Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Για ποιους λόγους μένουμε με τους γονείς μας;
Για ποιους λόγους μένουμε με τους γονείς μας; thumbnail

Για ποιους λόγους μένουμε με τους γονείς μας;

O κ. Μιχάλης Χαντάς, κλινικός ψυχολόγος, εξηγεί ποιοι είναι οι λόγοι της παραμονής των παιδιών… κάθε ηλικίας στο σπίτι με τους γονείς τους.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες η ελληνική οικογένεια ήταν μια… μεγάλη οικογένεια, με γονείς και παιδιά να ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη και να μοιράζονται την καθημερινότητά τους. Τη δεκαετία του 1980 και 1990 καταγράφηκε ένα μεγάλο κύμα φυγής από την οικογενειακή εστία, με νέους αλλά και ζευγάρια να αυτονομούνται από τους γονείς τους.

Σήμερα η εικόνα ανατρέπεται και πάλι. Η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία, αλλά και οι χαμηλοί μισθοί, οδηγούν νέους –και λιγότερο… νέους-  στην πατρική εστία, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους.

1. Οικονομικοί. Πολλοί νέοι προτιμούν να αποταμιεύουν τα χρήματα αντί να τα ξοδεύουν σε ενοίκια, έξοδα διαβίωσης κλπ.

2. Σχετίζονται με το φύλο.Γονείς που έχουν κορίτσια αδυνατούν να δεχθούν ότι η κόρη τους θα ζει μόνη, τόσο από τον φόβο ότι κάτι μπορεί να της συμβεί, αλλά περισσότερο από την αίσθηση ότι νεαρές γυναίκες που ζουν μόνες κινδυνεύουν να κηλιδώσουν τόσο την «αρετή» τους, όσο και την εικόνα της οικογένειας προς τρίτους.

3. Μοναχοπαίδια. Γονείς που έχουν ένα μόνο παιδί τείνουν να αγκιστρώνονται σ’ αυτό και τους είναι δύσκολο να το αποχωριστούν. Ταυτόχρονα διαποτίζουν από νωρίς το παιδί τους με τη νοοτροπία ότι αυτό έχει την ευθύνη να στηρίξει και να γηροκομήσει τους γονείς. Επίσης και τα ίδια τα παιδιά είτε από ενοχές είτε από προσωπική ανασφάλεια τείνουν να μένουν στο  «μαντρί» όπου η φροντίδα και το κανάκεμα περισσεύουν.

4. Ελλειμματική σχέση των γονέων.Ζευγάρια με ανύπαρκτη ή κακή σχέση επιδιώκουν την παρουσία των παιδιών στο σπίτι έτσι ώστε να ασχολούνται με αυτά και να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μείνουν μόνοι τους «ενώπιοι,ενωπίω».

5. Προβληματικά παιδιά.Άτομα συναισθηματικά εξαρτημένα, με χαμηλή  αυτοεκτίμηση και αίσθηση αυτάρκειας, καθηλωμένα στην εφηβική ή/ και παιδική ηλικία τείνουν να νιώθουν την πατρική στέγη σαν το απάνεμο λιμάνι που θα τα προφυλάξειαπό τις δυσκολίες της ζωής.

 

 

 

 

 

 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X