Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία για τα ελλείμματα
Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία για τα ελλείμματα  thumbnail

Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προφανώς επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει κυρώσεις λόγω των ελλειμμάτων τους στις δύο χώρες της Ιβηρικής, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.


Σύμφωνα με τη Handelsblatt, επενέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να εμποδίσει την επιβολή τους. Διάφοροι Eπίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ. Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκίνδος, από την Κίνα όπου γινόταν η Σύνοδος Κορυφής των G20.


Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις Επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.


Εν τούτοις, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι η ακύρωση των κυρώσεων δεν σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για πάντα: "Σήμερα πήραμε δύο αποφάσεις: Να διαγράψουμε τις κυρώσεις και να αναστείλουμε τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία", είπε στη γερμανική εφημερίδα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία "θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων", είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt ο Γιούνκερ.


Ο στόχος να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Μαδρίτη, αποφασίζοντας παράλληλα να μην της επιβάλει πρόστιμο για δημοσιονομική παρέκκλιση, είναι "εφικτός", τόνισε με εμφανή ικανοποίηση ο Ισπανός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος.


"Έχουμε ένα νέο πρόγραμμα για μείωση του ελλείμματος, που προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο πρέπει να το μειώσουμε για να πλησιάσουμε το (όριο του) 3%", είπε ο ντε Γκίνδος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η μείωση αυτή είναι "πρέπουσα", πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, που η Μαδρίτη προβλέπει ότι θα είναι περί το 2,5%, θα επιτρέψει την επίτευξη του στόχου.


Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, που έλεγε εξαρχής ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι Βρυξέλλες δεν θα επέβαλαν πρόστιμο στην Ισπανία, εκτιμά ότι η ανάπτυξη και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες, που ανακοινώθηκε στα μέσα του Ιουλίου, θα επιτρέψουν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.


Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαιρέτησε την απόφαση της Κομισιόν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. "Η δημοσιονομική προσαρμογή, η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι προτεραιότητες για την Ισπανία", διαβεβαίωσε.


Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία από την πλευρά της έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεκτίμησε τις "σημαντικές μεταρρυθμίσεις" που έχει ήδη προωθήσει η ισπανική κυβέρνηση.


"Οι κυρώσεις, έστω και συμβολικές, δεν θα μας επέτρεπαν να διορθώσουμε το παρελθόν", ενώ "δεν θεωρούμε πως το να τιμωρήσουμε τις δύο χώρες θα ήταν καλό, ειδικά όταν οι πολίτες μας αμφιβάλλουν για την Ευρώπη", πολύ περισσότερο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.


Η Ισπανία επανήλθε το 2014 στην ανάπτυξη και η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένει ότι ο ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,9% το 2016. Όμως στη χώρα αυτή καταγράφεται ταυτόχρονα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά από αυτό της Ελλάδας: ανήλθε στο 21% το πρώτο τρίμηνο του 2016.


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβληθούν κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι "ένα πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη", έκρινε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.


Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο διότι δεν τήρησε το 2015 τον στόχο που είχε οριστεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παρά το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2011 από την κυβέρνηση της δεξιάς.


"Η Πορτογαλία κατέβαλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και ο πορτογαλικός λαός έκανε πολλές θυσίες", τόνισε ο Σάντος Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα και πρόσθεσε ότι η χώρα του παρουσίασε "τεκμηριωμένα επιχειρήματα" στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες για να καλέσει να μην επιβληθεί πρόστιμο.


Η Λισαβόνα δεν θα σταματήσει "την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης" την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, υπολογίζει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.


Λιγότερο αισιόδοξη, η Κομισιόν ζητεί από τη Λισαβόνα να περιορίσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τα τυχόν μέτρα που θα ληφθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.


Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Πορτογαλία να προετοιμάσει "το συντομότερο δυνατόν" συμπληρωματικά μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ, και να τα παρουσιάσει στην Κομισιόν "το αργότερο την 15η Οκτωβρίου", όταν η Λισαβόνα υποχρεούται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2017.


"Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να προασπίσει το εθνικό συμφέρον και τα κατάφερε", υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ζουάου Γκαλάμπα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε "απειλήσει να προσφύγει" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X