Αρχική / Σεξ / Oι ψυχρές γυναίκες στο σεξ: Τα χαρακτηριστικά τους και τι φταίει
Oι ψυχρές γυναίκες στο σεξ: Τα χαρακτηριστικά τους και τι φταίει thumbnail

Oι ψυχρές γυναίκες στο σεξ: Τα χαρακτηριστικά τους και τι φταίει

Γυναικεία ψυχρότητα


 


Γράφει η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη


 Ζωή Στραβοπόδη


Ως «ψυχρή» ορίζεται η γυναίκα που δεν έχει σεξουαλική επιθυμία, που δεν ανταποκρίνεται στα σεξουαλικά καλέσματα του συντρόφου της ή αν το κάνει δεν μπορεί να βιώσει τη σεξουαλική επαφή σαν ευχάριστη εμπειρία.


 


Όταν ένας θεραπευτής καλείται να βοηθήσει μια γυναίκα με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία τείνει να κατηγοριοποιεί την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία σε δύο βασικές κατηγορίες, τη χρόνια και γενικευμένη (όταν δηλαδή η γυναίκα ουδέποτε είχε σεξουαλική επιθυμία, ανεξαρτήτως συντρόφου) και την επίκτητη ή περιστασιακή (όταν δηλαδή μια γυναίκα στο παρελθόν είχε σεξουαλικό ενδιαφέρον για το σύντροφό της αλλά από ένα σημείο και μετά το χάνει). Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι επίκτητο/περιστασιακό πριν διερευνηθούν οι ψυχολογικές ή διαπροσωπικές διαστάσεις του θέματος θα πρέπει να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας, ψυχιατρικά θέματα (π.χ. κατάθλιψη), ορμονικές διαταραχές ή παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Στην περίπτωση όμως που η δυσκολία είναι χρόνια και γενικευμένη η εύρεση της αιτίας είναι πιο δύσκολη. Το πιο πιθανό όμως είναι η ρίζα του προβλήματος να εντοπίζεται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες:


 


Τραύμα


Μια τραυματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του θύματος μεταξύ των οποίων και σεξουαλική ψυχρότητα.


 


Προσωπικές εμπλοκές


Η χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και η άσχημη εικόνα που μπορεί να έχει μια γυναίκα για το σώμα της μπορεί να αποτελέσουν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα καταβάλλεται από έντονο άγχος που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο φόβος της έκθεσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστικός και αποτρέπει τη γυναίκα από κάθε είδους πράξεις οικειότητας, είτε συναισθηματικής είτε σεξουαλικής.


 


Αυστηρή ανατροφή


Η εξαιρετικά αυστηρή/συντηρητική ανατροφή, ιδιαίτερα αυτή με αναφορές στη θρησκεία, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές διαστρεβλώσεις στο πώς αντιλαμβάνεται μια γυναίκα τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επιτρέψει στον εαυτό της να την απολαύσει. Ο παράγοντας αυτός, ίσως να δικαιολογεί εν μέρει και το γιατί το πρόβλημα της γυναικείας ψυχρότητας ήταν πολύ πιο διαδεδομένο σε προηγούμενες γενιές γυναικών από ότι στη σημερινή!


 


Προβλήματα στη σχέση


Πέρα από τα προσωπικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα, δεν αποκλείεται, η ψυχρότητά της, να είναι αποτέλεσμα/απότοκος διαπροσωπικών προβλημάτων, δηλαδή προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη σχέση της με τον σύντροφό της. Πολλές φορές οι σύντροφοι αποδίδουν τα προβλήματα που έχουν στη σχέση τους στη σεξουαλική αποχή αλλά η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική αποστασιοποίηση είναι συνήθως αποτέλεσμα της ψυχικής απόστασης που έχει δημιουργηθεί στο ζευγάρι και όχι το αντίστροφο! Οι γυναίκες ιδιαίτερα, χρησιμοποιούν πολύ συχνά το παθητικό-επιθετικό μοντέλο της «απόσυρσης» όταν θέλουν να εκφράσουν το θυμό τους, την απογοήτευση ή άλλα αρνητικά συναισθήματα που λόγω ανατροφής έχουν μάθει ότι δεν τους «επιτρέπεται» να εκφράζουν άμεσα και ανοιχτά.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X