Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ο Τραμπ απέλυσε υψηλόβαθμο σύμβουλο του
Ο Τραμπ απέλυσε υψηλόβαθμο σύμβουλο του  thumbnail

Ο Τραμπ απέλυσε υψηλόβαθμο σύμβουλο του

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ζήτησε την υποστήριξη των μελών του κόμματος στο Κογκρέσο, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη σφοδρότητα των επικρίσεων που δέχεται ο Τραμπ, μετά τις φραστικές επιθέσεις του στους μουσουλμάνους γονείς του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν.


Ο λοχαγός σκοτώθηκε στο Ιράκ, ενώ η προσωπική επίθεση του Τραμπ κατά των γονιών του Κιζίρ και Γαζάλα Χαν έχει προκαλέσει την άσκηση σφοδρής κριτικής κατά του Τραμπ από υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Κιζίρ Χαν ήταν ομιλητής στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Τραμπ άσκησε κριτική για τη στάση σιωπής της συζύγου του, κατά την ομιλία που ο σύζυγός της απηύθυνε στο συνέδριο.


Η επικριτική στάση του Τραμπ, έναντι μιας μουσουλμανικής οικογένειας που έχει υποστεί την υπέρτατη θυσία για την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους ηγετικούς κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.


Ζητώντας υποστήριξη


Ο Ρομπ Γουάσινγκερ, που ήταν στο παρελθόν υποψήφιος για θητεία στο Κογκρέσο και ανήκει στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ με αρμοδιότητα τις σχέσεις με τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους βοηθούς των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών τονίζοντας: "Θέλουμε να έχουμε για το ζήτημα που έχει προκύψει (με την οικογένεια Χαν) αρκετές δηλώσεις μελών της Γερουσίας σήμερα. Θα εκτιμούσαμε πραγματικά τη βοήθειά σας." Παρόμοιο ηλεκτρονικό μήνυμα έλαβαν και οι βοηθοί των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με μαρτυρία ενός από αυτούς. Στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα είχαν συμπεριληφθεί σημεία της αντιπαράθεσης τα οποία θα μπορούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στα δύο νομοθετικά σώματα να υποστηρίξουν με δηλώσεις, προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να βγει από δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.


Από την πλευρά της, η Χοπ Χικς εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι η προεκλογική καμπάνια του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, θα είναι ευγνώμων εάν λάβει την υποστήριξη των Γερουσιαστών του κόμματος στο Κογκρέσο, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εργάζονται προκειμένου ν' αποτρέψουν μία προεδρική εκλογή για τη Χίλαρι Κλίντον. Από την πλευρά του, ο Γουάσινγκερ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.


Χωρίς αποτέλεσμα…


Ωστόσο, η έκκληση σε βοήθεια δε φαίνεται να είχε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα για τον Τραμπ, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές καλύφτηκαν πολιτικά από του δήλωση του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα Μιτς Μακόνελ.


Ο Μακόνελ χαρακτήρισε το λοχαγό Χαν “Αμερικανό ήρωα” τονίζοντας ότι "μια απαγόρευση εισόδου στους πιστούς μιας θρησκείας, είναι απλά αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες." Από την άλλη μεριά, κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων αφήνουν να εννοηθεί ότι η στάση των Γερουσιαστών στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι αποστάσεις που τηρούν από τον Τραμπ δε θα οδηγήσει στην απόσυρση της επίσημης υποστήριξης τους στην προεδρική υποψηφιότητά του.


Η επίθεση του Τραμπ


Στην ομιλία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών ο Κιζίρ Χαν μίλησε για τη θυσία του γιου του και άσκησε κριτική στον Τραμπ για την εξαγγελία του σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Χαν κρατούσε ένα αντίγραφο του Συντάγματος των ΗΠΑ και συνέστησε στον Τραμπ να το διαβάσει. Από τη στιγμή εκείνη ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι δέχθηκε τη “μοχθηρή επίθεση” της οικογένειας Χαν. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η Γαζάλα Χαν έμεινε σιωπηρή επειδή προφανώς, δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει από το σύζυγό της, στο πλαίσιο γενικότερων περιορισμών που επιβάλλουν οι μουσουλμάνοι στις συζύγους τους.


Η σκληρή κριτική του Μακέιν


Από την πλευρά του, ο Μακέιν που ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2008 και σήμερα είναι Πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις στη Γερουσία, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία άσκησε δριμεία κριτική στα σχόλια του Τραμπ. "Παρά το γεγονός ότι το κόμμα μας τον εξέλεξε ως προεδρικό υποψήφιο, η προεδρική υποψηφιότητά του δε του δίνει την άδεια να συκοφαντεί ακόμα κι αυτούς που δεν είναι οι καλύτεροι, μεταξύ μας," ανέφερε ο Μακέιν, που ήταν αιχμάλωτος πολέμου για πέντε χρόνια στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.


Ο Πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι, εκπρόσωπος από το Τέξας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι “ήταν έξαλλος” με την επίθεση του Τραμπ στην οικογένεια Χαν. Το ίδιο υποστήριξε και ο βετεράνος Πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Ξένων Πολέμων, που εκπροσωπεί 1,7 εκατ. μέλη. Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Κλίντον μίλησαν στην εθνική διάσκεψη της ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα.


Η απόλυση Μπρούκοβερ


Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ απέλυσε τον υψηλόβαθμο σύμβουλό του Εντ Μπρούκοβερ, σύμφωνα με δύο πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο, δε γνωστοποιήθηκαν οι λόγοι της απόλυσης.


Μία ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Μπρούκοβερ. "Η προεκλογική εκστρατεία και ο Εντ διαχώρισαν τους δρόμους τους. Ωστόσο, τον ευχαριστούμε για την ουσιαστική συνεισφορά του κι εκτιμούμε τη συνεχή υποστήριξή του," ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της καμπάνιας.


Από την πλευρά του, ο Μπρούκοβερ δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει την ανακοίνωση. Ο ίδιος, συμμετείχε στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ από τον Ιούνιο είχε ως αρμοδιότητα τις σχέσεις της προεκλογικής καμπάνιας με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.


Πριν από την πρόσληψή του από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπρούκοβερ ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπεν Κάρσον στην αποτυχημένη προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.


Οι σχέσεις του Τραμπ τόσο με το Κογκρέσο, όσο και με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, υπογραμμίζοντας τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των ηγετικών κύκλων και του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X