Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μέρκελ: η ανάλυση να προηγηθεί της απάντησης στις επιθέσεις
Μέρκελ: η ανάλυση να προηγηθεί της απάντησης στις επιθέσεις  thumbnail

Μέρκελ: η ανάλυση να προηγηθεί της απάντησης στις επιθέσεις

Το γεγονός ότι οι δύο δράστες των επιθέσεων στη Γερμανία ήταν πρόσφυγες εμπαίζει τη Γερμανία και τους υπόλοιπους πρόσφυγες, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Αγγελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι μία ενδελεχής ανάλυση πρέπει να προηγηθεί οποιωνδήποτε μέτρων θα αποφασισθούν ως απάντηση στις επιθέσεις.


Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και αλλού στον κόσμο προκάλεσαν σοκ, πολιτισμικά ταμπού έπεσαν σε χώρους όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ο κάθε ένας από εμάς, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι θα λάβει αποφάσεις για το πού είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.


Η Καγκελάριος της Γερμανίας απορρίπτει κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για την αμφισβήτηση της πολιτικής υποδοχής προσφύγων.


"Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας εκτρέψουν από ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, να διαρρήξουν τη συνοχή μας και το αίσθημα της κοινότητας, να πλήξουν τον τρόπο ζωής μας, την ανοικτή μας στάση και την προθυμία μας να υποδεχθούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη", είπε η Αγγελα Μέρκελ.


"Βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στους πολιτισμούς, μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά σε αυτό", πρόσθεσε.


Πεπεισμένη ότι η Γερμανία "θα τα καταφέρει" να ανταποκριθεί στην πρόκληση τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και της "ισλαμιστικής τρομοκρατίας" δήλωσε η Kαγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι "ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φθάσει στην Γερμανία" και έκανε λόγο για "πόλεμο" εναντίον του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους", αλλά όχι εναντίον του Ισλάμ.


Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε για "πολύ σκληρή αντιμετώπιση" των πραξικοπηματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτυχίες, όπως η δράση της FRONTEX και η συμφωνία με την Τουρκία, δήλωσε ωστόσο απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ανακατανομή των προσφύγων προχωρά πολύ αργά και αναφέρθηκε σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.


Η κυρία Μέρκελ, η οποία παραχώρησε σήμερα – νωρίτερα από το σύνηθες, λόγω των πρόσφατων γεγονότων – συνέντευξη Τύπου, καταδίκασε τις πράξεις βίας στη Γερμανία και στην Ευρώπη ως "σπάσιμο ενός πολιτισμικού ταμπού" και τόνισε εκ νέου τη δήλωσή της του περασμένου έτους: "Πριν από 11 μήνες δεν είπα ότι επρόκειτο να είναι μια εύκολη υπόθεση που θα μπορούσαμε να διεκπεραιώσουμε έτσι απλά. Αλλά σήμερα είμαι πεπεισμένη, όπως και τότε, ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Η Γερμανία θα καταφέρει να ανταποκριθεί και σε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία περιγράφεται με τον όρο "ισλαμιστική τρομοκρατία"".


Αναφερόμενη στις επιθέσεις, η Καγκελάριος έκανε λόγο για "συγκλονιστικές και θλιβερές" πράξεις και διαβεβαίωσε ότι γίνεται το παν "ώστε να διαλευκανθούν αυτές οι βάρβαρες πράξεις" και να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω τους.


"Πρόκειται για μια μεγάλη δοκιμασία για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Μπορούμε πράγματι να επιβιώσουμε αντιμέτωποι με την σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης;" διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιμένει στις αρχές της και κυρίως στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος και στο απορρέον από αυτό δικαίωμα για άσυλο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.


Παραδέχθηκε ωστόσο ότι "ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φτάσει στην Γερμανία" και συμπλήρωσε ότι δεν έχει νόημα αυτό να μην λέγεται ανοιχτά. "Δεν λύνουμε το πρόβλημα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να το παρουσιάσουμε σε όλη του τη δραματικότητα και να βρούμε και να λάβουμε τα σωστά μέτρα", δήλωσε.


Η Άγγελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο εννέα σημείων για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών στο μέλλον. Σε αυτό περιλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων για την επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων και προετοιμασίες για επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, όταν πρόκειται για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τόνισε πως "πάντα, όπου υπάρχουν κενά, πρέπει να δρούμε και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο ελεύθερο δημοκρατικό κράτος δικαίου μας". Στο σχέδιο της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καθώς και η επίσπευση της έγκρισης της εδώ και έναν χρόνο σχεδιαζόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθεσία σχετικά με τα όπλα. Βάσει αυτής, το εμπόριο όπλου μέσω διαδικτύου θα απαγορευθεί. Επιπλέον, μια αρχή θα ασχοληθεί με αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Η κυρία Μέρκελ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών και μιας αποτελεσματικότερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.


Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Καγκελάριος δήλωσε ότι παρακολουθεί πολύ εντατικά τις εξελίξεις και χαρακτήρισε αυτονόητο "να λαμβάνει κανείς μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου". Δήλωσε ωστόσο ότι ανησυχεί για το κατά πόσο εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς "υπάρχει πολύ σκληρή αντιμετώπιση", θέμα για το οποίο, όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Τούρκο Πρόεδρο, σημείωσε, η ανταλλαγή απόψεων είναι ειλικρινής, αλλά οι δυο τους δεν είναι πάντα της ίδιας άποψης. "Στη Γερμανία ζουν 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και αυτό συνεπάγεται μια ευθύνη να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Τουρκία", διευκρίνισε και, όταν ρωτήθηκε πότε θα συναντήσει τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι θα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της Συνόδου της G20, τον Σεπτέμβριο, στην Κίνα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα, τόσο για τον αγώνα εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" όσο και για την προσφυγική κρίση. "Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος (…). Υπάρχουν σημεία που μας χωρίζουν και σημεία που μας ενώνουν", δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι "στην παρούσα κατάσταση δεν βρίσκεται στην ατζέντα άνοιγμα νέων κεφαλαίων" της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.


Η κυρία Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και επεφύλαξε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει μια μακρά νομική συζήτηση σχετικά με το τι είναι το εξωτερικό σύνορο, δήλωσε και επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό είναι το εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν. "Προσωρινά – κάτι το οποίο στηρίζω απολύτως – εφαρμόζουμε συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει στο τέλος του έτους το εάν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι τέτοια ώστε να εγγυάται ότι δεν χρειάζεται έλεγχος των εσωτερικών συνόρων", τόνισε και, αναφερόμενη στις "επιτυχίες" της Ευρώπης, μίλησε ενδεικτικά για την FRONTEX, λέγοντας ότι πρόκειται για "μεγάλο αποτέλεσμα", όπως και για την συμφωνία με την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών. "Έστω και η θεωρητική ύπαρξη ενός συστήματος κατανομής, έχει από μόνη της μια σημασία. Αυτή τη στιγμή έχουν κατανεμηθεί μόνο λίγες χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ και αυτό είναι σαφώς πολύ αργό. Είμαι απογοητευμένη από την ελλειπή προθυμία κάποιων να συμμετάσχουν. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα, αλλά από αυτούς δεν έχουν κατανεμηθεί ούτε καν 1000. Συνεχίζει να υπάρχει λοιπόν πολλή δουλειά", σημείωσε η Καγκελάριος.


Ερωτηθείσα για την γερμανική παρέμβαση στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομική παρέκκλιση, η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε μια ενισχυμένη διαδικασία ελέγχου του ελλείμματος και ότι η απόφαση που ελήφθη σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει πια το Σύμφωνο Σταθερότητας.


Στην αναμενόμενη ερώτηση σχετικά με το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία το 2017, η Άγγελα Μέρκελ έδωσε την πάγια, ως τώρα, απάντησή της: "Θα το ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή και σήμερα δεν είναι αυτή".


Όταν ρωτήθηκε αν είχε πρόσφατα κάποιον εφιάλτη, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε μονολεκτικά: "Όχι".


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X