Αρχική / Σεξ / Μακροχρόνιες σχέσεις: Τα προβλήματα με το σεξ και τη γονιμότητα
Μακροχρόνιες σχέσεις: Τα προβλήματα με το σεξ και τη γονιμότητα  thumbnail

Μακροχρόνιες σχέσεις: Τα προβλήματα με το σεξ και τη γονιμότητα

Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα πως στις μακροχρόνιες σχέσεις επέρχεται εξοικείωση με τα σεξουαλικά ερεθίσματα και επομένως η διέγερση επιτυγχάνεται πιο δύσκολα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η εξοικείωση επηρεάζει και τη γονιμότητα.


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


 Μελετητές της εξελικτικής ψυχολογίας έχουν παρατηρήσει πως σε κάποια είδη (π.χ. κάποια άγρια πτηνά) το σπέρμα είναι πιο γόνιμο όταν το αρσενικό συνουσιάζεται με ένα καινούργιο θηλυκό παρά με ένα θηλυκό οικείο.


Για να διαπιστωθεί αν κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ανθρώπινο είδος, ζητήθηκε από άνδρες να δώσουν δείγματα σπέρματος βλέποντας ταινίες πορνό επτά φορές σε διάστημα 15 ημερών (περίπου μέρα παρά μέρα).


Τις πρώτες έξι φορές είδαν ταινίες με την ίδια ηθοποιό και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ της πρώτης και της έκτης φοράς. Την έβδομη όμως φορά η γυναίκα που συμμετείχε στην ταινία ήταν άλλη και η ποιότητα του σπέρματος ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς αυξήθηκαν ο όγκος του σπέρματος και ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται στον «ανταγωνισμό του σπέρματος». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στην εξελικτική ψυχολογία για να περιγράψει τον «αγώνα» που κάνουν τα σπερματοζωάρια κάθε αρσενικού ώστε να επικρατήσουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο του θηλυκού. Πρόκειται για μια στρατηγική που εξασφαλίζει την επικράτηση των αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών ενός αρσενικού έναντι των υπολοίπων και έχει μελετηθεί εκτενώς στο ζωικό βασίλειο.


Τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν νέα ερωτήματα που μένει να διερευνηθούν, όπως για παράδειγμα το αν μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας καινοτόμα σεξουαλικά ερεθίσματα κατά τη διαδικασία παροχής δείγματος σπέρματος.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X