Αρχική / Σεξ / Παίρνεις αντικαταθλιπτικά και δεν έχεις διάθεση για σεξ;
Παίρνεις αντικαταθλιπτικά και δεν έχεις διάθεση για σεξ; thumbnail

Παίρνεις αντικαταθλιπτικά και δεν έχεις διάθεση για σεξ;

Οι ψυχολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη σεξουαλική ζωή του ατόμου και η συναισθηματική κατάσταση είναι ένας από τους σημαντικότερους. Η μείωση της διάθεσης συνοδεύεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και, κα συνέπεια, μείωση της έλξης προς το άλλο φύλο. Έτσι, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στη σεξουαλική ζωή αλλά και στις γενικότερ. σχέσεις του ζεύγους. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι συχνά πολ> πλοκή και απαιτεί συνδυασμό ψυχολογικών και φαρμακολογικών παρεμβάσεων


Οι καταθλιπτικοί ασθενείς που παρουσιάζουν ήπιες δυσκολίες μπορεί να βοηθηθούν με μια υποστηρικτική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που μειώνει το άγχος και προσφέρει ασφάλεια. Ορισμένες φορές, μάλιστα, η ψυχοθεραπευτική αυτη παρέμβαση μπορεί να είναι πιο ειδική και να κατευθύνεται στην επίλυση τι συγκεκριμένης σεξουαλικής δυσλειτουργίας και στη Βελτίωση των διαπροσωπικων σχέσεων, όπως γίνεται με τη θεραπεία ζεύγους. Στη βιβλιογραφία καταγράφεται μια σειρά από θεραπευτικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών διαταραχών που προκαλούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών. ( κυριότεροι θεραπευτικοί χειρισμοί αντιμετώπισης της φαρμακογενούς σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι οι εξής:


- Συνέχιση της ίδιας θεραπείας με την προσδοκία ανάπτυξης ανοχής


- Προσωρινή διακοπή της φαρμακοθεραπείας (π.χ. Σαββατοκύριακο)


- Μείωση της δόσης


- Αντικατάσταση της θεραπείας


- Προσθήκη διορθωτικών φαρμάκων.


Αρκετά προβλήματα από τη σεξουαλική λειτουργία, οφειλόμενα στα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να αποκατασταθούν απλώς με την πάροδο του χρόνου. Το ποσοστό όμως αποκατάστασης με αυτόν τον τρόπο είναι άγνωστο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να λειτουργήσουν σεξουαλικά μεταθέτοντας τη λήψη του φαρμάκου μετά τη σεξουαλική πράξη ή, ακόμα, επιχειρώντας μια βραχεία διακοπή 1-2 ημερών (π.χ. Σαββατοκύριακο). Αυτή η τεχνική μπορεί να αποδειχθεί επιτυχής, κυρίως για φάρμακα με μικρή ημιπερίοδο ζωής.


Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν με τις υψηλές δόσεις του αντικαταθλιπτικού, αν και αρκετές φορές έχουν αναφερθεί σεξουαλικά προβλήματα και με χαμηλές δόσεις. Στην περίπτωση, πάντως, που η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει, επιχειρείται μείωση της χορηγούμενης δόσης. Αν παρά τη μείωση της δόσης η σεξουαλική δυσλειτουργία επιμένει, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση του υπεύθυνου φαρμάκου με κάποιο άλλο σκεύασμα, που πιθανόν δεν θα προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες από τη σεξουαλική σφαίρα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, γιατί η αντικατάσταση ενός φαρμάκου με άλλο ενδέχεται να προκαλέσει υποτροπή της κατάθλιψης. Μερικοί ερευνητές συνιστούν τη χορήγηση άλλων φαρμακευτικών ουσιών για την αποκατάσταση των οφειλόμενων στα αντικαταθλιπτικά σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως φαίνεται στον πίνακα 8.4.53


Για τις διαταραχές στύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ενδοπεϊκές ενέσεις προσταγλανδίνης Gz και η χορήγηση δισκίων σιλδεναφίλης (Viagra), τανταλαφίλης (Cialis), βαρντεναφίλης (Levitra), ωστόσο οι χειρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία, η μείωση της οποίας αποτελεί το κύριο σεξουαλικό πρόβλημα των καταθλιπτικών ασθενών.


Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πληροφορίες για τους παραπάνω παράγοντες προέρχονται από λίγες εργασίες και με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες. Μέχρι τότε, ο κλινικός γιατρός θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιεί ουσίες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος.


 


Απόσπασμα από το σύγγραμμα του Καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκου Βαιδάκη- Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X