Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυστρία: "Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό"
Αυστρία: "Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό" thumbnail

Αυστρία: "Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό"

Την ανησυχία του ως προς τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό εκφράζει ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard".


"Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίζουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, "και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έρθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία", ενώ προσθέτει πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.


Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε προειδοποιήσει ήδη την περασμένη Δευτέρα, πως προπάντων η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.


Ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως έως τώρα η Τουρκία ήταν ένα αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και είχε επισημάνει πως "πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών".


Σύμφωνα με τον Καγκελάριο, "η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και μερικά πράγματα εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου, για το λόγο αυτό, είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να δράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία".


Αναφερόμενος στο γεγονός πως από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε επισημάνει πως, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση, προπάντων η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα είχαν πρόβλημα.


"Δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση" και, σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την ενδεχόμενη καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της "συναίνεσης αξιών" και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.


 


Πηγή: amna.gr, cnn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X