Αρχική / Σεξ / Σχέση: 3 σημάδια ότι ίσως δεν είναι ο κατάλληλος σύντροφος
Σχέση: 3 σημάδια ότι ίσως δεν είναι ο κατάλληλος σύντροφος thumbnail

Σχέση: 3 σημάδια ότι ίσως δεν είναι ο κατάλληλος σύντροφος

Κάποιες φορές, όσο σκληρά κι αν προσπαθείς να κάνεις την αγάπη και τον έρωτα να λειτουργήσουν, απλώς δε γίνεται. Τα τείχη συνεχίζουν να υψώνονται ολοένα και περισσότερο, οι ίδιοι καυγάδες ξεσπάνε ξανά και ξανά, η σιωπή ανάμεσά σας γίνεται όλο και πιο άδεια και η αίσθηση ότι είσαι ερωτευμένος μετατρέπεται στην αίσθηση ότι είσαι πονεμένος. Ακόμα και τότε, πολλοί από μας αγκι-στρωνόμαστε πεισματικά στους συντρόφους μας και αναισθητοποιούμε τον εαυτό μας στο θυμό, στον πόνο και στην απογοήτευση, επιλέγοντας να αγνοήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μια σχέση που αργοπεθαίνει ή που είναι ήδη νεκρή. Φοβόμαστε να παραδεχτούμε την αποτυχία. Φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε όσα συνοδεύουν ένα χωρισμό. Και πάνω απ’ όλα, φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι.


Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας ξέρουμε τόσο λίγα για το τι πρέπει να κάνουμε όταν η αγάπη δε λειτουργεί όσο και για το τι πρέπει να κάνουμε για να λειτουργεί. Συχνά αποφεύγουμε να δώσουμε τέλος σε μια σχέση, γιατί δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το πώς πρέπει να πράξουμε. Αφήνουμε τη σχέση να συνεχίσει να σέρνεται, ελπίζοντας σε ένα θαύμα, ευχόμενοι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να είναι όλα υπέροχα ξανά. Δυστυχώς, για τους περισσότερους από μας, αυτό το πρωί δεν έρχεται ποτέ.


Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να σώσεις τη σχέση ή το γάμο σου και για να κρατήσεις την οι-κογένειά σου ενωμένη. Όμως υπάρχουν κάποιες φορές που το να μείνεις σ’ αυτήν τη σχέση δεν είναι το σωστό, γιατί αυτό δε θα ήταν αγάπη για τον εαυτό σου, για το ταίρι σου ή για τα παιδιά σου. 


Είσαι με το "σωστό" άτομο;


Η σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι κάτι πολύπλοκο. Όπως έχεις ήδη διαβάσει, όταν η σχέση σου περνάει κρίση, ίσως να βρίσκεται υπό την επήρεια των τεσσάρων Α, του φαινομένου των συγκοινωνούντων δοχείων ή κάποιων προβληματικών σεξουαλικών ρόλων. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των συναισθημάτων μέσα στο οποίο είμαστε μπλεγμένοι. Ελπίζω όμως ότι σου έχω αποδείξει ότι αυτό δεν είναι αδύνατον. Όμως πριν αποφασίσεις να "σώσεις" μια σχέση, ένα καυτό ερώτημα πάντα ξεπηδάει στο μυαλό σου: "Πώς μπορώ να ξέρω στα σίγουρα αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο σωστός για μένα;" Αυτή την ερώτηση μου την κάνουν πιο συχνά από κάθε άλλη, τόσο εκείνοι που παρακολουθούν τα σεμινάριά μου όσο και εκείνοι που έρχονται να με συμβουλευτούν ιδιωτικά. Και δεν υπάρχει εποχή που να σου προκαλεί μεγαλύτερες έγνοιες όσο αυτή όπου αποφασίζεις αν πρέπει να δώσεις τέλος σε μια σχέση ή όχι.


Αν έχεις δώσει κάποτε τέλος σε μια στενή προσωπική σχέση, τότε ξέρεις ότι μπορεί σε κάποιον τομέα της σχέσης να έχεις τεράστια σύγκρουση και σε κάποιον άλλο μεγάλη ευτυχία.


Για παράδειγμα, ο Πέρι αναρωτιέται αν πρέπει να σταματήσει να βγαίνει με την Τζούντι. Από τη μια μεριά, οι δυο τους έχουν μια υπέροχη σεξουαλική σχέση και περνούν καλά μαζί. Από την άλλη μεριά, η Τζούντι είναι πολύ ανασφαλής είναι κρεμασμένη πάνω στον Πέρι και φαίνεται να μην μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της. Ο Πέρι είναι διχασμένος. Ένα μέρος της σχέσης είναι καταπληκτι


κό και ένα άλλο απαίσιο. Και εκείνος συνεχίζει να βάζει στον εαυτό του το βασανιστικό ερώτημα: "Πώς μπορώ να ξέρω αν η Τζούντι είναι το σωστό άτομο για μένα;"


Η Μόνικα και ο Φίλιπ αντιμετωπίζουν μια διαφορετική κατάσταση, αλλά βασανίζονται από το ίδιο ερώτημα. Είναι παντρεμένοι εδώ και εφτά χρόνια και έχουν δύο παιδιά. Και οι δύο νιώθουν ότι είναι εντελώς διαφορετικοί από τότε που γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν. Η σχέση τους δεν είναι κακή, αλλά δεν είναι και σπουδαία. Αισθάνονται "βολικά" μαζί. Είναι αγαπημένοι, αλλά δεν είναι ερωτευμένοι. Και κάθε φορά που συζητούν το διαζύγιο, τους πιάνει ο ίδιος φόβος: "Και πώς είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το σωστό;"


Για ποιους λόγους μπορεί η σχέση σου να μη λειτουργεί


Οι σχέσεις δε λειτουργούν για δύο λόγους:


Πρώτον, είσαι με το σωστό σύντροφο, αλλά δεν ξέρεις πώς να κάνεις την αγάπη σου να λειτουργήσει. Δεύτερον, είσαι με λάθος σύντροφο.


Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σε τούτο το βιβλίο για να κάνεις την αγάπη να λειτουργήσει. Έτσι θα μπεις για τα καλά στο δρόμο να δημιουργήσεις μια συναρπαστική σχέση που θα σου προσφέρει πληρότητα. Αν όμως ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε όσο και να προσπαθήσεις δε θα φέρεις αποτέλεσμα. Τα προβλήματα θα προκύπτουν διαρκώς, επειδή υπάρχει εγγενής ασυμβατότητα ανάμεσα σε σένα και στο σύντροφό σου.


Πώς να ξέρεις αν κάποιο άτομο είναι το σωστό για σένα


Υπάρχουν τρία στοιχεία που σχηματίζουν τα θεμέλια μιας επιτυχημένης σχέσης:


1. Εσύ και ο σύντροφός σου δίνετε ο ένας στον άλλον την αγάπη που χρειάζεστε.


2. Εσύ και ο σύντροφός σου ταιριάζετε.


3. Εσύ και ο σύντροφός σου είστε πρόθυμοι να εξελιχθείτε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση και περίπου με την ίδια ταχύτητα.


Αν το ταίρι σου έχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, τότε είναι κατά πάσα πιθανότητα το σωστό για σένα. Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα στη σχέση σας, αλλά αυτά προέρχονται από την άγνοιά σας για το πώς να κάνετε την αγάπη να λειτουργήσει και όχι από κάποια θεμελιακή ασυμβατότητα.


Και ποιο είναι το "λάθος" άτομο για σένα;


Είναι το άτομο που:


1. Δε σου προσφέρει την αγάπη που θέλεις και χρειάζεσαι.


2. Δεν ταιριάζει μαζί σου.


3. Δεν είναι πρόθυμο να εξελιχθεί μαζί σου προς την ίδια κατεύθυνση με την ίδια περίπου ταχύτητα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X