Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Ποια είναι τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα;
Ποια είναι τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα; thumbnail

Ποια είναι τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα;

Στρες και δουλειά είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, ειδικά τούτες τις δύσκολες εποχές. Ωστόσο, το είδος της εργασίας μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που αποκαλύπτει τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα. Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε η διαδικτυακή σελίδα ευρέσεως εργασίας CareerCast. Όπως έδειξε, η δουλειά παραμένει η κύρια πηγή του στρες στη ζωή του 70% των εργαζομένων, με τον έναν στους δύο να δουλεύουν πλέον και υπό την αγωνία για το αν και πότε θα μείνουν άνεργοι.

Πολλοί εξάλλου παραπονούνται πως οι εργοδότες τους λίγο νοιάζονται να τους βοηθήσουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δουλειά και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Ποιοι είναι, όμως, οι εργαζόμενοι που «γονατίζουν» από το πολύ εργασιακό στρες; Για να καταρτίσει τη σχετική λίστα, το CareerCast εξέτασε πέντε βασικά κριτήρια ανά επάγγελμα – περιβαλλοντικούς παράγοντες, εισόδημα, εξέλιξη, σωματικές απαιτήσεις και στρες.

Ειδικά το στρες, το βαθμολόγησε αναλόγως με παράγοντες όπως αν υπάρχουν προθεσμίες, εάν η δουλειά απαιτεί επαφή με το κοινό, αν περικλείει ανταγωνιστικότητα και εάν εμπεριέχει κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων ή άλλων ατόμων.

Με βάση όλ’ αυτά, απεφάνθη πως το πιο στρεσογόνο επάγγελμα είναι πιλότος σε εμπορικό αεροσκάφος. Ακολουθούν όσοι ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις, τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι φωτορεπόρτερ, οι εκφωνητές ειδήσεων, τα στελέχη της διαφήμισης, οι αρχιτέκτονες, οι χρηματιστές, οι τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων και οι μεσίτες.

Ως το λιγότερο στρεσογόνο επάγγελμα ανέδειξε  την διαιτολογία, την μηχανική λογισμικού, τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, την λογοθεραπεία, την φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την εργοθεραπεία και την χειροπρακτική.

Από τους υπαλλήλους, το εντονότερο εργασιακό στρες βιώνουν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί των πόλεων και των περιπόλων στις εθνικές οδούς. 

Αντιθέτως, οι βιβλιοδέτες, οι εργαζόμενοι σε φωτογραφεία και οι επισκευαστές μουσικών οργάνων αντιμετωπίζουν το λιγότερο εργασιακό στρες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του CareerCast.

Πηγή: www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X