Αρχική / More / Life stories / Oικογένεια Στέγγου: Η άνοδος και η πτώση του "Mr Karras"
Oικογένεια Στέγγου: Η άνοδος και η πτώση του "Mr Karras" thumbnail

Oικογένεια Στέγγου: Η άνοδος και η πτώση του "Mr Karras"

Το "Πόρτο Καρράς', το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, είναι άρρητα συνδεμένο με τον τουριστικό πλούτο της βόρειας Ελλάδας αλλά και με την οικογένεια Στέγγου. Ο Κωνσταντίνος Στέγγος μπορεί να δίνει την εντύπωση ενός απλού ανθρώπου της σκληρής δουλειάς και του αυτοδημιούργητου, το συγκρότημα όμως έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην οικογένεια και επί σειρά ετών προσπαθεί να το αξιοποιήσει χωρίς ζημίες.  


Πώς ξεκινάνανε όμως όλα; Ο πατριάρχης της οικογένειας γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1936 στο Κλήμα Φωκίδος, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Κατά τα γυμνασιακά του χρόνια ο Κώστας χάνει τον αδελφό του Γιώργο, αριστούχο σπουδαστή ΕΜΠ, ο οποίος παρέδιδε μαθήματα κατ’ οίκον, τα οποία συνέχισε ο Κώστας, μιας και αργότερα εισάγεται στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης και οδηγός μπουλντόζας στην Πάτρα.Όταν ήρθε στην Αθήνα  ίδρυσε το 1965 τη δική του εταιρία χωματουργικών εργασιών (Πέλοψ), η οποία μετονομάστηκε αργότερα Τεχνική Ολυμπιακή και το 1994 μαζί με τη θυγατρική κατασκευαστική Μοχλός εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την χρηματιστηριακή υστερία της περιόδου 1999-2001 με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο και άντλησε από το Χρηματιστήριο 111 δισ. δραχμές, ποσό που ακόμη και σε ευρώ (περίπου 325.000.000) παραμένει υπέρογκο.


Πώς μια μεσαίου μεγέθους κατασκευαστική καταφέρνει να φτάσε σε τέτοια μεγέθη; Η μάλλον ριψοκίνδυνη απόφαση του Κωνσταντίνου Στέγγου να επενδύσει στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Η οικογένεια λοιπόν τη δεκαέτια του 2000 κατέχει το 67,7% των μετοχών της Technical Olympic USA (TOUSA), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ. Αλλά στις αρχές του 2008 (δηλαδή προτού ακόμη ξεσπάσει η κρίση των ενυπόθηκων δανείων και καταρρεύσει η αμερικανική αγορά κατοικίας) η TOUSA έκανε αίτηση υπαγωγής στο Chapter 11 (το αμερικανικό αντίστοιχο Αρθρο 99) για προστασία από τους πιστωτές της. Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί: υπάρχουν και αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που αφορούν "δόλιες μεταβιβάσεις" κεφαλαίων περίπου 421.000.000 δολαρίων.Το 1999 περνάει στα χέρια του Πόρτο Καρρας στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, ένα συγκρότημα τριών ξενοδοχείων σε προνομιακή περιοχή, που αρχίζει από τους γύρω λόφους και φτάνει έως τη θάλασσα και τη μικρή μαρίνα. Παρά τη χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες, το σχέδιο απέτυχε, τα χρέη συσσωρεύτηκαν και έτσι η Εθνική Τράπεζα έβγαλε την τουριστική μονάδα σε πλειστηριασμό. Πλειοδότης, ο Κωνσταντίνος Στέγγος.Αμέσως μετά την αγορά, έρχεται και η ανακαίνηση ενώ συγκρούστηκε σφοδρά με τον τότε υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο για να μη μεταφερθεί το καζίνο εκτός του συγκροτήματος. Αιχμή του δόρατος είναι το σκάνδαλο της φωτογραφικής "τροπολογίας Πάχτα" (τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ και καλού φίλου του Κων. Στέγγου), η οποία αποχαρακτήριζε δασική περιοχή πολλών στρεμμάτων και επέτρεπε στην οικογένεια Στέγγου να χτίσει ένα τουριστικό χωριό με πολυτελείς βίλες, τις οποίες θα αγόραζαν ή ενοικίαζαν ιδιώτες, με μεγάλο όφελος και για το ξενοδοχείο. Η πολύκροτη αυτή ιστορία, πέραν της ηθικής διάστασής της, κόστισε τη διαγραφή του Χρ. Πάχτα και άλλων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και έφερε τον Πατρινό επιχειρηματία σε άμεση σύγκρουση με κατοίκους και φορείς της περιοχής, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, οικολογικές οργανώσεις.Και όντως μάλλον από την αγορά του μόνο συμφορές είχε φέρει στον νέο ιδιοκτήτη. Σιγά σιγά οι συζητήσεις της αγοράς στρέφονται σε χρέη, σκάνδαλα και χρηματιστηριακές φούσκες. Οι κοσμικές στήλες που αναφέρονταν στη χλιδάτη ζωή της οικογένειας γίνονται πρωτοσέλιδα. Παρόλα αυτά, το περιοδικό Forbes κατέταξε την εταιρεία του στη λίστα με τις 13 ελληνικές επιχειρήσεις από τις 2.000 κορυφαίες του κόσμου, εξέλιξη που προκάλεσε αντιδράσεις και την ειρωνεία του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τα κριτήρια επιλογής. Δε λείπουν μάλιστα και οι καθυστερήσεις πληρωμής του προσωπικού στο Πόρτο Καρράς με το περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας αποτιμάται στα 451 εκ. ευρώ.


Η οικονομική κρίση και η πτώση


Θα έλεγε κανείς ότι μια τόσο μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα όπως το Porto Karras θα έβγαινε αλώβητη από την οικονομική κρίση, κάτι που όμως δεν ισχύει. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους μόλις ένα χρόνο πριν, είναι πολλαπλά ταμειακά προβλήματα, με το Δημόσιο να -λέει ότι του- χρωστά πάνω από 40.000.000 ευρώ στην Τεχνική Ολυμπιακή, με ζημίες της εταιρίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και να λειτουργεί το ξενοδοχείο μόνο μερικούς μήνες τον χρόνο, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του.  Ο επίσης γνωστός αμπελώνας της περιοχής και της οικογένειας, μια περιοχή 5.000 στρεμμάτων, εκ της οποίας τα 4.200 καταλαμβάνονται από αμπέλια, έχει αφεθεί στην τύχη της. Τα περίφημα κρασιά του Πόρτο Καρράς δεν έχουν που να εμφιαλωθούν, αφού δεν υπάρχουν ούτε καψύλια και αυτά μόλις τρία χρόνια πριν. Οι προτάσεις βέβαια για την εξαγορά της μονάδας από επενδυτές πολλές φορές από τη Ρωσία έχουν απορριφθεί πολλές φορές από τον επιχειρηματία. 


Πολύ γνωστά είναι τα πάρτι που οργάνωνε η οικογένεια στα Αραχωβίτικα, μετά όμως από τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου… απομονώθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο και διατηρεί επαφές με συγκεκριμένους φίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χλιδής της οικογένειας Στέγγου είναι ότι τα παιδιά του επισκέπτονταν την περιοχή με ελικόπτερο, το οποίο πιλοτάριζαν τα ίδια.  


Από το γάμο του με τη γυναίκα του Ζωή, έχει αποκτήσει πέντε παιδιά: τη Στέλλα, τη Χρύσα, τη Μαριάννα, τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Ο Ανδρέας έχει παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την Αθανασία, μία πανέμορφη πρώην γυμνάστρια με έντονη παρουσία στην κοσμική Αθήνα, ο Γιώργος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα και η μεγάλη κόρη Στέλλα με στέλεχος της εταιρίας. Η Χρύσα, που θεωρείται η ομορφότερη από τις τρεις θυγατέρες Στέγγου, ήταν περιζήτητη νύφη προτού παντρευτεί. Ο δε γάμος της μικρής κόρης Μαριάννας με γόνο πάμπλουτης οικογένειας αποτέλεσε μεγάλο κοσμικό γεγονός.Η Αθανασία Στέγγου ξεναγεί το περιοδικό "Life & Style" στην ανακαινισμένη από την οικογένεια Στέγγου, βίλλα Γιάννη Καρά στην ΧαλκιδικήΟ Γιώργος Στέγγος (αριστερά), η σύζυγός του Μαρίνα, η Ηρώ Κουνάβη και η Αγγελική Κατσαράκη, σε κοινωνική εκδήλωση στην Κέρκυρα
Το ζευγάρι Ανδρέα και Αθανασίας Στέγγου στο γάμο της Μαριάννας Στέγγου.


Όλα τα παιδιά ασχολούνται με τις επιχειρήσεις του πατέρα τους και είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" ο Κωνσταντίνος Στέγγος διατηρούσε και διατηρεί φιλικές σχέσεις με κορυφαίους υπουργούς κυβερνήσεων και τοπικούς άρχοντες της Χαλκιδικής. Η γνωριμία του με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο οφείλεται σε νεανική σχέση που είχε η μεσαία του κόρη, Χρύσα με το γιο του δεύτερου, Ηλία.


Μέσα στα χλιδάτα πάρτι, τα ελικόπτερα και τους πολυτελείς γάμους, δε θα μπορούσε να λείπει και το 40 μέτρων σκάφος της οικογένειας "My Toy" της οικογένειας Στέγγου, στο οποίο είχε φιλοξενηθεί και η Ντέμι Μουρ. Το 2013, η τιμή πώλησής του ανερχόταν στα 8,8 εκατομμύρια ευρώ.  


 


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X