Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς – τι συζητήθηκε στη Βουλή
Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς - τι συζητήθηκε στη Βουλή  thumbnail

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς – τι συζητήθηκε στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε η δίκη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης.


Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς.


Ωστόσο, η Πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με τριετή αναστολή.


Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή.


Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.


Όπως μετέδωσε το δελτίο του Mega, το βασικό επιχείρημα των Τούρκων στρατιωτικών ήταν "πως αποτέλεσε ζήτημα ζωής ή θανάτου η απόφαση τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να περάσουν στην ελληνική επικράτεια".


Οι ίδιοι περιέγραψαν στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος, ποιες εντολές είχαν πάρει από τους διοικητές τους και κατέθεσαν ότι αποφάσισαν, αρχικά, να ταξιδέψουν στη Ρουμανία, στη συνέχεια επέλεξαν τη Βουλγαρία και στο τέλος διάλεξαν να έρθουν στη χώρα μας.


Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.


Συγκεκριμένα, η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:


«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».


Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια.


H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, έκανε λόγο για κινδυνολόγους και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο.


Ο Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του σχετικά με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του, περί ισχυρού τουρκικού επιχειρήματος σε ότι αφορά την έκδοσή τους, συνδέεται με την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας.


Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας κάλεσε τον Δ. Βίτσα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε, σημειώνοντας ότι αν χαρακτήρισε ισχυρό το τουρκικό επιχείρημα για την έκδοσή τους, τότε έχει διενεργήσει ατόπημα.


«Η απάντησή μου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τους οκτώ Τούρκους συλληφθέντες, ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ελληνικό και δημόσιο δίκαιο» ανέφερε ο κ. Βίτσας, ενώ τόνισε ότι άλλο είναι το ζήτημα της απέλασης και άλλο της έκδοσης.


«Το τουρκικό επιχείρημα έκδοσής τους είναι αρκετά ισχυρό και πολύ ισχυρό, ως προς το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και επιχειρήθηκε η κατάλυση του κράτους. Αυτό θα εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές σε πρώτο και δεύτερο βαθμό», πρόσθεσε ο Δ. Βίτσας.


«Η διαδικασία ασύλου κρίνεται από την επιτροπή και μέχρι τρίτο βαθμό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε ότι αφορά το αίτημα έκδοσης κρίνεται από δύο δικαστικά συμβούλια και μόνο αν υπάρχει καταφατική απάντηση από αυτά, μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να ασκήσει διακριτική παρέμβαση», αντέτεινε ο Ν. Δένδιας και συμπλήρωσε:


«Ως προς το καθεστώς ασύλου υπάρχει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Το αίτημα έκδοσης κρίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο που έχουν κυρώσει Ελλάδα και Τουρκία. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό το τουρκικό αίτημα για έκδοση, όταν υπάρχουν δύο δικαστικά συμβούλια για να αποφανθούν».


Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ζητά από την Ελλάδα να μην εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο».


«Είναι σε εξέλιξη η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Να μην κάνουμε παρερμηνείες», τόνισε η Φ. Βάκη και πρόσθεσε:


«Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια της χώρας και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Σε ότι αφορά το πρώτο, η χώρα καλείται να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο. Η εθνική ασφάλεια επιτάσσει η χώρα να μην επιτρέψει σε κανέναν να την μπλέξει σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Ως προς το δεύτερο, για το σεβασμό του κράτους δικαίου, υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες, η Συνθήκη της Γενεύης, το ελληνικό Σύνταγμα, που επιβάλλουν τους όρους και τους κανόνες».


Και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:


«Όσοι επιχειρούν να κινδυνολογούν ή να υποδυθούν το ρόλο του διπλωματικού, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ αρνητικός για τη χώρα».


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X