Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ο Φώτης Μπόμπολας στην Εξεταστική Επιτροπή
Ο Φώτης Μπόμπολας στην Εξεταστική Επιτροπή thumbnail

Ο Φώτης Μπόμπολας στην Εξεταστική Επιτροπή

Για τις offshore και τη διασύνδεση τους με την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ρωτήθηκε ο Φώτης Μπόμπολας από τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα που είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.


Ο εκδότης της ΠΗΓΑΣΟΣ ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τον Αρμάντο Μπριντέτ Γκονζάλες, φερόμενο ως Διευθυντή της εταιρείας συμφερόντων του, με έδρα στον Παναμά. Ρωτήθηκε αν ξέρει ότι η συγκεκριμένη offshore έχει την ίδια ιστοσελίδα με την εταιρεία Μοζάκ Φονσέκα και για το ποια ακριβώς είναι η σχέση της με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο διάλογο με τον κ. Μπόμπολα, ο βουλευτής παρενέβη λέγοντας: «Πιστεύω ότι γνωρίζετε και δεν το λέτε».


Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας ρώτησε για τα ομολογιακά δάνεια που έλαβε ο ΠΗΓΑΣΟΣ διαπιστώνοντας ότι «τέτοια δάνεια είναι σαν αυτά που κάνει το δημόσιο» και ρώτησε «πότε έληξαν και πότε πληρώθηκαν». Η απάντηση του κ. Μπόμπολα σχολιάστηκε από τον βουλευτή της ΝΔ με τη φράση: «Είστε θεωρητικά ενήμεροι».


Σε άλλο σημείο έντονος ήταν ο διάλογος ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Νικολόπουλο. Ο ανεξάρτητος βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για το σποτ του ΜΕΓΚΑ, με το οποίο δίνεται απάντηση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ζήτησε να σταλεί επιστολή από την Eπιτροπή στο κανάλι αναφέροντας: «Με σταματάει ο κόσμος στο δρόμο και με ρωτάει γιατί το κλείνετε το κανάλι αφού τα έχει πληρώσει όλα. Λένε ψέμματα.» Τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: «Το σόου που θέλει να κάνει κάθε μέλος της Επιτροπής να το κάνει στον χρόνο του», διαμαρτυρόμενος για την παρέμβαση του συναδέλφου του, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει το λόγο στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.


Τα δάνεια του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ, είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά, ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Φώτης Μπόμπολας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπόμπολας, μέσα στο ποσό αυτό είναι και το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016. Το δάνειο αυτό, πρόσθεσε, είναι σε καθεστώς «παγώματος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.


Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για τα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ, ο Φώτης Μπόμπολας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει εμπράγματες εγγυήσεις που ανέρχονται στο ποσό περίπου των 112 εκατ. ευρώ και δόθηκαν με βάση το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν 240 εκατ. ευρώ και ο τζίρος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 180 εκατ. ευρώ, κάτι που, όπως υποστήριξε, καθιστούσε απολύτως δικαιολογημένες τις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν τότε. Παρατήρησε ακόμη πως πριν την κρίση οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά μετά την κρίση οι τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν εγγυήσεις, όπως το ακίνητο του ομίλου στο Χαλάνδρι, τους τίτλους των εφημερίδων και εντύπων, τις μέλλουσες εισπράξεις των εντύπων απευθείας από το πρακτορείο διανομής τύπου κλπ.


Αναφερόμενος ειδικότερα στον δανεισμό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, στην οποία ο ΠΗΓΑΣΟΣ μετέχει με ποσοστό 32,5%, είπε πως ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας αυτής ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για τον δανεισμό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί ως εγγυήσεις μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ομίλου και η ταινιοθήκη του, που έχει αποτιμηθεί από διεθνή εταιρεία σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου.


«Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα εκποιηθούν και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μπόμπολας.


Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Mega έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, είπε ότι η ενημέρωση που παρέχει το Mega «είναι αντικειμενική και πλουραλιστική, καθώς ο σταθμός δεν ανήκει μόνο σε ένα μέτοχο».


Σε ό,τι αφορά τη μη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ από τους άλλους μετόχους, ανέφερε πως ο ίδιος είχε συμφωνήσει ο ΠΗΓΑΣΟΣ να συμμετάσχει σε αυτή την αύξηση, όμως «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους δύο, και μόνος μου δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος λειτουργίας της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ».


Αναφορικά τέλος με τη συμμετοχή του ιδίου στην εταιρεία STOIXIMAN.GR εξήγησε πως η εταιρεία αυτή είναι ευρωπαϊκή και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει σε αυτήν η σύζυγός του και αυτός. Η φορολόγηση της εταιρείας γίνεται με συντελεστή 35%, που όπως υποστήριξε ο κ. Μπόμπολας, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει συντελεστές 25%.


Γνωστοποίησε επίσης ότι στην εταιρεία STOIXIMAN.GR συμμετέχει και ο κ. Μάρης, στον οποίο όπως είπε είχε προτείνει να μετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου στο MEGA. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και σε άλλους επιχειρηματίες, όμως η προσπάθεια για διεύρυνση των μετόχων τελικά δεν ευοδώθηκε.


Συνεχίζοντας, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε το Mega για να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα ή για να έχει καλύτερη μεταχείριση από τις τράπεζες. «Δεν είμαι διαπλεκόμενος. Τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου έχουμε στοχοποιηθεί επειδή η συμμετοχή μας στις εταιρείες είναι εμφανής, και δεν γίνεται μέσω άλλων εταιρειών ή άλλων προσώπων», τόνισε ο Φώτης Μπόμπολας.


Για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων του σταθμού, είπε ότι σήμερα 25 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από τα έσοδα της ταινιοθήκης, είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μισθοδοσία.


«Ο ίδιος ενίσχυσα το Mega μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΗ Α.Ε. Πήρα δάνειο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι μου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως υπάρχουν μέτοχοι που συμμετέχουν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και δεν ενδιαφέρονται. Σε ό,τι με αφορά έκανα ό,τι μπορούσα. Για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του», είπε ο κ. Μπόμπολας και κατέληξε λέγοντας ότι το Mega ξεκίνησε με τη συμμετοχή πολλών εκδοτικών συγκροτημάτων αλλά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ο ίδιος δεν επιθυμεί να μετέχει.


Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διευθυντής ειδήσεων του MEGA, Μανώλης Καψής, υποστήριξε ότι ο κ. Καψής "εκφράζει την προσωπική του άποψη και δεν έχει πάρει κατεύθυνση από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αυτό δεν έχει συνεδριάσει τελευταία".


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X