Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ"
"Δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ" thumbnail

"Δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ"

Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά είναι σημαντικό να μην τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


"Αναφορικά με το πρόγραμμα, υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής. Αλλά κατά την άποψη μου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη σύνθεσή του", δήλωσε ο Βάιντμαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.


Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή αγοράζει ομόλογα ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Kεντρικής Tράπεζας. Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επωφεληθούν.


Ο Βάιντμαν δήλωσε ότι μια αύξηση στις αγορές ομολόγων από χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος ή κακή αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας θα αποστασιοποιήσει περαιτέρω την ΕΚΤ από τη βασική της αποστολή.


"Εάν δώσουμε σε μεμονωμένες χώρες ειδικούς όρους ή επικεντρωθούμε ολοένα και περισσότερο σε υπερχρεωμένες χώρες, τότε θα θολώσουμε τα όρια κάπως περισσότερο μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής", δήλωσε στην εφημερίδα.


"Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της Kεντρικής Tράπεζας, η οποία, ωστόσο, είναι η βάση για μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα", δήλωσε.


Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει εν τέλει την πίεση να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είναι απαραίτητο αναφορικά με τις τιμές, εάν οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν μια αύξηση των επιτοκίων.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X