Αρχική / Σεξ / Γάμος και σεξ: "Φοβάμαι ότι ο άνδρας μου δε με βρίσκει πια σέξι"
Γάμος και σεξ: "Φοβάμαι ότι ο άνδρας μου δε με βρίσκει πια σέξι"  thumbnail

Γάμος και σεξ: "Φοβάμαι ότι ο άνδρας μου δε με βρίσκει πια σέξι"

Τα πιο συχνά αναφερόμενα σεξουαλικά προβλήματα στη Βόρεια Αμερική είναι η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες και η πρόωρη εκσπερμάτωση ή χαλαρή στύση στους άνδρες. Αυτό δεν με εκπλήσσει. Τα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες παγιδεύονται . Τυπικά οι γυναίκες νιώθουν μόνες και αποσυνδεδεμένες. Είτε πιέζουν για το Παρηγορητικό Σεξ ή κλείνουν τελείως σεξουαλικά. Οι άνδρες γίνονται ανασφαλείς.  Πολύ συχνά όταν ένα ζευγάρι δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση και επικοινωνεί τότε η σεξουαλική τους ζωή καλυτερεύει αυτόματα ή αυτό γίνεται μέσα από το ενδιαφέρον τους να γίνει κάτι τέτοιο. Η αμοιβαία ευχαρίστηση και η οικειότητα του ανανεωμένου σεξ καθώς επίσης και η πλημμυρίδα της ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια των οργασμών, με τη σειρά τους βελτιώνουν τη σχέση τους.


 


Γράφει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson 


Mετάφραση, επιστημονική επιμέλεια κειμένου Ρίτα Βεντούρα Μ.Α. ΕCP, ψυχοθεραπεύτρια, προσωποκεντρική εκπαιδεύτρια καιπιστοποιημένη EFT επόπτρια.


Καθώς η Έλεν νιώθει όλο και πιο ασφαλής, μπορεί επιτέλους να εκμυστηρευτεί στον Χένρι ότι δεν μπορεί να έχει οργασμό όταν έχει και αυτός. Για χρόνια το προσποιείται. Ο Χένρι δεν απειλείται, ούτε τρομοκρατείται από αυτό. Είναι παρηγορητικός και υπο-στηρικτικός. Επίσης συμβουλεύεται τη βιβλιοθήκη και καθησυχάζει την Έλεν με την πληροφορία ότι το 70% των γυναικών δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση. Μαζί φτιάχνουν μια στρατηγική και καταλήγουν σε τρεις ερωτικές τακτικές του σχεδίου «Οργασμός της Έλεν».


Ας δούμε από κοντά πώς η εγγύτητα και η σύνδεση οδηγούν σε μία σχέση. Το πάθος δεν είναι σταθερό. Η επιθυμία πάει κι έρχεται, ανάλογα με τα γεγονότα, τις εποχές, την υγεία και για χιλιάδες άλλους λόγους. Αυτές οι διακυμάνσεις, όμως, ακουμπάνε τους περισσότερους από μας, εκτός και εάν μπορούμε ανοιχτά να τις συζητήσουμε, συχνά δεν μπορούν να προκαλέσουν ή να αυξήσουν κάποια προβλήματα μέσα στη σχέση. Πολλοί σύντροφοι μπορεί να αντέξουν όχι και τόσο συχνή ερωτική συνεύρεση, όμως δεν μπορούν να αντέξουν να μην τους επιθυμούν οι σύντροφοί τους. Το να ασχοληθούν με παρόμοια συναισθήματα είναι μια πρόκληση γι’ αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι σύντροφοι, ακόμη και αυτοί που είναι σχετικά ασφαλείς. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει στη Λόρα και τον Μπιλ.


Ήρθαν σε μένα μόλις η Λόρα βγήκε από μια κατάθλιψη που είχε προκληθεί από το γεγονός ότι είχε χάσει τη δουλειά της. Ο γιατρός της, που ξέρει ότι η καλύτερη πρόληψη ενάντια σε μια υποτροπή είναι μια υγιής σχέση, έπιασε ότι υπήρχαν κάποια θέματα με τον σύζυγό της και τους έστειλε σε μένα για ένα συζυγικό «τσεκ απ». Η Λόρα εκφράζει τι την απασχολεί, «Αγαπάμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ», λέει. «Όμως, να, ο Μπιλ ήταν πάντα έτοιμος για σεξ. Πάντα με άγγιζε και αυτό μου άρεσε πολύ και εάν δεν ήθελα να κάνω έρωτα, μπορούσα να πω “Όχι” και το δεχόταν. Παρ’ όλα αυτά, μπορούσαμε να αγκαλιαζόμαστε, να παίζουμε και να νιώθουμε κοντά. Όμως τώρα, τα τελευταία χρόνια, απλά δεν έρχεται προς εμένα. Όταν κάνουμε έρωτα, είναι τέλεια, όμως εάν δεν το ξεκινήσω εγώ, δεν γίνεται τίποτα. Αυτό με πονάει τόσο πολύ. Είμαστε μαζί σχεδόν είκοσι χρόνια. Μήπως είναι επειδή τώρα είμαι μεγαλύτερη και δεν είμαι αρκετά σέξι γι’ αυτόν; Βλέπω ότι πηγαίνω αργότερα στο κρεβάτι, όταν αυτός κοιμάται ήδη. Για να αποφύγω όλο αυτό. Όμως αυτό μας κάνει να είμαστε αρκετά απόμακροι.». 0 Μπιλ απαντάει: «Απλά δεν έχω την ίδια ορμή με παλιά. Αυτόν τον καιρό με ρουφάει και η δουλειά τελείως – το ξέρεις αυτό. Όμως μου αρέσει να κάνουμε έρωτα και εσύ είσαι μια σέξι κυρία, δεν βλέπω καν το πρόβλημα εδώ. Βέβαια, εκτός απ’ το ότι νιώθεις άσχημα γι’ αυτό».


 Το θέμα είναι, μπορεί η Λόρα να μείνει με τον πόνο της και να πλησιάσει τον Μπιλ και αυτός με τη σειρά του μπορεί να ακούσει τη διαμαρτυρία της και να ανταποκριθεί; «Σαν να μου λες», μου λέει η Λόρα, «όταν μαλώνουμε μπορούμε να εγκλωβιστούμε σε κάτι σαν “Εγώ πιέζω και ο Μπιλ κατσουφιάζει”, κι όμως μπορούμε να μιλήσουμε και να τα βρούμε. Και νομίζω ότι έχουμε έναν καλό γάμο. Είναι όμως δύσκολο για μας να μιλήσουμε για το σεξ. Δοκιμάσαμε και κάπως καλυτερεύει για λίγο διάστημα, όμως μετά γίνεται όπως ήταν πριν». Μια και ήδη κατάφεραν να δουν τους φαύλους κύκλους μέσα στη σχέση τους και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια καλύτερη ανταπόκριση μεταξύ τους, τους προτείνω να μιλήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο για την ερωτική τους ζωή.


Τους ρωτώ ποιες είναι οι προσδοκίες τους από το σεξ. 0 Μπιλ λέει ότι θα ήθελε να κάνει έρωτα κάθε δυο εβδομάδες ή κάτι παρόμοιο. Η Λόρα λέει ότι θα προτιμούσε κάθε 10 μέρες. Όλοι γελάμε. Το πρόβλημα μοιάζει να έχει συρρικνωθεί. Όμως τότε επικεντρωνόμαστε λίγο ακόμη σ’ αυτό. Ο Μπιλ λέει ότι νιώθει τη Λόρα σαν να είναι πιο ευερέθιστη και λίγο πιο απόμακρη. «Εάν της ζητήσω να έρθει για αγκαλίτσες, πολύ συχνά δεν έρχεται και αυτό μου λείπει», προτείνει. «Στην πραγματικότητα, εάν το σκεφτώ καλύτερα, μου λείπει και πάρα πολύ». Η Λόρα αρχίζει να δακρύζει. «Απλά δεν θέλω αγκαλίτσες και μετά να φτάσω στο σημείο που αρχίζω να σκέφτομαι ότι πιθανόν να δείξεις ενδιαφέρον για να κάνουμε έρωτα και πάλι απογοητευτείς. Και υποθέτω ότι νιώθω τόσο τρομοκρατημένη να το συζητήσω. Απλά ρώτησέ με εάν νιώθω ματαιωμένη με το σεξ, εάν απαντήσω, ‘Όχι καθόλου”, η συζήτηση τερματίζετα». Βλέπω το προκαταβολικό άγχος της Λόρας και την τάση της να το αποφύγει για να προστατέψει τον εαυτό της. Συμφωνούμε ότι αυτή η ανικανότητα της Λόρας να μιλάει για τις αλλαγές στη συζυγική τους ζωή έχει αρχίσει να μαζεύεται μεταξύ τους και να τους πληγώνει.


Μετά τους ζητώ να διερευνήσουν λίγο παραπάνω την πληγή τους. Η Λόρα προσπαθεί για λίγο και μετά είναι έτοιμη να ξεχωρίσει τι την πονάει τύσο πολύ. «Κάτι από όλα είναι ότι φοβάμαι πως δεν με βλέπεις σαν γυναίκα. Είμαι απλά η σύζυγος. Περισσότερες ρυτίδες και λίγο μεγαλύτερα ψωμάκια. Με τρομάζει το ότι δεν είμαι σεξουαλικά τόσο επιθυμητή για σένα. Με φιλάς όπως φιλάμε κάποιον φίλο. Δεν φαίνεται να μου δείχνεις πλέον αυτή την έντονη προσοχή όπως παλιά. Αυτό με έκανε να νιώθω τόσο καλά. Και τόσο πιο κοντά σου».


0 Μπιλ ακούει πραγματικά και βοηθά τη γυναίκα του ρωτώντας: «Αυτή είναι η ουσία; Νιώθεις απόρριψη, ότι δεν νιώθω ότι εξακολουθείς να είσαι σέξι;» Η Λόρα αναστενάζει και κλαίει και κουνάει το κεφάλι της. «Καλά, και όταν κάνουμε έρωτα, νιώθω κάποια ένταση. Νιώθω ότι είμαι επιθυμητή. Για κάποιο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι δουλεύεις πάρα πολύ και ότι είσαι κουρασμένος, όμως ξέρω ότι μπορείς να επιλέξεις να κάνεις σεξ ή όχι. Δεν είναι σημαντικό. Καμιά φορά νιώθω ότι εάν εγώ δεν έρθω προς εσένα,' αυτή η πλευρά της ζωής μας θα σβήσει. Και θα το αφήσεις να συμβεί. Εξαγριώνομαι τώρα καθώς το σκέπτομαι. Και έτσι λέω στον εαυτό μου: “Μια χαρά, δεν πρόκειται εγώ να το ξεκινήσω. Ας πάει στο καλό”. Όμως τότε νιώθω τόσο πληγωμένη». Ακουμπάει την καρδιά της. 0 Μπιλ έρχεται προς αυτήν και πιάνει το χέρι της.


Τη ρωτάω: «Αυτό είναι, Λόρα; Όταν νιώθει κανείς πληγωμένος συνήθως πρόκειται και για λύπη και θυμό και φόβο. Αισθάνεσαι ότι το σεξ μαζί σου δεν είναι τόσο σημαντικό για τον Μπιλ. Αυτό είναι; Μήπως υπάρχει και τίποτε άλλο;» Γνέφει και συνεχίζει. «Εάν δεν σε πλησιάσω και σου προτείνω να κάνουμε έρωτα, εγκλωβίζομαι μέσα σε όλα αυτά τα συναισθήματα. Εάν το κάνω…» Η φωνή της σπάει και δαγκώνει τα χείλια της. «Είναι τόσο δύσκολο αυτό να το πω. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο. Έχουμε έναν καλό γάμο και είμαι ένας δυνατός άνθρωπος. Όμως με τρομοκρατεί το γεγονός ότι σε πλησιάζω εγώ. Είναι σαν να βουτάω σε έναν γκρεμό. Ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο. Και όταν χαμογελάς γλυκά και μου λες ότι είσαι κουρασμένος και γυρνάς να κοιμηθείς, τότε πεθαίνω μέσα μου. Προσποιούμαι ότι δεν είναι τίποτε, όμως μου κοστίζει να σου το ζητήσω». 0 Μπιλ μουρμουρίζει: «Ποτέ δεν το φαντάστηκα αυτό».


«Τι λένε όλα αυτά τα συναισθήματα για το τι χρειάζεσαι από τον Μπιλ;» ρωτάω τη Λόρα. Του λέει: «Φαντάζομαι ότι χρειάζομαι την επιβεβαίωσή σου ότι είναι σημαντικό για σένα να κάνουμε έρωτα. Να αισθάνομαι ότι ακόμη επενδύεις σε αυτό. Ότι ακόμη με επιθυμείς. Μου χρειάζεται να βάλουμε τον χρόνο πίσω που μπορώ να υπολογίσω και να παίρνω την αίσθηση ότι και για σένα είναι προτεραιότης καμιά φορά να βρισκόμαστε έτσι. Χρειάζομαι να μου δείχνεις -όπως το έκανες στο παρελθόν- ότι είσαι ακόμη ο δικός μου άντρας». 0 Μπιλ απαντάει θερμά. Με βιασύνη της λέει ότι έχει καεί τόσο που «υπνοβατεί» τις περισσότερες φορές. Ότι την αγαπάει και ότι τη σκέφτεται με επιθυμία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ποτέ δεν κατάλαβα ότι είναι τόσο δύσκολο για σένα να προτείνεις να κάνουμε έρωτα. Λυπάμαι τόσο πολύ», λέει. «Ανησυχώ ότι εάν σε πλησιάσω και μετά είμαι τόσο κουρασμένος, δεν θα λειτουργήσει και τόσο η στύση μου, έτσι κάνω πίσω μέχρι να σιγουρευτώ». Αρχίζουν και οι δυο να γελάνε και θυμούνται κάνα δυο φορές που συνέβη αυτό και απλώς κατέληξαν να κρατούν σφιχτά ο ένας τον άλλον και λίγο να αγγίζονται ερωτικά και να νιώθουν πολύ κοντά συναισθηματικά.


Αυτή η Συνομιλία ήταν ό,τι χρειαζόταν για τον Μπιλ και τη Λόρα ώστε να ξαναβρούν τη σεξουαλική τους ζωή και να τη μεταφέρουν σε ένα ασφαλές έδαφος παιχνιδιού και σύνδεσης. Επίσης λειτούργησε και σαν ξυπνητήρι. Τους πρότεινα να φτιάξουν κάποιο διεγερτικό σενάριο ώστε να το ακολουθούν όταν ήθελαν να κάνουν σεξ. 0 Μπιλ βοήθησε τη Λόρα να το κάνει αυτό και άρχισε να προτείνει να κάνουν έρωτα πιο συχνά. Ήταν επίσης πιο προσεκτικός να επιβεβαιώνει τη Λόρα όταν ήθελε αυτή σεξ και να της λέει πόσο εκτιμούσε που έπαιρνε αυτό το ρίσκο. Και αυτός με τη σειρά του της είπε ανοιχτά ότι χρειαζόταν να ξέρει ότι τον ήθελε και ότι δεν ήθελε να αποφεύγει την εγγύτητα ή το σεξ μαζί του. Επανέλαβε ότι την αγαπάει και την επιθυμεί.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X