«Είμαι 63 και έχω νέα σχέση μα νιώθω ότι δεν αξίζω! Τι να κάνω;»

Είμαι 63 μα δεν νιώθω έτσι. Στη ζωή μου έχω κάνει πολλά. Έχω κάνει δύο αποτυχημένος γάμους μα αγαπώ τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Τώρα έχω καινούρια σχέση μα έχω ένα κενό, νιώθω ότι είμαι ένα τίποτα και πως δεν τον ευχαριστώ.

Εκείνος από την άλλη δεν αισθάνεται έτσι, μα εγώ ζορίζομαι. Νιώθω ανεπαρκής και αναλογίζομαι συνέχεια πόσα λάθη έχω κάνει και πόσα σωστά θα μπορούσα να έχω πράξει από την αρχή. Δεν αξίζω τίποτα… Τι να κάνω για να σταματήσω να νιώθω έτσι;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαρία Λέλα

Ας εκλάβουμε τα παραπάνω ως  μια κατάσταση δύσκολη, όταν κάτι προκαλεί, όταν κάτι απαιτεί τις δυνάμεις της, όταν κάπου δυσκολεύεται. Το πιο πιθανό από όσα μπορούμε να καταλάβουμε μέσα από το ερώτημά της είναι το ότι της έχει μειωθεί η  αυτοπεποίθηση. Το  «δεν αξίζω τίποτα» είναι μείωση αυτοπεποίθησης.

Το γιατί η αυτοπεποίθησή της έχει πέσει μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, είναι εύλογο. Διότι η κοινωνία αυτή απαιτεί από τη γυναίκα περισσότερο από ότι από τον άνδρα, να είναι σταθερή και να δίνει συνέχεια και συνέπεια στη σχέση της.

Πώς η κοινωνία επηρεάζει την ψυχολογία μιας γυναίκας;

Όταν λοιπόν, η γυναίκα δεν μπορεί να κρατήσει αυτή τη σχέση την πολύτιμη που την έχουν γεννήσει, μεγαλώσει και καλλιεργήσει σαν το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή και πιθανόν και να είναι αν η σχέση είναι επιτυχημένη, αισθάνεται ότι έχει αποτύχει.

Το αν θα μείνουμε σε μιανέα σχέση, πρέπει να είναι δική μας, υποκειμενική απόφαση και καμία κοινωνία δεν πρέπει να μας καθοδηγεί. Η αυτοπεποίθηση  απαιτεί δύο πράγματα, το να ακολουθείς τα δικά σου πιστεύω και να μην ασπάζεσαι τις  απόψεις του κόσμου, του όχλου, της μάζας.

Και κατά δεύτερον δεν ξέρω πόσο χαρούμενη θα ήταν η κοινωνία αν αυτή η γυναίκα έμενε σε μία συμβατική σχέση που δεν απέδιδε ως προς την ποιότητα της ζωής της, που την έκανε δυστυχισμένη. Δηλαδή και πάλι θα έπεφτε η αυτοπεποίθησή της.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να ζούμε και μόνοι μας…

Η αυτοπεποίθησή της θα αυξηθεί όταν θα έχει δικά της «πιστεύω» και δεν υιοθετεί δανεικές απόψεις, τις απόψεις του κόσμου. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος να μειωθούν οι βλάβες της αυτοπεποίθησης, η οποία έχει πληγεί. Το να χωρίσει μια γυναίκα από τη στιγμή που είναι δυστυχισμένη, δεν πρόκειται να  μειώσει την αυτοπεποίθησή της από τη στιγμή που αυτό την κάνει ευτυχισμένη.

Και να πούμε πως πολλές φορές αυτά που πιστεύουμε τα έχουμε εισπνεύσει, δεν τα έχουμε διαλέξει. Αλλά η ωρίμανση του ατόμου έχει να κάνει ακριβώς με το να αρχίσει να ξεδιαλέγει από αυτά που έχει μάθει και άλλα να κρατά και άλλα να τα πετάει…

Και έτσι, γίνομαι ένα ώριμο άτομο που σαφώς ανήκω σε μια κοινωνία, αλλά δεν είμαι η κοινωνία. Είμαι ένα κομμάτι της μικρό. Ίσως, η αξία της σχέσης να είναι πολύ σημαντική για εσάς. Αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να ζούμε και μόνοι μας. Και αυτός είναι επίσης, ένας τρόπος για να αποκτούμε αυτοπεποίθηση όταν μια σχέση τελειώνει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Θέλω στα 70 μου να απολαμβάνω το σεξ όσο και τώρα! Αν αποκτήσω πρόβλημα, υπάρχει θεραπεία;»

Αν ο παππούς και η γιαγιά έχουν σχιζοφρένεια, θα εκδηλωθεί και στο παιδί;

Σχετικά άρθρα