Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διέκοψε την εξέταση Στ. Ψυχάρη η Εξεταστική Επιτροπή
Διέκοψε την εξέταση Στ. Ψυχάρη η Εξεταστική Επιτροπή  thumbnail

Διέκοψε την εξέταση Στ. Ψυχάρη η Εξεταστική Επιτροπή

"Δεδομένης της αδυναμίας του κ. Σταύρου Ψυχάρη να εξεταστεί" ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε να διακοπεί η διαδικασία, με την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής. Ο Σταύρος Ψυχάρης εμφανίστηκε το πρωί στην αίθουσα της Βουλής με πρόθεση, όπως είπε ο ίδιος, να απαντήσει στα "νόμιμα ερωτήματα", επισημαίνοντας στο έγγραφο – υπόμνημα που κατέθεσε ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήματα για τα δάνεια του ΔΟΛ ή της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, καθώς είναι κατηγορούμενος.


Αφού διαβάστηκαν έγγραφες δηλώσεις του, ρωτήθηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο "αν μπορεί να συνεχίσει την εξέταση. Έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας;", ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. "Να συνεχίσουμε" απάντησε ο κ. Ψυχάρης με τα μέλη της Επιτροπής να διαμαρτύρονται ότι δεν άκουσαν την απάντηση, καθώς πράγματι ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ. "Κρίνω ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε την εξέταση", διαπίστωσε ο κ. Φάμελλος. Με την πρότασή του συμφώνησε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ο οποίος παρατήρησε ανάμεσα σε άλλα: "Η κατάσταση της υγείας του μάρτυρα είναι τέτοια που δεν μπορεί να διαβάσει ούτε τη δήλωση που έγραψε. Να τον απαλλάξουμε λόγω της κατάστασης της υγείας του".


Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκπροσώπησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Ένας μάρτυρας μπορεί και εγγράφως να κάνει διευκρινίσεις. Άρα και αυτό το μέσο να το αξιοποιήσουμε αν το κρίνουμε δυνατό." Επίσης, πρότεινε η Επιτροπή να καλέσει και τον Διευθυντή του MEGA, Μανώλη Καψή. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να εξεταστεί ο μάρτυρας, ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ συμφώνησε να διακοπούν οι εργασίες της Επιτροπής, όπως και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ζήτησε: "αυτός που θα έρθει στη θέση του κ. Ψυχάρη να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα της Επιτροπής".Η Γραμματέας της Επιτροπής ανέγνωσε δυο επιστολές του κ. Ψυχάρη προς την Εξεταστική Επιτροπή.


Στη μία αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να παραστεί στις εργασίες της Επιτροπής, ενώ κατ' αρχάς είχε ζητήσει "την αναβολή της εμφανίσεως και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεως επειδή υπάρχει προφανής δυσχέρεια μακράς συνομιλίας".


"Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο σαν μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτών θέλησα να παραστώ προς χάριν των άπιστων Θωμάδων. Θα μπορούσα εάν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους", αναφέρει στην πρώτη επιστολή του ο κ. Ψυχάρης.


Στη δεύτερη επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, αναφέρει ότι δεν προτίθεται, "όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, διότι έχει ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη".


"Σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΥΠΟΥ, δεν μπορώ να συνεισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών", αναφέρει στη δεύτερη επιστολή ο κ. Ψυχάρης.


Κατόπιν τούτων, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει στις 30 Αυγούστου τον σημερινό σύμβουλο του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη.Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη συνολικά οφείλει σε 4 τράπεζες περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ (τα μισά στην Alpha).


Κατηγορούμενος μαζί με άλλα εννιά άτομα (μεταξύ των οποίων τραπεζικά στελέχη) για απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης.


Από το πόρισμα του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνού Μπρη, προκύπτει ότι η απόκτηση από τον Στ. Ψυχάρη του 25% των μετοχών το 2005 πραγματοποιήθηκε με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 17,57% το πήρε αρχικά ο Β. Ρέστης. Το 2012 ο Στ. Ψυχάρης εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ΔΟΛ ΑΕ πάλι με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 2013 όλες οι μετοχές και τα δάνεια μεταφέρονται στην "Ψυχάρης Media Group AE".


Ο ΔΟΛ αρχικά βγαίνει από το χρηματιστήριο και στη συνέχεια συγχωνεύεται με την "Ψυχάρης Media Group AE". Από το 2009 γίνεται δραστικός περιορισμός δραστηριοτήτων, μείωση προσωπικού και λειτουργικού κόστους.


Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, οι ιθύνοντες της Alpha Bank όχι μόνο δεν ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, αλλά ενέκριναν νέο επιχειρηματικό δάνειο 14.800.000 προς τον Στ. Ψυχάρη το 2012, σε μια χρονιά που ο ΔΟΛ είχε πτωτική πορεία. Παράλληλα, ο εκδότης δεν είχε επιστρέψει στην Alpha υπόλοιπο κεφαλαίου 4.000.000, δεν είχε παράσχει πρόσθετες εξασφαλίσεις, ενώ δεν είχε την ικανότητα αποπληρωμής του συγκεκριμένου δανείου.


Την περίοδο 2013-14 εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο που στηριζόταν στο ότι η οικονομία θα έχει ανάκαμψη το 2014 και μετέθετε την πληρωμή τόκων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016.


Το 2014 η ΔΟΛ ΑΕ εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκατ.) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά περίπου 17 εκατ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, κατά 47% από την Εθνική και κατά 22% από την Πειραιώς.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, efsyn.gr, enikos.gr 


 


Διαβάστε ακόμη: 


 


http://www.boro.gr/140039/o-st-psyxarhs-allakse-apopsh-kai-thelei-na-parastei-sthn-eksetastikh-epitroph


 


http://www.boro.gr/140008/adynamia-na-parastei-sthn-eksetastikh-epitroph-dhlwnei-o-st-psyxarhs


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X