Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Φάκελοι πολιτικών φρονημάτων: ελεύθερη υπό όρους πρόσβαση
Φάκελοι πολιτικών φρονημάτων: ελεύθερη υπό όρους πρόσβαση  thumbnail

Φάκελοι πολιτικών φρονημάτων: ελεύθερη υπό όρους πρόσβαση

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην υπ' αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της, επισημαίνει ότι τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως τη Mεταπολίτευση (1974), μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.


Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων δεν ισχύει από τη Mεταπολίτευση και μετά.


Η εν λόγω γνωμοδότηση της αρχής προκλήθηκε με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για το ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στους περίπου 2.500 ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.


Ωστόσο, για λόγους όπως εθνικής ασφάλειας, η αρχή απέκλεισε την ολική ή μερική πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων.


Τέλος, ως προς την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών, ερευνητών, δημοσιογράφων, κλπ.) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, αποφάνθηκε ότι απαιτείται προηγουμένως η χορήγηση σχετικής άδειας της αρχής.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X