγούσα και μηχανή και αυτοκίνητο λιώμα.» Όσο για την γυναίκα του: «Στεναχωριόταν που έπινα και, αν και όπως σου είπα και προηγουμένως δεν είχα ακραίες συμπεριφορές, την τρόμαζε. Τώρα, είναι πολύ ευτυχισμένη που το έκοψα.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Η γυναίκα του Θοδωρή Αθερίδη, Ελένη Γκασούκα, ήταν εκείνη που του στάθηκε στο πρόβλημά του και το απεγκλώβισε από τον αλκοολισμό. Για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωή της είχε δηλώσει η Ελένη Γκασούκα:
«Δεν στάθηκα από καλοσύνη στο πρόβλημα του Θοδωρή. Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο δεν οφείλεις, αλλά θέλεις να τον βοηθήσεις. Ο άνθρωπος κρίνεται πάνω στην κρίση. Το τι ιδεολογία και θεωρία κουβαλάει ο καθένας λίγο με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρουν οι πράξεις. Τι μπορείς να δώσεις και πόσα μπορείς να αντέξεις μέσα σ’ αυτό το δόσιμο»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Περίπου μία δεκαετία είχε δεσμό με τη Σμαράγδα Καρύδη χωρίς να το μάθει “ψυχή”

Η Σμαράγδα Καρύδη έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή του παρά το γεγονός ότι η σχέση τους έκανε περίπου μία δεκαετία για να αποκαλυφθεί. Η γνωριμία τους έγινε μέσω της κοινής του φίλης Βίκυς Βολιώτη. Ξεκίνησαν να κάνουν παρέα ως φίλοι αλλά στη συνέχεια η φιλία εξελίχθηκε σε έναν αξιοζήλευτο έρωτα. Το 2003 συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση «Από έρωτα». Οι συνεργασίες τους θα είναι πολλές τόσο στο θέατρο όσο και την τηλεόραση αλλά και οι δύο συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν μόνο φιλικά αισθήματα. Οι αποκαλύψεις για τη σχέση τους έγιναν μόλις 3 χρόνια πριν.

Οι δυο τους δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται να παντρευτούν γι’ αυτό άλλωστε ο Θοδωρής Αθερίδης δεν έχει πάρει ακόμη διαζύγιο από την Ελένη Γκασούκα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Η κόρη του κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα από τους γονείς της

Ο Θοδωρής Αθερίδης έχει πει ότι η κόρη του είναι ότι καλύτερο του έχει συμβεί. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τον τρόπο που μιλάει για εκείνη.

«Δεν υπήρξα ποτέ παρεμβατικός. Ακόμα και στην εφηβεία που ήθελε μια προσοχή, το μεγάλωμά της γινόταν με μελέτη. Να ξέρεις τι λες στο παιδί, όχι να εκφράζεις την συναισθηματική σου αγωνία, να ξέρεις ότι ο άλλος με αυτά που του λες διαμορφώνει γενικά θέαση ζωής. Οφείλεις τον εαυτό σου να τον πηγαίνεις ένα βήμα πίσω όταν έχεις να μιλήσεις σε ανθρώπους που αγαπάς» έχει πει σε συνέντευξή του.

Η Φωτεινή Αθερίδου δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με κάτι καλλιτεχνικό έχοντας πατέρα τον Θοδωρή Αθερίδη και μητέρα την Ελένη Γκασούκα η οποία είναι χορεύτρια και χορογράφος. Θέλησε να πατήσει στις δυνάμεις της και όπως φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά. Ο ρόλος της στο σήριαλ «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» ήταν που την έκανε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thodoris Atheridis (@atheridis_thodoris) στις

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 

Έκλεψε τις εντυπώσεις η Σμαράγδα Καρύδη στις «Μάγισσες της Σμύρνης» (βίντεο)

O Θ. Αθερίδης συγκλονίζει: «Προσδοκώ ένα καλύτερο κράτος. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα θα πορεύομαι… μόνος»

 

Σχετικά άρθρα