Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΚΥΣΚΟΙΠ: "Νέο κοινωνικό κράτος για όλους" (βίντεο)
ΚΥΣΚΟΙΠ: "Νέο κοινωνικό κράτος για όλους" (βίντεο) thumbnail

ΚΥΣΚΟΙΠ: "Νέο κοινωνικό κράτος για όλους" (βίντεο)

Συνεδρίασε το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.


Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.


«Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά στην αναβάθμιση της υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και προανήγγειλε τη δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. «Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας».


Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως πού διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτυ" διαφθοράς».


«Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά στην κοινωνική ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε την επανεκκίνηση της καταβολής του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.


Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας αφορούσε την προστασία των κοινωνικά αδύναμων. «Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη».


«Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», είπε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «επιδίωξή μας είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ».


«Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες. Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.


Ειδική αναφορά έκανε στην ανεργία, που αποτελεί και τον πέμπτο πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιασμού.


«Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».


«Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη. Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη», διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Τέλος, ο έβδομος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, είναι η παιδεία. «Αρχικά ιδρύονται νέα ειδικά σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα».Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X