Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Tο χιούμορ στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού: Έχει αποτέλεσμα
Tο χιούμορ στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού: Έχει αποτέλεσμα  thumbnail

Tο χιούμορ στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού: Έχει αποτέλεσμα

Tο χιούμορ αποτελεί ένα ακόμα επιτυχημένο μέσο διαπαιδαγώγησης και μπορεί ν’ αντικαταστήσει το «κήρυγμα», το οποίο τα παιδιά θεωρούν βαρετό, χωρίς πολλές φορές να ακούν αυτά που τους λένε οι γονείς τους Για παράδειγμα, όταν το παιδί αρνείται να βάλει χειμερινά ρούχα, μπορούμε 1 αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με χιουμοριστική διάθεση λέγοντας: «Τι ωραίο παγάκι θα πάρω σήμερα από το σχολείο! Αλλά να είσαι σίγουρος ότι μόλις σε πάρω αγκαλιά θα λιώσεις γιατί θα σε ζεστάνω». Το παιδί αρχίζει και μαλακώνει με το χιούμορ και μεταξύ γονέων και παιδιών δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν εκ νέου και πιο αποτελεσματικά.


θα ήταν χρήσιμο, και είναι και το ζητούμενο από όλους τους γονείς, να συγκεντρώσουμε τους πιο εποικοδομητικούς και σαφείς τρόπους μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού:


 Εστιάστε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλετε να αλλάξετε.


Χρησιμοποιείτε την επιβράβευση όταν συμπεριφέρεται σωστά και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.


Αποφύγετε να είστε επικριτικοί όταν δε συμπεριφέρεται σωστά.


Σεβασμός, εκτίμηση απέναντι στη μοναδικότητά του και στην ανεξαρτησία της προσωπικότητάς του – δεν μπορούμε να κάνουμε παιδιά κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν μας.


Παρατηρείτε τη συμπεριφορά του για να μπορέσετε να διακρίνετε αν κάτι δυσχεραίνει την επικοινωνία του με τους άλλους.


 Αποφύγετε τις σχέσεις εξουσίας και αστυνόμευσης.


 Δείχνετε στο παιδί την αγάπη σας, ό,τι κι αν έχει κάνει, γιατί αποτελεί σταθερή αξία για τη συναισθηματική του επιβίωση.


 Μην επανέρχεστε σε παρελθοντικές καταστάσεις, ό,τι έχει γίνει έχει συζητηθεί κι έχει τελειώσει εκεί.


Ο κάθε γονιός εφαρμόζει όσες από τις προτεινόμενες συμβουλές επιθυμεί, ανάλογα με τη δομή της οικογένειας αλλά και τη μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα του παιδιού του, έχοντας πάντα υπόψη ότι τίποτα δεν είναι αξεπέραστο, ειδικά όταν η παρεχόμενη αγάπη είναι άνευ όρων.


Οι οικογενειακές σχέσεις χρειάζονται τον χώρο και τον χρόνο τους και χτίζονται σταδιακά και όχι από τη μία μέρα στην άλλη. Για την επίτευξη της οικογενειακής ισορροπίας και ηρεμίας συνιστώνται υπομονή και ψυχραιμία. Η αλήθεια είναι ότι γονείς δε γεννιόμαστε αλλά γινόμαστε και μαθαίνουμε μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση και τις τόσο τρυφερές και ζεστές σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα παιδιά μας.


Απόσπασμα από το σύγγραμμα της Γιούλης Μιγγέιρου-Mπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο βιβλίο Μαμά μπαμπά σας χρειάζομαι- Εκδόσεις Ψυχογιός 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X