Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μέι: η Βρετανία δεν θα καταθέσει πριν από τα τέλη του 2016 αίτημα αποχώρησης
Μέι: η Βρετανία δεν θα καταθέσει πριν από τα τέλη του 2016 αίτημα αποχώρησης thumbnail

Μέι: η Βρετανία δεν θα καταθέσει πριν από τα τέλη του 2016 αίτημα αποχώρησης

"Η Βρετανία δεν θα καταθέσει πριν από τα τέλη του 2016 αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ", υπογράμμισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με την Γερμανίδα Καγκελάριο.


Απαντώντας η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την "απόλυτη κατανόησή" της λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται χρόνο για να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει η όλη διαδικασία να εξελιχθεί σε "παρτίδα αγωνίας".


Παράλληλα η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας είναι και προς το συμφέρον της ΕΕ. Υπογράμμισε ωστόσο, για μια ακόμα φορά, ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο όταν το Λονδίνο καταθέσει επίσημο αίτημα βάσει του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.


"Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη – μέλη της ΕΕ", τόνισε η Α. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέσα Μέι, στην Καγκελαρία.


Από την πλευρά της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι Brexit σημαίνει Brexit, ωστόσο η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την ΕΕ.


Αγκάθι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα είναι αν η Βρετανία θα μπορέσει παραμείνει κομμάτι της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται την ελεύθερη εγκατάσταση πολιτών της ΕΕ στο έδαφός της.


Ήδη η νέα Bρετανίδα Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιβάλλει περιορισμούς στη οικονομική μετανάστευση πολιτών της ΕΕ στην Βρετανία.


Ας σημειωθεί ότι λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Τερέσα Μέι επέλεξε το Βερολίνο ως πρώτο σταθμό του παρθενικού της ταξιδιού στο εξωτερικό ως Πρωθυπουργός.


Τίποτα δεν αλλάζει στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό


Ανεξάρτητα από τα σχέδια της Άγκυρας για ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την προσήλωσή της στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.


Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου με την Βρετανίδα ομόλογό της η Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως βάση της συμφωνίας παραμένει ότι "έχουν δοθεί εγγυήσεις για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής δεν έχω καμμία ένδειξη ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της".


Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξετάζεται προσεκτικά με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Παράλληλα, ωστόσο, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τα εκτεταμένα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


 


Πηγή: Deutsche Welle, amna.gr, enikos.gr 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X