Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Θυμός, νεύρα, θλίψη: Πώς να τα διώξεις με τη δύναμη της σκέψης σου
Θυμός, νεύρα, θλίψη: Πώς να τα διώξεις με τη δύναμη της σκέψης σου  thumbnail

Θυμός, νεύρα, θλίψη: Πώς να τα διώξεις με τη δύναμη της σκέψης σου

Εμείς οι άνθρωποι συνήθως έχουμε την εντύπωση πως τα εξωτερι­κά γεγονότα -ό,τι μας συμβαίνει- επιδρούν στη ζωή μας προκαλώντας συναισθήματα: θυμό ή ικανοποίηση, χαρά ή θλίψη… Σύμ­φωνα με την άποψη αυτή λοιπόν, θα υπάρχει άμεση σχέση ανάμε­σα στην επιτυχία και στο συναίσθημα. Για παράδειγμα, αν με εγκαταλείψει η σύζυγός μου, θα λυπηθώ. Αν κάποιος με προσβάλει, θα θιχτώ. Έχουμε την αίσθηση πως υπάρχει μια γραμμική σχέση -αιτίας-αποτελέσματος- μεταξύ των γεγονότων και των συναισθημά­των, η οποία θα έχει την ακόλουθη μορφή:


Εξωτερικά γεγονότα


Εγκατάλειψη, απειλή απόλυσης από διευθυντή, προσβολή γείτονα


Συναισθηματικές αντιδράσεις


Κατάθλιψη, άγχος ή θυμός


Η γνωστική ψυχολογία, η δική μας μέθοδος προσωπικής μετα­μόρφωσης, μας διδάσκει πως αυτό δεν ισχύει. Ανάμεσα στα εξω­τερικά γεγονότα και στις συναισθηματικές αντιδράσεις μεσολαβεί μία μέση κατάσταση: αυτή των σκέψεων. Αν εγώ πάθω κατάθλιψη σε περίπτωση που με εγκαταλείψει η γυναίκα μου, αυτό δε θα οφείλεται στο γεγονός αυτό καθεαυτό: θα συμβεί γιατί εγώ μπορεί να μονολογώ: «Θεέ μου, είμαι μόνος, είναι τραγικό, θα δυστυχήσω!» και οι σκέψεις αυτές προκαλούν μέσα μου το αντίστοιχο συναί­σθημα, στην προκειμένη περίπτωση απελπισία και κατάθλιψη.


Είναι οι σκέψεις, η ερμηνεία της εγκατάλειψης, ο εσωτερικός μου διάλογος που με καταθλίβουν, όχι το γεγονός ότι έφυγε η γυναίκα μου. Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που όταν τους αφήνει η γυναίκα τους όχι μόνο δε λυπούνται, αλλά το γιορτάζουν κιόλας!


Εξωτερικά γεγονότα


Εγκατάλειψη, απειλή απόλυσης από διευθυντή, προσβολή γείτονα -)


Σκέψεις αρνητικές 


Συνέπειες – Κατάθλιψη, άγχος ή θυμός


Αυτό ακριβώς έλεγε ο Επίκτητος και προαναφέραμε: «Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά των περί πραγμάτων δόγματα».


Όλοι έχουμε την εντύπωση πως τα γεγονότα προκαλούν -αυ­τόματα- τα συναισθήματα, και το σφάλμα αυτό είναι ο βασικός εχθρός της προσωπικής ανάπτυξης. Γ ια παράδειγμα, πολλές φορές λέμε φράσεις του τύπου: «Ο Πέτρος με εκνευρίζει», και εδώ ακριβώς κάνουμε το σφάλμα για το οποίο συζητάμε. Δεν είναι ο Πέτρος που με εκνευρίζει, γιατί αυτός που εκνευρίζεται είμαι εγώ!


Αν αναλύσουμε προσεκτικά τη νοητική μας εργασία, θα δούμε πως ο Πέτρος κάνει συγκεκριμένες πράξεις -υποτίθεται ενοχλητικές- κι εγώ μονολογώ: «Αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ! Δεν αντέχεται πια!»


Οι ιδέες αυτές έχουν τη δύναμη να με εκνευρίσουν, όχι οι πρά­ξεις του Πέτρου, οι οποίες, σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα, είναι ου­δέτερες. Πράγματι, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο απέναντι στον Πέπε: Κάποιους τους εκνευρίζει περισσότερο από κάποιους άλλους. Ορισμένοι μάλιστα δεν εκνευρίζονται καθόλου. Τα πάντα εξαρτώνται από τον εσωτερικό διάλογο του καθενός. Από αυτόν πηγάζουν -ενίοτε ανύποπτα- τα συναισθήματα.


Απόσπασμα από το βιβλίο Η Τέχνη της Ευτυχισμένης Ζωής – Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X