Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Αλτσχάιμερ και λάθος διάγνωση
Αλτσχάιμερ και λάθος διάγνωση  thumbnail

Αλτσχάιμερ και λάθος διάγνωση

Συχνά γίνεται λάθος διάγνωση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενδεχομένως προκαλώντας υπερβολικό στρες σε όσους δεν πάσχουν από τη νόσο αλλά τους είπαν το αντίθετο, και καθυστερήσεις στη θεραπεία για άλλους – σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.


Παρόλο που δεν υπάρχει ίαση ή αποτελεσματική αντιμετώπιση για το Αλτσχάιμερ, μια σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη επειδή κάποια φάρμακα μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της και βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας ζωής όσο είναι δυνατόν. Μια έγκαιρη διαπίστωση της ασθένειας δίνει ακόμα στους ασθενείς το χρόνο να προγραμματίσουν τη φροντίδα που θέλουν να έχουν προς το τέλος της ζωής τους – αναφέρουν οι ειδικοί.


"Υπάρχουν φάρμακα που παρουσιάζουν πλεονεκτήματα – τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα – που μπορούν να χορηγηθούν σε ένα πρώιμο στάδιο και πιθανόν να ενισχύουν τη μνήμη" αναφέρει Διευθυντής επιστημονικών πρωτοβουλιών και ιατρικών σχέσεων στην Ενωση για το Αλτσχάιμερ. "Ο προγραμματισμός της φροντίδας και των οικονομικών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Με μια σωστή διάγνωση οι άνθρωποι μπορούν επιπλέον να ενταχθούν σε μια κλινική δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν καινούρια φάρμακα θα λειτουργήσουν."


Η διάγνωση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ βασίζεται σε συμπτώματα. Κανένα τεστ αίματος ή απεικόνισης δεν είναι στην παρούσα φάση διαθέσιμο για να διαπιστώσει την ασθένεια με ακρίβεια 100% – εκεί οφείλονται οι λανθασμένες διαγνώσεις. Επιπλέον το Αλτσχάιμερ είναι μια πολύ πιο σύνθετη ασθένεια απ' ό,τι πιστεύαμε κάποτε, καθιστώντας τη σωστή διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση καλύτερων τρόπων για να επιτευχθεί η τελευταία.


Στην πρώτη έρευνα, μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι μια λάθος διάγνωση είναι συχνότερη στους άνδρες.


Ενας λόγος μπορεί να είναι ότι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα φάνηκε να εκδηλώνουν Αλτσχάιμερ σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες και είχαν μια πιο επιθετική μορφή της. Οι άνδρες έτειναν να εκδηλώσουν τη νόσο στα 60 ενώ οι γυναίκες στα 70, 80, 90 ανέφερε επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης και επικεφαλής της έρευνας. Ακόμη, οι άνδρες έδειχνε να έχουν Αλτσχάιμερ σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου από τις γυναίκες. Σε αυτό μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί η λάθος διάγνωση στους άνδρες, αφού τα συμπτώματά τους παρουσιάζονται διαφορετικά από των γυναικών, σύμφωνα με την ίδια επιστήμονα. Τα συμπτώματα των ανδρών τείνουν να είναι συμπεριφορικά, ή ίσως να υπάρχει δυσκολία με τη γλώσσα ή κινητικά προβλήματα αντί για τα προβλήματα μνήμης που συχνά συνδέονται με το Αλτσχάιμερ.


Η έρευνα ενσωμάτωσε πληροφορίες από την τράπεζα εγκεφάλου της Φλόριντα. Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1,600 εγκεφάλους ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, ηλικίας από 37 μέχρι 102.


Στη δεύτερη έρευνα, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικής Επιστήμης σε νοσοκομείο στο Τορόντο του Καναδά έψαξε για ανακολουθίες ανάμεσα σε κλινικές (clinical) και διαγνώσεις με αυτοψία (autopsy diagnoses) σε πάνω από 1,000 ανθρώπους στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού για το Αλτσχάιμερ.


"Ακόμα και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης, η απόκλιση ανάμεσα στην κλινική διάγνωση του Αλτσχάιμερ και την παθολογική είναι περίπου 20%."


Στη συγκεκριμένη έρευνα 78% των ασθενών έλαβε σωστή διάγνωση στην κλινική που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε στην αυτοψία του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά σχεδόν 11% όσων έλαβαν διάγνωση για Αλτσχάιμερ στην κλινική, δεν είχαν την ασθένεια και ένα άλλο σχεδόν 11% στο οποίο δεν έγινε διάγνωση, στην πραγματικότητα έπασχε.


Οσοι λανθασμένα διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ είχαν άλλες παθήσεις στις οποίες μπορούσαν να αποδοθούν τα συμπτώματα, όπως άνοια σωματίων Lewy (Lewy body dementia), εγκεφαλική ατροφία και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Σε όσους το Αλτσχάιμερ δεν διαγνώστηκε, επίσης ενδεχομένως είχαν άλλους τύπους άνοιας όπως άνοια της νόσου του Πάρκινσον (Parkinson's disease dementia), αγγειακή άνοια (vascular dementia) ή άνοια σωματίων Lewy (Lewy body dementia), αναφέρουν οι ερευνητές.


Τα αποτελέσματα των ερευνών είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις 26 Ιουλίου, στο Διεθνές Συνέδριο της Ενωσης για το Αλτσχάιμερ, στο Τορόντο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X