Αρχική / More / Life stories / Μιχάλης Σάλλας: Πώς έχτισε την Πειραιώς από το μηδέν, γιατί αποχωρεί και το έργο της γυναίκας του
Μιχάλης Σάλλας: Πώς έχτισε την Πειραιώς από το μηδέν, γιατί αποχωρεί και το έργο της γυναίκας του thumbnail

Μιχάλης Σάλλας: Πώς έχτισε την Πειραιώς από το μηδέν, γιατί αποχωρεί και το έργο της γυναίκας του

Τόλμησε και έφτιαξε κάτι από το μηδέν, έφερε την Τράπεζα Πειραιώς εκεί που είναι σήμερα και μόλις χτες, ανακοίνωσε την παραίτηση του από το τιμόνι της. Ο Μιχάλης Σάλλας ο οποίος διατηρεί τη θέση του επίτιμου προέδρου, ξάφνιασε την τραπεζική αγορά και όχι μόνο. Στο κείμενο της παραίτησής του το οποίο διάβασε ο ίδιος στα μέλη του Δ.Σ.  αναφέρθηκε στην απόφαση αποχώρησης, στην κληρονομιά που αφήνει στην τράπεζα αλλά στους λόγους της απόφασής του αυτής: «Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. […] Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η πείρα των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή.


Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της τράπεζας» σημείωσε. Δεν του αποδίδεται τυχαία ο τίτλος του "στρατηγού" μιας και ο 66χρονος σήμερα Μιχάλης Σάλλας κατάφερε με τις προσεγμένες αλλά και μεθοδικές κινήσεις του και τις όποιες δυσκολίες να φέρει στην κορυφή την τράπεζα Πειραιώς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονόες ότι το 1991 ξεκίνησε με με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς φτάνοντας σήμερα στα 20.000 απασχολούμενα άτομα και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Τα κέρδη της τράπεζας μάλιστα αύξηση 9%  φθάνοντας στο επίπεδο των 263 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €478 εκατ., αυξημένα κατά 3% έναντι του 4ου 3μηνου 2015.Τα πρώτα βήματα, η Χούντα και ο Ανδρέας Παπανδρέου


Κράτησε τη ζωή του μακριά από το lifestyle, ενώ ενδιαφέρθηκε και για την πολιτική ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια. Γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όσο ήταν φοιτητής στην Αθήνα, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας ως υποστηρικτής της δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου. Και όχι μόνο αυτό αλλά για τη δράση του συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε. Από τότε εθεωρείτο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα, και «μάγος» σε χρηματοοικονομικά θέματαΤο 1974 μάλιστα, αν και ήταν μόλις 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.Αφού πάρει το πτυχίο του, φεύγει για τη Δυτική Γερμανία για να λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Δεν επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά εκεί την καριέρα του ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας.Από το 1984 έως το 1991 κατείχε πολύ σημαντικές θέσεις που στόχευαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγοράς. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τα έτη 1987-1988 και 1998-2007.


Πώς ήρθε στα χέρια του η Πειραιώς και η συνταγή της επιτυχίας


Μόλις το 1991 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκινά η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ο Σάλλας αποκτά την Τράπεζα Πειραιώςως επικεφαλής και άλλων επιχειρηματιών, τους Δασκαλόπουλο, Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.Στην ουσία, πήρε στα χέρια του μια τράπεζα κατεστραμένη όμως με τη σωστή διαχείριση έγινε κερδοφόρα και γι' αυτό τα επόμενα χρόνια απέκτησε φήμη «σταρ-μάνατζερ» λόγω των πολλών και σημαντικών απορροφήσεων: Chase Manhattan Bank, της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, της Credit Lyonnais Hellas, της Xiosbank και της National Westminster στην Ελλάδα. Ορόσημο αποτελεί και η συμφωνία, το 1999, με τον όμιλο Bαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο της Tράπεζας Xίου, για την εξαγορά της και στη συνέχεια η συμμαχία που κατέστησε την πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια έναν από τους βασικότερους μετόχους της πολυμετοχικής Πειραιώς.


Kαι την περίοδο της κρίσης όμως ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες που έφεραν κέρδη στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 90 δισ. ευρώ και το 30% σε μερίδιο αγοράς, από 0,1% το 1991 και ενεργητικό μόλις 200 εκατ. ευρώ. Το 2015 ορίστηκε ως πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζανιά. Η οικογένεια του, η ΑΕΚ και τα κρασία


Η σύζυγός του, Σοφία Στάικου, έχει από μόνη της την δικιά της ιστορία. Σπούδασε στο Πάντειο και έκανε μεταπτυχιακά στη Βιομηχανική Ψυχολογία στην Αγγλία. Όλοι σήμερα την γνωρίζουν λόγω της έντονης κοινωνικής δραστηριότητάς της και τις πολιτιστικές παρεμβάσεις του Ομίλου Πειραιώς. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα, ενώ ήταν και συνεργάτιδα στο προσωπικό του γραφείο Καραμανλή κατά την πρωθυπουργία του, μια δικιά του προσωπική επιλογή. 
Όταν βραβεύτηκε από τον Κάρολο Παπούλια για την προσφορά της στο πολιτισμό με τη διάκριση του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».


Τον άντρα της τον γνώρισε το 1992 και έγιναν ζευγάρι το 1994. Το 2000 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του Προσωπικού και της Επικοινωνίας της Τράπεζας Πειραιώς. Από τότε οι συνεργάτες της θυμούνται το πάθος της για τα «3 Π». Ποιότητα – Παιδεία- Πολιτισμός. Είναι πρόεδρος του  Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς από το 2002 και στοχεύει στην ενίσχυση της ιστορική μνήμης, δημιουργώντας θεματικά μουσεία σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Σοφία «συμμάζεψε» τον Μιχάλη, που του άρεσαν πάντα τα ταξίδια, η καλή ζωή, και οι μικρές πολυτέλειες της ζωής. Έκαναν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μυρτώ, η οποία έχει αναλάβει την οινοποιητική επιχείρηση της οικογένειας, τη ΣΕΜΕΛΗ. Ήταν 54 ετών όταν ξεκίνησε το δικό του οινοποιείο στη Νεμέα. 
Η Μυρτώ Σάλλα


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X