Αρχική / More / Life stories / Μ. Μπορίσοφ: Ο "Μπάτμαν" της διπλανής πόρτας, η μαφία και γιατί απέτυχε με τις γυναίκες
Μ. Μπορίσοφ: Ο "Μπάτμαν" της διπλανής πόρτας, η μαφία και γιατί απέτυχε με τις γυναίκες  thumbnail

Μ. Μπορίσοφ: Ο "Μπάτμαν" της διπλανής πόρτας, η μαφία και γιατί απέτυχε με τις γυναίκες

Έχει μαύρη ζώνη στο καράτε και υποσχέθηκε όταν εκλέχτηκε το 2009 να πατάξει τη µαφία και το οργανωµένο έγκληµα. Μετά και την παραίτηση του όμως το 2013 χάλασε την εικόνα του… Μπάτμαν. Σήμερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν ένα σύντομο διάλογο σε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Αφού τον υποδέχτηκε ο κ. Μπορίσοφ τον ρώτησε για το ταξίδι του από την Αθήνα στη Σόφια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι ήταν καλό, όπως και ο καιρός, και ότι οι δύο χώρες είναι κοντά. Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις διακοπές του, ο ομόλογός του απάντησε πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο πάρα μόνο για δουλειά. 

Και πώς δεν θα μπορούσε άλλωστε εφόσον στηρίζει την διακυβέρνησή του στο γεγονός ότι είναι ένα απλό παιδί του λαού, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «παιδί του δρόμου» με την έννοια ότι είναι το παιδί της διπλανής πόρτας. Οι μίνι ανασχηματισμοί και αλλαγές στα υπουργεία είναι συχνοί, κυρίως δε σε εκείνα που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε πολιτικό επίπεδο ο Μπόικο Μπορίσοφ γνωρίζει πολύ καλά πού βρίσκονται σήμερα οι ισχυροί του κόσμου: στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο (στο γραφείο του ξεχωρίζει μια φωτογραφία της Α. Μέρκελ), στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Βατικανό.


«Η χώρα κατέρρευσε. Και πάλι λοιπόν πρέπει να έρθει αυτό το παιδί του δρόμου από την Μπάνκια, για να βάλει μια τάξη»


Είναι πρώην παλαιστής, πυροσβέστης, προπονητής καράτε, σωµατοφύλακας και αστυνοµικός κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση για τη σωματοδομή του. επιμένει στην ταπεινή του καταγωγή. Γεννήθηκε στο χωριό Μπάνκια, στις 13 Ιουνίου του 1959. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Μετά το σχολείο, στο οποίο ήταν άριστος, σπούδασε στην Ανώτερη Ειδική Σχολή του Υπουργείου Εσωτερικών, απ' όπου αποφοιτά το 1982 ως μηχανικός. Την περίοδο από το 1982 ως το 1990 ανέλαβε διάφορες θέσεις στο υπουργείο εσωτερικών, ως πυροσβέστης και έπειτα δίδαξε στην Αστυνομική Ακαδημία της Σόφιας όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορα. Aπό τα υπουργεία στην εταιρεία Security και το κεντροδεξιό κόμμα


Από το υπουργείο παραιτήθηκε το 1990 με τον τίτλο του ταγματάρχη και ιδρύει μια ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Το 2001 διορίζεται γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, επί κυβερνήσεως του τέως μονάρχη Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, αλλά παραιτείται το 2004 για να ασχοληθεί με τα κοινά. Το 2006 ιδρύει το κεντροδεξιό κόμμα  GERB, όπου με σύνθημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προσέκλυση επενδύσεων,  κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου το 2009 να εκλεγεί ο 50ός πρωθυπουργός της χώρας του. Πριν από αυτό, είχε κερδίσει θετικά σχόλια ως δήμαρχος στην Σόφια.Κατά τη θητεία του, επικεντρώνεται στην πάταξη της διαφθοράς. Το σκληρό προφίλ που αναπτύσσει, του πολιτικού δηλαδή που είναι έτοιμος να τα βάλει με όλους και με όλα ακόμα και με τη μαφία, επέκτησε φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς. Για να είναι σίγουρος ότι η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της, τέθηκε επικεφαλής αστυνομικών επιχειρήσεων κατά εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών ναρκωτικών, αφού δήλωνε πως δεν είχε εμπιστοσύνη στην αστυνομία λόγω της διαφθοράς. Παρόλα αυτά, το παρελθόν του κρύβει ένοχα μυστικά. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι συνδέεται με πολύ σημαντικό άτομο του οργανωμένου εγκλήματος και της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών αλλά ότι συνδέεται µε γνωστούς µαφιόζους που εµπλέκονται σε περίπου 30 ανεξιχνίαστες δολοφονίες και ότι έχει συµµετάσχει στην παράνοµη διακίνηση µεθαµφεταµινών. Το Balkanleaks μάλιστα, μία ιστοσελίδα «διαρροών» που έχει δημιουργηθεί από βούλγαρους δημοσιογράφους, δημοσιοποίησε μία σειρά μυστικών εγγράφων από τα αρχεία της αστυνομίας που παρουσιάζουν τον Μπορίσοφ ως πιθανό πληροφοριοδότη εναντίον των φερόμενων ως συνεργατών του στη μαφία της χώρας. Το όνομα του πρωθυπουργού αναφέρεται ως «Βούδας». Παράλληλα και σε αμερικανικό τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο ιστότοπος Wikileaks αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για σχέσεις του Μπορίσοφ με σημαντικά μέλη της μαφίας. Δεν ήταν όμως όλα αυτά που τον οδήγησαν στην παραίτηση το 2011. Η λαϊκή οργή που εκφράστηκε από το λαό που βγήκε στο δρόμο το 2013 διαδηλώνοντας για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως και εναντίον της διαφθοράς τον οδήγησε στο να παραιτηθεί. Η συνεχιζόμενη λιτότητα και η οικονομική κρίση απομυθοποίησαν ολοκληρωτικά τον «σκληρό» και «λαϊκό» Μπορίσοφ, οι προεκλογικές εξαγγελίες του οποίου αποδείχθηκαν τελικά, χωρίς αντίκρισμα. Καπού εκεί, ο "Μπάτμαν" χάνει την παντοδυναμία του. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Παρόλα αυτά, το κόμμα GERB κερδίζει στις προεδρικές εκλογές του 2014 εξέλεξε όμως μόνο 83 βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ (BR, 23 έδρες). Έγινε έτσι το πρώτο πρόσωπο που εξελέγη δύο φορές στην πρωθυπουργία της Βουλγαρίας τα τελευταία 25 χρόνια. Eίναι όντως όμως το παιδί του λαού; 


Η προσωπική του ζωή υποστηρίζει στο έπακρο τον άνθρωπο του λαού που βγάζει προς τα έξω. Αποφεύγει το savoir vivre και την πολυπλοκη γλώσσα μιλώντας απλά. Το lifestyle του είναι επίσης παρόμοιο μιας και δεν προκαλεί με πολυτέλειες. Το παρατσούκλι «Μπάτμαν» το οφείλει στο ζήλο που δείχνει για να αναλάβει δράση ενώ συσχετίζεται και με τη μαύρη ζώνη που έχει στο καράτε.
Στον ελεύθερό του χρόνο, παίζει ποδόσφαιρο και τένις. To 2013 μάλιστα άφησε ιστορία όταν έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης που έπιαξε επαγγελματικά ποδόσφαιρο σύμφωνα με την Telegraph. Για αρκετά χρόνια, συζούσε με την Τσβετέλινα Μπορισλάβοβα, που είναι επικεφαλής της Οικονομικής και Επενδυτικής Τράπεζας.Έχει υπάρξει μάλιστα παντρεμένος με μια γιατρό την Στέλλα με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Βενέτα. O ίδιος πάντως είχε δηλώσει ότι έχει αποτύχει στην προσωπική του ζωή λόγω των πολλών φιλοδοξιών του: "Αν κοιτάξω τη ζωή μου, τα προσωπικά μου ήταν πάντα μια αποτυχία." είχε αναφέρει στην Presa. Mια κακιά συνήθεια που είχε ήταν το κάπνισμα, όμως σύμφωνα με τον ίδιο, το έχει κόψει. 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X