Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις;
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις; thumbnail

Η ΤΙΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις;

Αναγνώστρια μας ρωτά:


ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΟΚΤΩΜΒΡΗ ΕΠΑΘΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΩΟΡΕΞΙΑΣ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΕΠΑΘΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΩΟΡΕΞΙΑΣ ΜΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΩΟΡΕΞΙΑΣ Η ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΗΡΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΑΡΚΕΤΑ ΥΓΡΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΩ ΣΥΧΝΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΩΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΥΝΧΑΝΕΙ  ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΩ
 


Στο ερώτημά σας απαντά ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν μία αρκετά δύσκολη κλινική κατάσταση που απασχολεί πολλές γυναίκες. Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν είναι τόσο απλή και απαιτεί συστηματική προσέγγιση και λεπτομερή έλεγχο.


Καταρχήν θα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση, να εντοπιστεί ποιο μικρόβιο προκαλεί την ουρολοίμωξη (γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.


Επίσης ο ιατρός σας θα πρέπει να εξακριβώσει αν οι ουρολοιμώξεις σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήσετε μαζί του χρήσιμους κανόνες υγιεινής. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών/ουροδόχου κύστεως). Η ωορρηξία από μόνη της δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για ουρολοιμώξεις, όμως πολλές γυναίκες εκείνες τις ημέρες της ωορρηξίας επιδιώκουν και έχουν σεξουαλικές επαφές, μία δραστηριότητα που αυξάνει την πιθανότητα για ουρολοίμωξη. Μάλιστα η ουρολοίμωξη που προκαλείται από μετά από σεξουαλική επαφή, είναι μία ειδική κατηγορία ουρολοιμώξεων που απαιτεί ειδική προσέγγιση, διαχείριση και θεραπεία. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η ωορρηξία από μόνη της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ουρολοίμωξης και τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν με ασφάλεια σε ουρολοίμωξη, μόνο αν η λοίμωξη επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων).


Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων – κυκλοφορούν και σε μορφή χαπιών στο εμπόριο.


Πάντως, όπως αναφέραμε οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα δύσκολο κλινικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιατρό σας ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X