Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Χώρισα, πώς θα βρω ξανά αυτοπεποίθηση;
Χώρισα, πώς θα βρω ξανά αυτοπεποίθηση; thumbnail

Χώρισα, πώς θα βρω ξανά αυτοπεποίθηση;

«Μετά από δυο αποτυχημένος γάμους παρόλο ότι έχω καινούργια σχέση αισθάνομαι ότι δεν είμαι τίποτα κάθε φορά που λίγο ζορίζομαι. Τι πρέπει να κάνω; » 

Αναγνώστρια του boro.gr

Aπευθύναμε το ερώτημά σας στη συνεργάτιδά μας, ψυχολόγο κυρία Μαρία Λέλα.

«Όταν πιέζεται αισθάνεται ότι είναι ένα τίποτα». Μήπως αισθάνεται ότι είναι ένα τίποτα γενικά και όχι μόνο όταν πιέζεται; Τι εννοεί λέγοντας ότι πιέζεται; Πιέζεται ως προς τι; Όταν έχει προκλήσεις ας πούμε στη ζωή της; Η λέξη πιέζομαι μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους.

Ας το εκλάβουμε ως  μια κατάσταση δύσκολη, όταν κάτι την προκαλεί, όταν κάτι απαιτεί τις δυνάμεις της, όταν κάπου δυσκολεύεται η αναγνώστριά μας. Το πιο πιθανό από όσα μπορούμε να καταλάβουμε μέσα από το ερώτημά της είναι το ότι της έχει μειωθεί η  αυτοπεποίθηση.Το  «δεν αξίζω τίποτα» είναι μείωση αυτοπεποίθησης.

Το γιατί η αυτοπεποίθησή της έχει πέσει μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, είναι εύλογο.

Διότι η κοινωνία αυτή απαιτεί από τη γυναίκα περισσότερο από ότι από τον άνδρα, να είναι σταθερή και να δίνει συνέχεια και συνέπεια στη σχέση της. Όταν λοιπόν η γυναίκα δεν μπορεί να κρατήσει αυτή τη σχέση την πολύτιμη που την έχουνε γεννήσει, μεγαλώσει και καλλιεργήσει σαν το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή και πιθανόν και να είναι αν η σχέση είναι επιτυχημένη, αισθάνεται ότι έχει αποτύχει.

Αν έχεις παιδιά ή αν δεν έχεις, εδώ παίζουν μια μεγάλη διαφορά. Γιατί αν έχεις παιδιά ακόμα και αν ο γάμος σου έχει αποτύχει, σου έχει μείνει κάτι από τη σχέση σου αυτή την προηγούμενη που το συντηρείς ακόμα κι έτσι οι ρυθμοί σου με τον πατέρα του παιδιού υπάρχουν και άρα δεν έχεις μια αποτυχημένη σχέση απαραιτήτως. Αν δεν έχει παιδιά και στους δύο γάμους, δεν της έχει μείνει τίποτα  από τις σχέσεις της. Είναι πιθανό να αισθάνεται ότι δεν πάλεψε αρκετά γι’ αυτό και τελείωσε, έφυγε.

Το αν θα μείνουμε σε μια σχέση, πρέπει να είναι δική μας, υποκειμενική απόφαση και καμία κοινωνία δεν πρέπει να μας καθοδηγεί. Η αυτοπεποίθηση  απαιτεί δύο πράγματα, το να ακολουθείς τα δικά σου πιστεύω και να μην ασπάζεσαι τις  απόψεις του κόσμου, του όχλου, της μάζας. Και κατά δεύτερον δεν ξέρω πόσο χαρούμενη θα ήταν η κοινωνία αν αυτή η γυναίκα έμενε σε μία συμβατική σχέση που δεν απέδιδε ως προς την ποιότητα της ζωής της, που την έκανε δυστυχισμένη. Δηλαδή και πάλι θα έπεφτε η αυτοπεποίθησή της.

Η αυτοπεποίθησή της θα αυξηθεί όταν θα έχει δικά της πιστεύω και δεν υιοθετεί δανεικές απόψεις, τις απόψεις του κόσμου. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος να μειωθούν οι βλάβες της αυτοπεποίθησης, η οποία έχει πληγεί. Το να χωρίσει μια γυναίκα από την στιγμή που είναι δυστυχισμένη, δεν πρόκειται να  μειώσει την αυτοπεποίθησή της από τη στιγμή που αυτό την κάνει ευτυχισμένη. Αλλά αν πιστεύει όπως η γιαγιά της ας πούμε, ότι ο γάμος είναι το απόλυτο αγαθό στη ζωή, ανεξάρτητα από την ποιότητά του, τότε πραγματικά θα υποφέρει όταν χωρίσει.

Πολλές φορές αυτά που πιστεύουμε τα έχουμε ενδοβάλλει, τα έχουμε εισπνεύσει, δεν τα έχουμε διαλέξει. Αλλά η ωρίμανση του ατόμου έχει να κάνει ακριβώς με το να αρχίσει να ξεδιαλέγει από αυτά που έχει μάθει άλλα να κρατά και άλλα να τα πετάει…Και έτσι, γίνομαι ένα ώριμο άτομο που σαφώς ανήκω σε μια κοινωνία, αλλά δεν είμαι η κοινωνία. Είμαι ένα κομμάτι της μικρό. Εσύ θες να γίνεις γιάπης, εγώ θέλω να γίνω επαναστάτης βρε αδερφέ! Τι να κάνουμε τώρα; Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τις ιδέες που έχουμε ενδοβληθεί, που έχουμε εισπνεύσει από τους γύρω μας και τις ξεδιαλέγουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε κάτι που να μας αρέσει.

Τώρα, αν η καινούργια σχέση έχει γίνει πολύ νωρίς, μετά το χωρισμό της, ίσως να δυσκολευτεί. Γιατί αναφέρεται όμως η φίλη μας στην καινούργια σχέση της;  Θα έπρεπε δηλαδή να λάμπει επειδή έκανε μια σχέση; Ίσως, η αξία μιας σχέσης να είναι πολύ σημαντική για εκείνη. Αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να ζούμε και μόνοι μας και αυτός είναι επίσης ένας τρόπος για να αποκτούμε αυτοπεποίθηση όταν μια σχέση τελειώνει.

Πρέπει να αναρωτηθεί λοιπόν, έμεινε αρκετό καιρό μόνη της ώστε η επόμενη σχέση να την εξυπηρετήσει; Ή μήπως μόλις έφυγε η μία σχέση καταπιάστηκε με μια άλλη γιατί αυτό της έχει μάθει η κοινωνία, ότι δηλαδή, δεν πρέπει ποτέ να είναι μια γυναίκα μόνη της; Ίσως, χωρίς να είμαστε βέβαιοι, αυτά είναι ζητήματα προς επεξεργασία από την αναγνώστριά μας. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X