Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χρυσόγονος: δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου
Χρυσόγονος: δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου thumbnail

Χρυσόγονος: δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή ποινή θανάτου

"Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 fm", ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.


"Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρέσβης δε δικαιούται να πραγματοποιεί υποδείξεις σε τέτοιο ιταμό ύφος προς τη χώρα μας και πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα για την έκδοση ή τη μη έκδοση, το οποίο θα σέβεται και τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες" ανέφερε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση".


Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι "σε καμμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά", καθώς, όπως είπε, θα προσέκρουε σε θεμελιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι "ακόμη και αν την εισάγουν, για το μέλλον, για άλλους επίδοξους πραξικοπηματίες, και αυτό θα αποτελεί παραβίαση προσθέτου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης".


"Δε νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι λεονταρισμοί αυτά, εκτός πια αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τελείως τις σχέσεις τους με το Συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως δε νοείται υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ για μια χώρα, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης" επεσήμανε.


Ο κ. Χρυσόγονος εξέφρασε την άποψη ότι στην Τουρκία υπάρχει "μία διολίσθηση προς τον αυταρχισμό η οποία προϋπήρχε βεβαίως και πριν αλλά επιταχύνεται τώρα μετά το πραξικόπημα" εκτιμώντας για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ότι "η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά το πογκρόμ διώξεων αξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί και να μην είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα, απλώς να μην τους εμπιστεύεται ο κ. Ερντογάν, δεν επιτρέπει τυχοδιωκτισμούς στις εξωτερικές σχέσεις της".


Εντωμεταξύ, στα κρατητήρια άλλου αστυνομικού τμήματος εκτός του νομού Έβρου μεταφερθήκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.


Συμφώνα με αστυνομικές πήγες της Αλεξανδρούπολης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνταν μέχρι χθες στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερών κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε άλλο χώρο για λόγους ασφαλείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αστυνομικές πήγες, στις Φέρες κρατούνταν μαζί με άλλα άτομα που καθημερινά μπαίνουν παράνομα στη χώρα και οι αστυνομικοί δεν ήθελαν να πάρουν το οποιοδήποτε ρίσκο για τη ζωή τους.


Επιπλέον αναφέρουν πως εκεί που έχουν μεταφερθεί δεν θα έχουν επαφή με άλλα άτομα και θα είναι μόνοι τους. Αύριο, που δικάζονται, θα γίνει η μεταγωγή τους κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Την ίδια ώρα, οι οκτώ στρατιωτικοί είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, δεν τρέφονται και αυτό που ζητούν είναι να έχουν επικοινωνία με τους συγγενείς τους στην Τουρκία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και τις απαραίτητες συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου για να προχωρήσει η διαδικασία μετά την αίτηση που έχουν υποβάλει για χορήγηση πολιτικού άσυλου από τη χώρα μας.


Είναι μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες. Ήδη αρκετές ΜΚΟ τους έχουν πλησιάσει και τους έχουν ενημερώσει ότι εάν αύριο αφεθούν ελεύθεροι θα μπορούν να τους προσφέρουν σπίτι για να μείνουν. Οι ίδιοι δεν έχουν απαντήσει, είπαν ότι θα το σκεφτούν. 


Πηγή: amna.gr, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X