Πόσο επικίνδυνη είναι η κήλη για την υγεία μου;

Οι κήλες στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, πολλές φορές γίνονται επώδυνες και η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης είναι επιτακτική. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνισή τους και πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν για την υγεία μας;

Γράφει η Γενική και Λαπαροσκοπική Χειρουργός Ελένη Λίτινα

Τι είναι η κήλη

Η κήλη είναι η πρόπτωση/προβολή ενός εσωτερικού οργάνου προς τα έξω, ενώ δεν είναι εκεί η κανονική του θέση. Συνήθως μιλάμε για κήλες στην κοιλιά, όπου λόγω αδυναμίας των ιστών του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργείται σε ένα σημείο μια προεξοχή / διόγκωση που μέσα της περιλαμβάνει μέρος του εντέρου/λιπώδους ιστού/ ουροδόχου κύστεως κ.α.

Συνηθισμένες κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη, η (μετεγχειρητική) κοιλιοκήλη κ. ά. Κήλες, όμως, μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιδήποτε μέρος του σώματος, όπως στην σπονδυλική στήλη (δισκοκήλη), στο διάφραγμα (διαφραγματοκήλη), στον εγκέφαλο (εγκεφαλοκήλη) και αλλού.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της κήλης;

Οι πιο συνηθισμένες  κήλες της κοιλιάς οφείλονται σε χαλάρωση των μυϊκών και συνδετικών ιστών του κοιλιακού τοιχώματος. Πολλές φορές η επαναλαμβανόμενη άρση μεγάλου βάρους προκαλεί την κήλη, ή την επιδεινώνει. Μέσα  σε αυτό το σημείο αδυναμίας του τοιχώματος πέφτει λόγω πίεσης από μέσα, ένα όργανο ή μέρος εσωτερικού οργάνου της κοιλιάς, και ο ασθενής παρατηρεί μια διόγκωση.

Όταν πιέζει το διογκωμένο αυτό σημείο με το χέρι, εκείνο συχνά υποχωρεί χωρίς πόνο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, όμως , αυτό δεν γίνεται και η διόγκωση παραμένει, και μάλιστα είναι και οδυνηρή. Τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κήλη για την υγεία μου;

Όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι εν δυνάμει επικίνδυνες για την υγεία μας. Ο λόγος είναι ότι μπορεί μέσα τους να παγιδευτεί οποιαδήποτε στιγμή ένα τμήμα του λεπτού ή παχέος εντέρου, ή άλλου οργάνου, και να στραγγαλιστεί. Αυτό μπορεί να νεκρώσει το έντερο και ο ασθενής να αρρωστήσει βαρύτατα. Δεν υπάρχει, πάντως, απολύτως κανένας συσχετισμός των κηλών με προδιάθεση για καρκίνο σε οποιοδήποτε όργανο.

Πώς καταλαβαίνω ότι πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό;

Σίγουρα από τη στιγμή που κάποιος παρατηρήσει μια διόγκωση στην κοιλιά του που δεν υπήρχε πριν, πρέπει να επισκεφτεί έναν χειρουργό. Δεν πρέπει να περιμένει μέχρι η κήλη να μεγαλώσει ή να γίνει οδυνηρή. Ο χειρουργός θα διαγνώσει την κήλη, η οποία όπως είπαμε μπορεί να είναι βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, μετεγχειρητική κοιλιοκήλη, κλπ.

Θα συστήσει τη χειρουργική επιδιόρθωσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο αν η κήλη είναι περισφιγμένη και κινδυνεύει να στραγγαλιστεί. Οπότε ο ασθενής θα πονάει ήδη πολύ και θα νιώθει άρρωστος, απαιτείται η άμεση χειρουργική επέμβαση χωρίς καμία καθυστέρηση. Σημειωτέον ότι η επιδιόρθωση των κηλών στις ημέρες μας γίνεται με τον κλασικό ανοιχτό τρόπο ή με την λαπαροσκοπική τεχνική.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω δισκοκήλη και πονάω πολύ. Μπορεί ο βελονισμός να με ανακουφίσει;

Ανδρική γονιμότητα: 5 + 2 οφέλη από τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης

Σχετικά άρθρα