Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνάντηση Νετανιάχου – Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα
Συνάντηση Νετανιάχου - Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα  thumbnail

Συνάντηση Νετανιάχου – Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα

Την πέμπτη συνάντηση τους μέσα σε ένα χρόνο είχαν χθες βράδυ στα Ιεροσόλυμα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.


Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν τετ α τετ και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενέργεια, η ασφάλεια, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία Ισραήλ – Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.


Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ «μοιράζονται κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες» στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό και άλλους τομείς.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι που συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την ενέργεια στην ασφάλεια, με έναν πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο».


Θέμα των συνομιλιών ήταν, επίσης, και η προετοιμασία της τρίτης Συνάντησης Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, η οποία θα γίνει αργότερα φέτος στα Ιεροσόλυμα.


Κύπρος και Ισραήλ συμφωνούν ότι τα όποια έργα στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση τους, συμφώνησαν πως, στο πλαίσιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η επίλυση των διαφορών μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκολύνει την υλοποίηση μελλοντικών έργων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.


Συνεπώς, σημειώνεται, το Ισραήλ ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση των ζητημάτων αυτών.


Στη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκε το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Yishai και συμφωνήθηκε ότι τον Σεπτέμβριο οι δύο υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τον διάλογο.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επεσήμαναν, παράλληλα, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.


Στην κοινή δήλωση σημειώνεται, ακόμη, ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X