Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το βράδυ τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών
Το βράδυ τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών  thumbnail

Το βράδυ τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών

Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής (stress test) των τραπεζών της ΕΕ θα δείξουν ότι υπάρχει πρόοδος. "Οι τράπεζες έχουν συνολικά γίνει ανθεκτικότερες. Όλες έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του τέστ αντοχής", είπε ο Πρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Ταμιευτηρίων (DSGV) στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk, DLF).


Ο Φάρενσον άσκησε όμως κριτική στην επιλογή των κριτηρίων του τεστ αντοχής, το οποίο λαμβάνει πολύ λίγο υπόψη τα προβλήματα του κλάδου στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιταλικές τράπεζες αναβάλλουν την πώληση των κόκκινων δανείων ύψους 360 δισεκ. ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής 51 τραπεζών της ΕΕ. Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα κεφάλαιά τους σε μια ενδεχόμενη κρίση.


Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι οι πολιτικοί θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτά για να υποστηρίξουν την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, την γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο, η οποία περνά κρίση. Ο Φάρενσον ζήτησε από τους μετόχους να αναλάβουν το κόστος της εξυγίανσης της: "Εκείνοι οι οποίοι κέρδισαν από τα μερίσματα θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν επιδεινωθεί η κατάσταση", είπε ο Πρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Ταμιευτηρίων (DSGV) και πρόσθεσε ότι "οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες διένειμαν συνολικά περισσότερα χρήματα τα τελευταία επτά χρόνια από όσα έπρεπε να παρακρατήσουν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης".


Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ, αναφέρει το δίκτυο CNBC.


«Έχουμε 1 τρις (ευρώ) μη εξυπηρετούμενων δανείων – είναι μεγάλο νούμερο», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority- EBA) στο CNBC, ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests που θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών της ΕΕ.


«Το επίπεδο άρχισε να μειώνεται σε όλες τις χώρες. Το ζήτημα είναι ο ρυθμός της προσαρμογής. Προσαρμόζουμε αυτά τα επίπεδα αρκετά γρήγορα; Δεν θέλει κανείς να είναι πολύ γρήγορος, διότι τότε έχει ένα τεράστιο κεφαλαιακό αδιέξοδο και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ούτε θέλει να είναι πολύ αργός, διότι τότε οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να δανείζουν και θα παραμείνουν μη κερδοφόρες για μεγάλες περιόδους».


Είναι η τρίτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που διεξάγονται τεστ αντοχής. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο επιτυχίας/αποτυχίας και οι τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση αυτή είναι λιγότερο από τις μισές από τις 123 που υποβλήθηκαν στα προηγούμενα τεστ αντοχής το 2014. Τα τεστ αυτά δεν περιλαμβάνουν τράπεζες από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία.


«Έχουμε τις πιο σημαντικές τράπεζες στην ευρωζώνη. Έτσι έγινε η επιλογή», δήλωσε ο Ενρία. «Οι μικρότερες τράπεζες θα υποβληθούν σε τεστ από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες σε κάποιο βαθμό θα βασιστούν στη δική μας μεθοδολογία».


Το βάρος έχει μετατοπιστεί από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στα ‘κόκκινα’ δάνεια που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.


Ο Ενρία, που είναι επικεφαλής της EBA από το 2011, δήλωσε στο CNBC: «Η κεφαλαιακή ενίσχυση υπήρξε επιτυχής (στο παρελθόν), το θέμα είναι τώρα να συνδεθεί αυτή πιο στενά με τον μεσοπρόθεσμο κεφαλαιακό σχεδιασμό, το οποίο είναι αυτό που έκαναν οι αμερικανικές αρχές».


«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα σημαντικό στοιχείο –θα έλεγα ο κρίκος που λείπει– στη διαδικασία προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών».


Τα αποτελέσματα πιθανόν να μην έχουν κάποια καλή είδηση για την Ιταλία, όπου οι τράπεζες όπως η Monte di Paschi di Siena βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινα δάνεια και ίσως χρειαστεί να διασωθούν από την κυβέρνηση.


Στο παρελθόν, τα τεστ αντοχής εντόπισαν τράπεζες που χρειάζονταν πρόσθετα κεφάλαια.


Η άντληση κεφαλαίων ίσως αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση στις τρέχουσες χρηματιστηριακές συνθήκες. Το ποσό που έχουν αντλήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής φέτος είναι κατά 73% χαμηλότερο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς φθίνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τράπεζες. Δύο από τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν πληγεί από την τραπεζική κρίση στη χώρα, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, αναγκάστηκαν νωρίτερα φέτος να αναβάλουν τα σχέδια τους για άντληση κεφαλαίων, αναφέρει το CNBC.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 


Διαβάστε ακόμη: 


 


http://www.boro.gr/139358/o-grifos-ths-diaswshs-twn-italikwn-trapezwn


 


http://www.boro.gr/139636/default


 


http://www.boro.gr/139711/ekt-thn-paraskeyh-ta-apotelesmata-ths-askhshs-antoxhs-twn-trapezwn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X