Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προτάσεις για κράτηση ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση στην «πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας»
Προτάσεις για κράτηση ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση στην «πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας» thumbnail

Προτάσεις για κράτηση ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση στην "πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας"

Ο Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να κρατήσει την ενότητα της χώρας απέναντι στον κίνδυνο θρησκευτικής έντασης μετά τον σφαγιασμό του ιερέα στην καθολική εκκλησία της Νορμανδίας και τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του πλέγματος των μέτρων ασφαλείας.


Οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των τόπων λατρείας.


Ο επικεφαλής του τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε την "αγανάκτηση" των μουσουλμάνων της Γαλλίας απέναντι στην "βλάσφημη βεβήλωση". Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Βεν Τρουά δήλωσε ότι οι πιστοί της Γαλλίας "δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμπλακούν στο πολιτικό παίγνιο" της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που επιδιώκει "να στρέψει τους μεν κατά των δε μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας".


Η εκτέλεση του πατέρα Ζακ Αμέλ, σε μια λαϊκή δημοκρατία σαν τη Γαλλία, όπου είναι σεβαστές και αποδεκτές όλες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, άφησε άναυδους τους πολίτες. Οι δε καθολικοί δεν μπόρεσαν να μην συνδέσουν την επιλογή της χθεσινής μέρας, με τη χθεσινή έναρξη των Παγκόσμιων Ημερών της καθολικής νεολαίας στην Κρακοβία.


Πρόκειται για το μεγάλο ετήσιο αντάμωμα των νέων, που φέτος γίνεται στην Κρακοβία, τη γενέτειρα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που υπήρξε και εμπνευστής της διοργάνωσης.


Γύρω στις 35.000 νέοι καθολικοί μετακινήθηκαν από τη Γαλλία για να συμμετέχουν στις Παγκόσμιες Ημέρες, τα δε μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ιδιαίτερα το γεγονός.


Και ενώ η ανησυχία όλων ήταν στραμμένη στην Κρακοβία, ο 19χρονος της Ρουβρέ αιφνιδίασε τους πάντες, επιλέγοντας την εκκλησία του χωριού του, το πρωί, αν και μόνο τρεις μοναχές και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι παρακολουθούσαν τη λειτουργία του παπά-Αμέλ. Παρ' ότι άδεια η εκκλησία, ο συμβολισμός ήταν μεγάλος.


"Είτε πιστοί είτε όχι, νιώθουμε όλοι, ότι αυτή η επίθεση αγγίζει την καρδιά του κοινού μας πολιτισμού" δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων Αντρέ Βεν Τρουά.


"Οι χριστιανοί είναι ο προκαθορισμένος στόχος των τζιχαντιστών" τιτλοφορείται η "Λα Κρουά", η κατ' εξοχήν καθολική εφημερίδα της Γαλλίας. Στο δε κύριο άρθρο της μιλάει για την "κραυγή αγωνίας απέναντι στο μυστήριο του κακού", αλλά και για μια άλλη κραυγή. "Είναι η δική μας κραυγή προς το θεό, είναι έκκληση βοήθειας για να αντισταθούμε στον πειρασμό της εκδίκησης. Η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να πάρει άλλα όπλα από την προσευχή και την αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους" υπογραμμίζει.


Παρόμοιο είναι και το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Λεμπρέν της Ρουέν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κρακοβία όπου συμμετείχε στην έναρξη των Παγκόσμιων Ημερών της Νεολαίας.


"Μία απάντηση μίσους στο μίσος, θα σήμαινε τον θρίαμβο του κακού" τόνισε.


"Με την επίθεση κατά ενός ιερέα, βλέπουμε καθαρά ποιος είναι ο στόχος: να στραφούν οι Γάλλοι ο ένας κατά του άλλου. Με την επίθεση κατά μίας θρησκείας, να προκληθεί ένας πόλεμος θρησκειών", είχε προειδοποιήσει από χθες ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.


Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε επίσης σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας για να εξετασθούν τρόποι προστασίας των τόπων λατρείας. Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους να μην αφεθούν στη διαίρεση.


Την επομένη της επίθεσης, ο γαλλικός Τύπος ζητεί "πράξεις" από την κυβέρνηση και από τους Γάλλους να συγκροτήσουν "μέτωπο", έπειτα από τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζουν εδώ και δεκαοκτώ μήνες τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μία καθολική εκκλησία γίνεται στόχος επίθεσης.


Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή στη Νίκαια με δράστη έναν Τυνήσιο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δύο τρομοκράτες κατασφάζουν έναν 86χρονο καθολικό ιερέα στην εκκλησία της ενορίας του στη Νορμανδία. Ο ένας από τους τζιχαντιστές είναι Γάλλος, 19 ετών, γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και κάτοικος της περιοχής όπου έγινε η επίθεση. Και οι δύο φώναξαν "ο Θεός είναι μεγάλος" πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες της γαλλικής αστυνομίας.


Η Γαλλία, η αποκαλούμενη "πρωτότοκη κόρη της καθολικής Εκκλησίας" είναι η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα (5 εκατομμύρια) και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα (3 εκατομμύρια).


"Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η ριζοσπαστικοποίηση μέρους της καθολικής κοινότητας, μη αμελητέο τμήμα της οποίας ψηφίζει Εθνικό Μέτωπο", σχολιάζει ο Οντόν Βαλέ, Γάλλος ιστορικός της θρησκειών. "Εις το εξής μπορεί να υπάρχει ένα τμήμα της καθολικής κοινότητας… που να ζητεί ισχυρές ενέργειες κατά του βίαιου ισλαμισμού, με τον κίνδυνο επίθεσης κατά της μουσουλμανικής κοινότητας. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος: να διαιρέσει και να στρέψει τους μουσουλμάνους κατά των καθολικών".


Όμως, σε πολιτικό επίπεδο, όπου η ένταση αυξάνεται καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017, η πολεμική που ξεκίνησε την επομένη της επίθεσης στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου κλιμακώνεται: η δεξιά αντιπολίτευση και η άκρα δεξιά θέτουν από την πλευρά της η κάθε μία υπό αμφισβήτηση την πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας.


Ο μοναδικός τζιχαντιστής που έχει αναγνωρισθεί μέχρι στιγμής από τους δύο, ο Αντέλ Κερμίς, είχε προσπαθήσει δύο φορές το 2015 να περάσει στη Συρία. Βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι από τον Μάρτιο, έπειτα από δεκάμηνη φυλάκιση.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του κόμματος "Les Republicains" Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο για μία "απάντηση σε άλλο βαθμό", σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ζητώντας από την κυβέρνηση "να εφαρμόσει όλες τις προτάσεις" που έχει παρουσιάσει η δεξιά "τους τελευταίους μήνες" και να σταματήσει "τις νομικές σχολαστικότητες".


Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απέρριψε την ιδέα της κράτησης των ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για ριζοσπαστικοποίηση. "Είναι αντισυνταγματικό, και παράλληλα, θα ήταν απολύτως αναποτελεσματικό", είπε.


Για τον Πρόεδρο Ολάντ η απάντηση στη μάχη "κατά του ακραίου φανατισμού" δεν θα μπορέσει να δοθεί παρά μέσα από την "ισχύ της ενότητας", δήλωσε επανειλημμένα, απαντώντας έμμεσα στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για σκλήρυνση των μέτρων, ακόμα και με αλλαγή του Συντάγματος όπως ζήτησε ο Νικόλα Σαρκοζί.


"Το λέω ξεκάθαρα, περιορίζοντας τις ελευθερίες μας, παρεκκλίνοντας από τους συνταγματικούς μας κανόνες, η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν θα γινόταν αποτελεσματικότερη, αλλά και θα αποδυνάμωνε την τόσο πολύτιμη για το έθνος συνοχή. Η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει τις υπερβολές, τις πολεμικές, τα αμαλγάματα και τις υποψίες (…) Η δημοκρατία μας έχει γίνει στόχος, αλλά η δημοκρατία θα είναι η ασπίδα μας, η ενότητα η ισχύς μας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ολάντ.


 


 Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X