Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας ξεκινά προπαρασκευαστικές εργασίες για ενδεχόμενη ανεξαρτησία από το ΗΒ
Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας ξεκινά προπαρασκευαστικές εργασίες για ενδεχόμενη ανεξαρτησία από το ΗΒ  thumbnail

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας ξεκινά προπαρασκευαστικές εργασίες για ενδεχόμενη ανεξαρτησία από το ΗΒ

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το διαχωρισμό της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να διατηρήσει εφικτή την επιλογή της ανεξαρτησίας μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.


Παρότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ στο δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι υποστήριξαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την παραμονή στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας ως μέλους του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η Στέρτζον επανέλαβε τη θέση της ότι μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία, μόλις δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο οι Σκωτσέζοι ψήφισαν "όχι", θα πρέπει να παραμένει μια επιλογή ανάλογα με τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και το πόσο καλά αυτές θα λειτουργήσουν για τη Σκωτία.


"Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να είναι μια από τις επιλογές που η Σκωτία πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξετάσει", δήλωσε σε ομιλία της.


"Για τον λόγο αυτό θα προβούμε σε προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι μια ανοικτή επιλογή στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, αν το Κοινοβούλιο της Σκωτίας το κρίνει αυτό απαραίτητο".


Η Στέρτζον δεν είπε ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, αλλά τόνισε πως ο πρωτοφανής χαρακτήρας της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι όλες οι επιλογές για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξεταστούν.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X